Erzincan İliç'teki maden faicasına neden olan ABD'li SSR Mining şirketinin 1 milyar doların üzerinde değer kaybettiği ifade ediliyor. NTV işçiler 7 gündür kurtarılmayı beklerken şirketin verilerine mercek tuttu.

Erzincan'daki maden faciası: ABD'li şirket 1 milyar dolar değer kaybetti, ağır fatura çıkacak. NTV'nin derlediği habere göre şirket 9 işçiyi arama çalışmaları sürerken ciddi bir mali kayba uğradı.

Maden faciasının ardından, sahayı işleten ABD'li SSR Mining'in hisseleri ciddi değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde eridi. Şirket, bu değer kaybını maden lisansının iptali öncesi yaşadı ve bu yeni karar sonrası gözler yine uluslararası borsada olacak. Maden sahasındaki arama ve hafriyat taşıma çalışmalarından şirkete en az 500 milyon dolarlık bir fatura çıkarabileceği hesap ediliyor. Adli ve idari cezalar da sırada bekliyor. Kanadalı yatırım bankası RBC Capital, SSR Mining üzerindeki finansal baskının arttığını açıkladı. Banka, madencilik şirketinin operasyonlarının tehlike altında olduğu öngörüsünü paylaştı. Bu tahmin geçen hafta yapıldı ve bu hafta için daha ağır bir tablo bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Anagold Madencilik’in firmasının üretime yönelik faaliyetlerini durdururken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da şirketin çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.

Maden faciasının ardından Anagold Madencilik'in büyük ortağı SSR Mining'in hisseleri ciddi değer kaybetti. SSR, Anagold Madencilik Sanayi'nin yüzde 80'ine sahip konumda bulunuyordu.

Şirketin, ABD Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri yüzde 50'den fazla düşüş yaşadı ve piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde geriledi.

Şirketin hisseleri 2016 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü.

SSR'ın en büyük madenleri arasında yer alan Anagold'dan geçen yılın üçüncü çeyreğinde 56 bin 768 ons altın üretimi gerçekleştirilmişti. Şirketteki bu değer kaybı, facianın duyulmasının ardından maden sahasında çalışmaların durması sonucu yaşandı. Şirketin izni iptal edildi ve bu kararın borsada bu hafta etki yaratması bekleniyor.