Pandeminin etkisini azalttığı 2022’de Türkiye’de en çok tartışılan alanlardan biri yine sağlık oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorlar için “Gidiyorlarsa gitsinler” sözü, binlerce doktorun yurt dışına gitmesi, hastanelerin sağlık çalışanlarının şiddet gördüğü mekanlara dönüşmesi, TTB’nin hedef gösterilmesi, sahte doktor vakaları, sağlıkçıların grevleri, gündemdeki yerini korudu.

Sağlıkta şiddet, ülkenin içine girdiği ekonomik ve siyasal kriz ve yüksek enflasyon gibi nedenlerle yetişmiş nitelikli iş gücü başladı. Yurt dışına gitmek için Türk Tabipler Birliği ve bağlı tabip odalarına başvurarak iyi hal kağıdı alanların sayısı 2685’e ulaştı.

ERDOĞAN: DOKTORLAR GİDİYORSA GİTSİNLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşam şartları, sağlıkta şiddet gibi nedenlerle yurt dışına giden doktorlar için “Gidiyorlarsa gitsinler” dedi. Tepkiler üzerine doktorlar “Vefa borcumuz var “dedi. Erdoğan 14 Mart Tıp Bayramı’nda ülkenin hekimlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Biz ülkemizin büyük fedakarlıklar ve sabırla yetiştirdiği hekimlerden azami istifade etmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Erdoğan, "Sağlık sektöründe de gözü ve gönlü kendi ülkesinde kalmak yerine dışarı kayan kişiler olabilir. Bu anlayışla hareket edenlerin, istikametlerini yeniden kendi ülkelerine çevireceklerini umuyorum. Önüne serilen imkanlar ne olursa olsun tercihini kendi halkına hizmet etme yönünde kullanan tüm hekimlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Doktorlar gitmeyecek, biz Erdoğan'ı göndereceğiz" dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIYOR: 11 AYDA 398 MAĞDUR

Sağlıkta şiddet arttı. 2022’nin ilk 11 ayında 398 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Bir doktor öldürüldü.

Sağlık-Sen’in verilerine göre 2021 yılında 316 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu. 2022’de ise Ocak’ta 57, Şubat’ta 43, Mart’ta 38, Nisan’da 25, Mayıs’ta 21, Haziran’da 42, Temmuz’da 60 (1 doktor hayatını kaybetti), Ağustos’ta 29, Eylül’de 24, Ekim’de 36, Kasım’da 23 sağlık çalışanı şiddet gördü.

Türk Tabipler Birliği, bu dönemde sağlıkta şiddet gören doktorlarla dayanışmak amacıyla “TTB Yanımda” adlı bir mobil uygulama geliştirdi.

SAĞLIKTA 36 DAKİKADA BİR ŞİDDET KAYDI

Sağlık hizmeti sunumu sırasında saldırıları kayıt altına almak için geliştirilen Beyaz Kod uygulamasına bir yılda 14 bin 287 başvuru oldu.

KONYA’DA KALP DOKTORU ÖLDÜRÜLDÜ

Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya, bir hasta yakını tarafından başından vurularak öldürüldü. Doktoru silahla öldüren Hacı Mehmet Akçay da cinayet sonrası intihar etti.

Saldırganın bir ay önce kalp krizinden yaşamını yitiren annesi Kezban Akçay'ın ölümünden Karakaya'yı sorumlu tuttuğu için olayı gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Akçay başka bir hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu.

TTB, cinayeti ve sağlıkta şiddeti protesto etmek için 7-8 Temmuz'da ülke çapında grev yaptı. RTÜK ise cinayet haberine ilişkin yayın yasağı koydu.

DÖVÜLEN DOKTOR KAMUDAN İSTİFA ETTİ

İzmir’de 3 kişi tarafından öldüresiye dövülen Dr. Ekin Hürel Günay ise kamudan istifa etti. Tutuklanan saldırganlar 1.5 ay sonra serbest bırakıldı. Dr. Günay, Sağlık Bakanlığı’nın kendi arkasında durmadığını söyledi.

GENEL CERRAH İNTİHAR ETTİ

Diyarbakır’da eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan genel cerrah Dr. Selahattin Malgir, evinde silahla intihar etti. Doktor kanser tedavisi görüyordu.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI TUTUKLANDI

Adli tıp uzmanı ve TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın PKK’lilerin son dakikalarını gösteren görüntüleri incelediğini belirterek, sinir sistemini hedef alan kimyasal gaz kullanıldığını düşündüğünü söyledi. Fincancı, bağımsız heyetlerin inceleme yapması gerektiğini de belirtti.

MHP lideri Bahçeli, “TTB’nin kapısına kilit vurulmalı, başkanı Türk vatandaşlığından çıkarılmalı” diyerek hedef gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin tepkisi üzerine Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddiasıyla soruşturma açıldı. Gözaltına alınan Fincancı 27 Ekim'de tutuklanarak cezaevine konuldu.

AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI

Aile hekimleri özlük ve ekonomik hakları için iş bıraktı. Hekimler kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

DOKTORLAR TIP BAYRAMINDA GREVDEYDİ

Her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart'ta bu yıl doktorlar “sağlıkta şiddet, düşük ücret, ağır iş yükü sorunları” gibi nedenlerle 2 gün greve gitti.

TÜRKİYE’DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI GÖRÜLDÜ

COVID-19 pandemisi nedeniyle 10 Nisan 2020'den beri uygulanan HES Kodu uygulaması ve maske takma zorunluluğu, 2 Mart’ta kaldırıldı.

Ancak bu kez Maymun Çiçeği Salgını baş gösterdi. 4 Mayıs’ta Londra’da ortaya çıkan ve kısa sürede 70 ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü 21 Temmuz’da maymun çiçeği salgınıyla ilgili "küresel acil durum" ilan etti.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran yaptığı açıklamada maymun çiçeği vakasının Türkiye’de de görüldüğünü açıkladı.

SAHTE DİPLOMALI DOKTOR SKANDALI

Tekirdağ’da Ayşe Özkiraz sahte doktor diplomasıyla 1 yıl hastanede çalıştı. Van’da ise sahte diplomalı sağlık teknisyeni 11 yıl üniversite hastanesinde çalıştığı belirlendi.

SAĞLIK YOLSUZLUĞU: 26 TUTUKLAMA

İstanbul'da devlet hastanelerine ait ilaç ve tıbbi malzemeleri satarak vurgun yapan 50 kişiden 26’sı tutuklandı.

BALIKLI RUM HASTANESİ YANDI

İstanbul Zeytinburnu’ndaki tarihi Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıktı. Ölen ve yaralanan olmadı ancak hastane kullanılamaz hale geldi. Yangınla ilgili soruşturma açıldı.

SAĞLIĞA BÜTÇENİN YÜZDE 8.8’İ AYRILDI

Sağlık harcamalarına 2023 bütçenin yüzde 8.8’i ayrıldı. Böylece Sağlık Bakanlığı bütçesi 293,3 milyar lira olarak TBMM’de kabul edildi.