ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, son dönemde basında yer alan ve Rusya'nın yayılmacı hedefleri olduğunu öne süren haberlere yanıt verdi. Gabbard, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamını ele geçireceği ve Avrupa'nın bir kısmını hedef alacağı yönündeki senaryoların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Amaç Trump'ın barış çabalarını baltalamak
Söz konusu haberleri yalan ve propaganda olarak tanımlayan Gabbard, bu anlatının arkasında yatan nedenin siyasi olduğunu savundu. Gabbard, bu tür iddiaların ABD Başkanı Donald Trump'ın yürüttüğü barış girişimlerini baltalamayı amaçladığını dile getirdi. Kamuoyunda korku yaratarak savaşın tırmandırılmasının teşvik edildiğini belirten istihbarat direktörü, mevcut atmosferden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
NATO ve AB bizi savaşa çekmek istiyor
Gabbard, açıklamalarında NATO ve Avrupa Birliği'ne yönelik sert suçlamalarda da bulundu. Batılı kurumların, ABD ordusunu doğrudan Rusya ile bir savaşa sürüklemek istediğini iddia eden Gabbard, bu durumun tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
ABD istihbarat birimlerinin karar alıcıları düzenli olarak bilgilendirdiğini hatırlatan Gabbard, Demokrat Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyelerinin de bu brifinglerden haberdar olduğunu aktardı. İstihbarat değerlendirmelerine göre Rusya'nın, NATO ile daha geniş çaplı bir çatışmaya girmekten özellikle kaçındığı vurgulandı.
Rusya'nın askeri kapasitesi yetersiz
Gabbard, ABD istihbaratının sahadaki askeri analizlerine de değindi. Buna göre Rusya'nın mevcut askeri gücünün, Ukrayna'nın tamamını işgal edip kontrol altında tutmaya yetmeyeceği belirtildi. Aynı şekilde Rusya'nın Avrupa'yı fethetmesi gibi bir durumun da söz konusu olmadığı, istihbarat raporlarında net bir şekilde ifade edildi.





