Türkiye’nin Nijer’deki ekonomik ve askeri çıkarlarını korumak için, son aylarda yüzlerce Suriyeli paralı askeri Batı Afrika ülkesine gönderdiği iddia edildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Nijer'e gönderilmek üzere Suriyelilerin silah altına alınmasının birkaç aydır devam ettiğini açıkladı.

Duvar'ın Voice of America'dan (VOA) Sirwan Kajjo'ya dayandırdığı haber göre, VOA'ya konuşan SOHR Direktörü Rami Abdulrahman, "Geçen yılın eylül ayından bu yana yaklaşık bin 100 Suriyeli savaşçının Nijer'e konuşlandırıldığını doğruladık" ifadelerini kullandı. Abdulrahman, bu kişilerin Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye'nin ve Türkiye destekli Suriyeli silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerden toplandığını söyledi. Fransa merkezli hak örgütü Hakikat ve Adalet İçin Suriyeliler (STJ) de bu gelişmeleri belgelediğini ifade etti.

'TÜRK ASKERİ UÇAKLARIYLA NİJER'E GÖNDERİLİYORLAR'

VOA’ya konuşan STJ Direktörü Bassam Alahmad da konuya ilişkin olarak, "Bu Suriyeli savaşçılar Suriye'den Türkiye'ye naklediliyor ve daha sonra Türk havaalanlarını kullanarak Türk askeri uçaklarıyla Nijer'e gönderiliyor" diye konuştu. SOHR Direktörü Rami Abdulrahman da Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgelerden Suriye vatandaşlarının işe alımlarının arkasında SADAT'ın olduğunu ileri sürdü.

VOA, İstanbul merkezli SADAT'ın yorum taleplerini reddettiğini, ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile de temasa geçtiklerini ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını aktardı.

'YARALANANLAR 30 BİN DOLARA KADAR TAZMİNAT ALIYOR'

Ahmed isimli Suriyeli bir savaşçı, bu hafta AFP'ye yaptığı açıklamada, Sultan Murat Tümeni adındaki Türkiye destekli Suriyeli milislerin, kendisini Nijer'e gönderilmek üzere silah altına aldığını açıklamıştı. Halep vilayetinde bulunan Suriyeli savaşçı, yeni askerlerin Nijer'deki çatışmalara katılmadan önce kamplarda eğitileceğini söylemişti. Ahmed, "İlk iki savaşçı kafilesi çoktan gitti ve üçüncü kafile de yakında yola çıkacak" demişti.

Başka bir Suriyeli savaşçı da AFP'ye '1.500 dolar maaşla altı aylık bir sözleşmeyle' Nijer'de bir görev için silah altına alındığını söylemişti. SOHR’a göre, Türkiye destekli Suriyeli paralı askerler, Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki sınır bölgesinde konuşlandırılıyor. Abdulrahman, "Savaşta yaralananlar 30 bin dolara kadar tazminat alıyorlar. Öldürülenlerin aileleri de 60 bin dolara kadar ödeme alıyor" diye konuştu.

Batı Afrika ülkesi Nijer'de asker Temmuz 2023'te yönetime el koymuştu. Nijer askeri cuntası, ülkedeki ABD askeri varlığının sona ermesini talep etmişti. Aralık 2023'te Fransa da cunta liderlerinin benzer talebi üzerine Nijer'deki askeri varlığına son vermişti.