MA'nın haberine göre; İŞİD'in Emek ve Demokrasi güçlerine yönelik bombalı saldırısı sonucu 10 Ekim Gar Katliamı’nın 86’ncı ayında, yaşamını yitiren 104 kişi için anma etkinliği düzenlendi. 10 Ekim Barış Derneği (10 Ekim-Der) tarafından katliamın yaşandığı Ankara Gar önünde yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri katılım sağladı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafının yer aldığı pankartın açıldığı anmada, “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı atıldı. Anma, yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan saygı duruşuyla başladı.

"86’NCI AYDA DA İSYAN EDİYORUZ"

10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, aileler ile başlayan adalet arayışında bugüne değin yaşadıkları hak ihlallerine ve engellemelere değindi. Adalet talebinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Çoşgun, şunları söyledi: “İki seçim arasına sıkıştırılmış bir süreçte katledildik. Türkiye'de adalet ve hak mücadelesinin zorlu bir şekilde sürdürdük, sürdürüyoruz. Aileler olarak bu yolda insan hakları mücadelesi vermeye çalıştık. O gün insanlar oraya bu topraklarda barış şarkıları söyleyelim diye gelmişlerdi. Bizler hala barış diyebilmenin haklı bir gururunu taşıyor, her şeye rağmen insan haklarını savunuyoruz. Bu haklı mücadelenin 86’ncı ayında da katliamların sıradanlaştırılmasına isyan ediyor ve adalet getirilmeyen bir kavganın yok sayılması sürecine itiraz ediyoruz.

DAVA DURUŞMASINA KATILIM ÇAĞRISI

Mücadelenin her alanda olduğu gibi hukuk alanında da sürdüğünü belirten Coşgun, 27 Aralık’ta yapılacak yargılamaya katılım çağrısında bulunarak, şöyle konuştu: “Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında hükümleri onanmış sanıklar yönünden birleştirilmiş, tutuklanmış sanıkların iç içe girdiği bir yargılama süreci ile devam ediyoruz. Bundan önceki süreçlerde dosyanın kapatılmasının istendiği, taleplerimizin yok sayıldığı yargılamalardan geçtik. Dayanışmaya ve daha fazla güce ihtiyacımız var. 2023'ün ilk ayında, yine burada olalım.”

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, yaşamını yitirenleri anarak, 86 aydır süren barış talebinin bir kez daha yükseltileceğini vurguladı.

"27 ARALIK’TA DURUŞMADA OLACAĞIZ"

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, 10 Ekim’de halkların barış ve özgürlük talebi için Ankara’da olduğunu söyledi. İktidarın bu talebe karşı hala “sarı torba” gösterdiğini söyleyen Sinemillioğlu, “Bizler bu ülkeye barışı getirmek için mücadele ediyoruz. Yoldaşlarımızı asla unutmadan, isyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız. 27 Aralık'ta o duruşmada olacağız” diye konuştu.

Açıklamaların ardından Bayram Kaya da okuduğu şiirle yaşamını yitirenleri andı. Ardından katledilen 104 kişiyi temsilen 104 karanfilin yer aldığı bir örgü, Ankara Gar önünde bulunan ağaca giydirildi.