EN AZ 18 KONSER VE FESTİVAL YASAKLANDI

2022 yılı boyunca en az 18 konser, festival, panayır ve şenlik yasaklandı. Kimi organizasyonlara son anda yer verilmedi. Yasaklanan, engellenen etkinlikler şöyle:

Eskişehir-Anadolu Fest, İstanbul Pendik-Niyazi Koyuncu konseri, Denizli-Apolas Lermi, İstanbul Bostancı-Apolas Lermi, Ankara-Ara Malikian, Zonguldak-Kozlu Müzik Festivali, Tunceli-Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Çanakkale-Kazdağı Ekoloji Festivali, Ankara-ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği, Kocaeli-Aynur Doğan konseri, Elazığ-İrem Derici konseri, Bursa-Aynur Doğan Konseri, Balıkesir-Zeytinli Rock Festivali, İstanbul Gökçeada-Meryem Ana Panayırı, Muş-Metin&Kemal Kahraman konseri, İstanbul-Ataşehir-Mikail Aslan konseri, İstanbul-Mohsen Namijoo, Bursa-Nülifer-İlkay Akkaya konseri.

KÜRT SOKAK MÜZİSYENLERİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yaptıkları gerekçesiyle 4 müzisyen, sözlü ve fiziki şiddet uygulandı, enstrümanlarına el konuldu.

GÜLŞEN TUTUKLANDI, EZGİ MOLA’YA CEZA      

Şarkıcı Gülşen sahnede yaptığı İmam Hatipliler esprisi nedeniyle tutuklandı. Oyuncu Ezgi Mola da İpek Er'in tecavüz sanığı Musa Orhan için yaptığı yorum nedeniyle ceza verildi.      

1 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ, 3’Ü TUTUKLANDI       

Ses Kocaeli gazetesinin sahibi Güngör Aslan tabanca ile öldürüldü. Libya’da ölen bir MİT’çinin haberini yaptıkları gerekçesiyle Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç tutuklandı.

11 AYDA 1658 İŞÇİ ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2022’nin 11 ayında 1658 işçi çalışırken iş cinayetine kurban gitti. 20 yıllık bilanço: 30.224

KAVALA’YA MÜEBBET, 6 KİŞİYE 18 YIL

Gezi davasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ekmekçi hakkında ise “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engelleme” suçuna yardım iddiasıyla 18 yıl hapis cezası verildi.

SURİYELİ MÜLTECİ YATAĞINDA BIÇAKLANDI      

1 Ocak’ta İstanbul Bayrampaşa’da Suriyeli mültecilerin kaldığı bir ev ırkçılar tarafından basıldı. 19 yaşındaki Nail Elnaif’in bıçaklanarak öldürüldü.

12 MÜLTECİ SINIRDA, 1 KİŞİ DE EVİNDE DONDU

Edirne İpsala’da 12 mülteci donarak yaşamını yitirdi. Isparta’da ise günler süren elektrik kesintisi nedeniyle Ramazan Nazlı donarak öldü.

CEZAEVLERİNDE 63 TUTUKLU ÖLDÜ

Türkiye cezaevlerinde 63 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. Halen 1517 ağır hasta tutuklu bulunuyor.

SANSÜR YASASI MECLİS’TEN GEÇTİ

Muhalif gazetecilere hapis öngören ve kamuoyunda Sansür Yasası olarak bilenen Dezenformasyon Yasası kabul edildi.

VAN’DA YASAKLAR 6. YILINDA DEVAM ETTİ

Van’da 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana toplantı, gösteri ve yürüyüş yasağı 2022 yılı boyunca da sürdü.

TÜRKİYE İHLALLERDE BİRİNCİ SIRADA

Türkiye, AİHM’de görülen ihlal davalarında savaştaki Rusya ve Ukrayna’yı geçerek yaklaşık 20 bin dosya ile birinci sırada yer aldı. Türkiye ihlal başvurularında 36 ülkeyi geride bıraktı.

RTÜK’TEN HABER SİTELERİNE SANSÜR

RTÜK, uluslararası haber siteleri amerikaninsesi.com, dw.com ve euronews.com’a lisans almaları için süre verdi. Ardından erişim yasağı getirdi.

GAZETECİYE TWİTTEN TUTUKLAMA       

Gazeteci İbrahim Haskaloğlu, Twitter paylaşımları nedeniyle 19 Nisan’da tutuklandı, Haskoloğlu 8 gün tutuklu kaldı.

               

25 KÜRT GAZETECİ TUTUKLANDI

Kürt gazetecilere yönelik Diyarbakır ve Ankara’da yapılan operasyonlarda 25 gazeteci tutuklandı. Kameraları suç delili olarak basına gösterildi.

8 MART’TA KADINLARA ŞİDDET UYGULANDI

İstanbul'da gece yürüyüşüne katılan çok sayıda kadın dövülerek gözaltına alındı. İki lise öğrencisi ise ''Tayyip kaç kaç, kadınlar geliyor'' sloganı attıkları gerekçesiyle okullarından gözaltına alındı.

ONUR YÜRÜYÜŞÜNDE 526 GÖZALTI

Onur Yürüyüşlerine yönelik 7 polis müdahalesinde en az 526 kişi dövülerek gözaltına alındı. 3 il ve ilçede tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı.                                  

MUSA ANTER DAVASI DÜŞÜRÜLDÜ

Kürt yazar Musa Anter’in 1992’de öldürülmesinin üzerinden 30 yıl geçtikten sonra zaman aşımı nedeniyle dava kapatıldı.

11 AYDA 1658 İŞÇİ ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2022’nin 11 ayında 1658 işçi çalışırken iş cinayetine kurban gitti. 20 yıllık bilanço: 30.224      

AMASRA’DA 41 MADENCİ ÖLDÜ

Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı kömür madeninde meydana gelen patlama sonucu 41 işçi yaşamını yitirdi.

25 KASIM ŞİDDETİ ÖNLEME GÜNÜNDE KADINLARA ŞİDDET

Kadına şiddeti protesto eden kadınlara şiddet uygulandı. 160 kadın alanlarda ve evlerinden gözaltına alındı.

2022’DE YAKLAŞIK 400 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ       

Türkiye’de 2022’de yaklaşık 400 kadın katledildi. Katillerin önemli bir bölümü kadınların yakınları oldu. 

2022’DE EN AZ 1734 İŞÇİ ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2022’de en az 1734 işçi çalışırken iş cinayetine kurban gitti. AKP’nin iktidarda olduğu 20 yılın bilançosu ise 30.300