Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasına göre İsrail'le bir süre önce kısmen sınırlanan ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durduruldu. 

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'e yönelik tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu vurguladı. 

Devlet düzeyinde tedbirlerin ikinci aşamasına geçildi 

İsrail-Hamas savaşı ve İsrail'in Gazze'de uyguladığı yoğun askeri salıdırılar 209'uncu gününe girerken, Türkiye'nin İsrail'le olan ithalat ve ihracatının tamamının Gazze'ye insani yardım akışı kesintisiz sağlanana kadar durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" denildi.  

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı. 

İlk aşamada 54 ürün grubunun ticareti kısıtlanmıştı

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda yükselen tepkiler ve bu tepkilerin 31 Mart Yerel Seçimleri'nde AKP'nin yaşadığı büyük kaybın nedenlerinden birisi olarak öne çıktığı netleşince, 9 Nisan'da aldığı kararla 54 ürün grubunun İsrail'e ticaretini kısıtladığını duyurmuştu.

Bakanlık'ın 9 Nisan'daki açıklamasında "İsrail, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır" denilmişti.