TECAVÜZ FAİLİ ORHAN'A VERİLEN CEZA ONANDI

Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

İstinaf Mahkemesi'nce verilen kararda heyet üyelerinden bir hakim, fail Orhan lehine "beraatine karar verilmesi gerek" şerhi koydu.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin cezanın artırılması ve istinaf başvurusu talebi oy birliği ile reddedildi.

GÜLŞEN TUTUKLANDI, EZGİ MOLA’YA CEZA      

Şarkıcı Gülşen sahnede yaptığı İmam Hatipliler esprisi nedeniyle tutuklandı. Oyuncu Ezgi Mola da İpek Er'in tecavüz sanığı Musa Orhan için yaptığı yorum nedeniyle ceza verildi.      

KADINLARIN YAŞAM TARZLARINA SALDIRILAR

Kocaeli'nde şort giyen kadın cafeden çıkarıldı, Eskişehir'de parkta yoga yapan kadınlar Cimer'e şikayet edildi. İstanbul'da evde içki içen kadınlar tehdit edildi.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN CUMHURBAŞKANINA DAVA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi direnişine katılanlar için ''Bunlar sürtük” ifadesini kullandı. Kadın örgütleri ve avukatlar suç duyurusunda bulundu.

KADIN SANATÇILARA ENGEL

Kıyafetleri gerekçesiyle Aleyna Tilki, Melek Mosso, Ece Seçkin, Hande Yener, Gülşen ve İrem Derici'nin konserleri iptal edildi. İlkay Akkaya ve Aynur Doğan’ın konserleri ise politik bahanelerle engellendi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARI ONANDI

Cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’da açılan dava “Geri çekilme uygundur” denilerek ret edildi.

8 MART’TA KADINLARA ŞİDDET UYGULANDI

İstanbul'da gece yürüyüşüne katılan çok sayıda kadın dövülerek gözaltına alındı. İki lise öğrencisi ise ''Tayyip kaç kaç, kadınlar geliyor'' sloganı attıkları gerekçesiyle okullarından gözaltına alındı.

25 KASIM ŞİDDETİ ÖNLEME GÜNÜNDE KADINLARA ŞİDDET

Kadına şiddeti protesto eden kadınlara şiddet uygulandı. 160 kadın alanlarda ve evlerinden gözaltına alındı.

LGBTİ+ KARŞITI EYLEMLER VE GÖKKUŞAĞI

Ankara ve İstanbul'da “Aileme Dokunma” sloganı ile LGBTi+ karşıtı eylemler düzenlendi. Eylem sonrasında gökkuşağı çıkması gündem oldu.

2022’DE YAKLAŞIK 400 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye’de 2022’de yaklaşık 400 kadın katledildi. Katillerin önemli bir bölümü kadınların yakınları oldu. 

KADİR ŞEKER TAHLİYE EDİLDİ     

Kadına şiddeti önlemek isterken Özgür Duran'ı öldürdüğü gerekçesiyle cezaevinde bulunan Kadir Şeker tahliye edildi.

               

KADINLAR ÜCRETSİZ HPV AŞI HAKKINI KAZANDI

HPV aşısı Sağlık Bakanlığı aşı takvimine alındı. Tartışmalar devam etse de bazı şartlar dahilinde HPV aşısı ücretsiz uygulanacak.

KÜRTÇE SLOGANA SORUŞTURMA

İzmir Barosu genel seçimlerinde Kürtçe “Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” sloganı atan Av. Aryen Turan için soruşturma açıldı.           

İSTANBUL BAROSUNA İLK KADIN BAŞKAN

144 yıllık İstanbul Barosunun ilk kadın başkanı Avukat Filiz Saraç oldu.

ABD'DE KÜRTAJ HAKKI YASAKLANDI      

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtajı anayasal olarak garanti altına alan kararı iptal etti. Binlerce kişi kararı protesto etti.

İSPANYA'DA ÜCRETLİ REGL İZNİ

Ücretsiz kürtaj, ücretli regl izni, hijyen ürünlerinde KDV düşürülmesi konularını içeren tasarıyı kabul edildi. Karar İspanya'da kadınların zaferi olarak tarihe geçti. 

İRAN'DA MASSA AMİNİ DİRENİŞLERİ BAŞLADI

İran’da Masha Amini’nin öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 495 kişi öldürüldü, iki kişi idam edildi. Yaklaşık 19 bin kişi tutuklandı, gösteriler sürüyor.

AFGANİSTAN'DA KADIN DİRENİŞİ

Afganistan'da kadınlar Taliban rejiminin 1. yılında sokak gösterileri yaptı. Kadınların direnişi ve cesareti dünya basınında hayranlıkla alkışlandı.

AFGANİSTAN'DA KIZLARIN EĞİTİM ALMASI YASAKLANDI

Taliban, kız öğrencilerin ilk, orta, lise ve üniversiteye gitmelerini yasakladı. Kararın ardından kadınlar sokaklarda eylem başlattı.