Haber: Fatoş Erdoğan

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında Çağlayan’da bulunan İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verilerek tahliyesine karar verildi.

photo_5906720238899151077_y

YÜZLER CEZAEVİ ÖNÜNDE

Kararın ardından aralarında HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya hukukçu, siyasetçi, Adalet Nöbeti tutan anneler, kadın örgütü ve sivil toplum temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önüne akın etti. Büyük bir sevinç ve coşkunun hakim olduğu kitle, uzun süre Kurmancî stranlar eşliğinde halaylar çekti. Yüzlerce kişi sık sık, “Şebnem seni almaya geldik”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atılarak şarkılar söylendi.

‘JİN JİYAN AZADÎ’ SLOGANIYLA KARŞILANDI

Sol yumruğu havada cezaevinden çıkan Şebnem, “Şebnem hoca onurumuzdur”, “Jin jiyan azadî” sloganları, zılgıt ve alkışlar eşliğinde büyük bir coşku ile karşılandı.

Ardından açıklama yapan Şebnem, ilk günden bu yana kendisiyle dayanışma gösteren herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Gazetecilerin ilgisine işaret eden Fincancı, “Haber yapmayanlar, sesini çıkarmayanları bir kenara koyuyoruz” dedi. Korkunun ecele faydasının olmadığını söyleyen Fincancı, “Ne gördükse, hakikat neyse onu paylaşmak biz insan hakları mücadelesi yürütenlerin ve hekimlerin sorumluğu olduğu gibi sizlerin de bunu kamuoyuna iletme sorumluğumuzdur. Bu günler geçtiğinde sorumluluğunu yerine getirmiş ve getirmemiş olanlar hep birlikte göreceğiz” diye kaydetti.

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

Verilen cezaya da tepki gösteren Fincancı, “Bu çok anlamsız bir durum. Bir kanalın yayın politikasının suç olarak tanımlanmasının ve sonrada ‘o’ suçun bana atılması akıl alır gibi değil. Ben ancak kendi suçumdan sorumlu olabilirim. Bu suçta insanlığa karşı sorumluluk taşıma suçudur. Başından beri sağlıklı kılma suçudur toplumu. Sonuç olarak biliyoruz. Daha önce  ‘savaş bir halk sağlığı sorunudur’ diyen hekim arkadaşlarımız var. Tabi ki biz insan hekimleri insan sağlığını önceleyeceğiz. Savaşlara karşı olacağız. Her türden silahın önlenebilmesi, kullanımın yasaklanabilmesi, ortadan kaldırılabilmesi için de elimizden geleni yapacağız. Çünkü yalnızca insanları ele almamak lazım. Üzerinde yaşadığımız bu yer küre ve evren için zararlı olan bu tür girişimlerin önünde durmak hepimizin sorumluğudur” diye konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Fincancı, “Bu mücadelede yanımızda olan ve ne yazık ki hukuki ortadan kaldırılmış bir ülkede hukukta ve adalette ısrar eden avukatlarıma, mecliste bizimle yan yana duran, sesimizi orada da duyuranlara ve mücadele arkadaşlarıma teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele bitmeyecek” diye kaydetti.

photo_5906720238899151071_yphoto_5906720238899151072_yphoto_5906720238899151074_yphoto_5906720238899151076_y