Haber: Hülya Kılınç

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremin birinci yıldönümünde yaşamını kaybedenleri Manolya Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasıyla andı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, sivil toplum örgütleri de destek verdi. 


“NE YASIMIZ, NE ACIMIZ, NE DE ÖFKEMİZ DİNDİ”


Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu adına basın açıklamasını Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Ramazan okudu. Ramazan, 6 Şubat tarihinde Maraş merkezli yaşanan depremin tüm Türkiye'yi derin bir acıyla sarstığını belirterek, resmi 53 bin, gerçekçi rakamlara göre 100 binin üzerinde yurttaşın yaşamını kaybettiğini ifade ederek “Başta yıkımın yaşandığı 11 kentimizde yaşayanlar olmak üzere kimimiz eşini, annesini, babasını, kimimiz çocuklarını, yakınlarını, dostlarını kaybetti. Yaşadığımız felaketi anlatmaya sözcüklerin yetmediği günler, aylar yaşadık. Hepimizin yüreği yandı. Aradan bir yıl geçse de ne yasımız bitti. Ne acımız ne de öfkemiz dindi. Bu ülkede onlarca deprem, yıkım, felaket yaşadık. bilim insanları, meslek odaları defalarca kez uyarıda bulundu, raporlar hazırladı. Devletin hazırladığı resmi raporlarda da hep aynı şeylerin altı çizildi. Tüm bunlara rağmen ülkeyi yönetenler ne yaptı? Her seferinde “ görmedim, duymadım, bilmiyorum” diyerek üç maymunu oynadılar. Dolayısıyla sadece 6 Şubat depreminin değil, yaşadığımız her felaketin ağır sonuçlarına adeta davetiye çıkardılar. Oysa bir yıl önce yaşadığımız yıkımın sebebi ne tek başına depremdir. Ne de binalardır. 6 Şubat depremi ile yaşadığımız yıkımın asıl sorumlusu insanı ve emeği değersizleştirmeyi bir varoluş şekline dönüştüren, bunu da tüm topluma dayatmaya devam edenlerdir” dedi. 


“YÜZYIL DA GEÇSE BU ACILARI BİZE YAŞATANLARI UNUTMAYACAĞIZ”


Depremin ilk iki günü boyunca ortalıkta görünmeyenleri de, kendi sorumluluklarının üzerini örtmek için başlattıkları algı operasyonunu da unutmadıklarının altını çizen Ramazan, “Aradan bir değil, yüz yıl da geçse yaşadığımız acıları, bu acıları bizlere reva görenleri unutmayacağız. 6 Şubat depremi başta olmak üzere bugüne kadar yaşadığımız depremlerde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı özlemle anıyor, yakınlarını kaybedenlere bir kez daha başsağlığı diliyoruz.”diye konuştu. 

Mehmet Ramazan, İktidar partisine  deprem sonrası çıkarılan Milli Dayanışma paketi, artırılan vergilerin depremzedelerin yaralarını sarmak yerine kimlere harcandığı sorusunu yönelterek, depremzedelerin ihtiyaçları ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Ramazan açıklamasına şöyle devam etti “Aradan geçen bir yıla rağmen, milyonlar sizden anayasasında sosyal hukuk devleti yazan bir ülkenin yurttaşları olarak en temel haklarını istiyor. Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü, Bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, Haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir. 


“BU BOZUK DÜZENE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”


Bu bozuk düzende sağlam çark olmaz. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı, emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz.”