Vatikan tarafından yapılan yazılı açıklamada, Papa Franciscus'un, Rupnik hakkındaki iddiaların ve şikayetlerin, Vatikan'ın İman Doktrini Bakanlığı tarafından yeniden gözden geçirilmesi ve yargı sürecinin işletilmesi için zaman aşımı engelinin kaldırılması talimatı verdiği belirtildi.

Açıklamada, Papa'nın, ekim ayı boyunca yapılan "Rahipler Meclisi (Sinod)" toplantıları sırasında, Kilise'nin iç meselelerini ele aldığı bir platformda, acı çekenleri ve Kilise'den dışlanmış hissedenleri dinlemenin önemine vurgu yaptığı ifade edildi. Papa Franciscus'un bu kararında, Vatikan'daki İstismarı Önleme Komisyonu'nun, Rupnik davasının yönetiminde ciddi sorunlar olduğunu ve mağdurlara ulaşılamadığını raporlamasının etkili olduğu ifade edildi.

68 yaşındaki Sloven Cizvit rahibi Rupnik, aynı zamanda tanınmış bir mozaik sanatçısı ve 1990'lı yıllarda Ljubljana'daki dini topluluklardaki rahibe ve diğer kadınlara cinsel ve psikolojik istismarda bulunduğu iddiaları gündeme gelmişti. Cizvit tarikatı, bu istismar suçlamaları nedeniyle Rupnik'i haziran ayında üyelikten çıkarmıştı.