Haber: Ümit İşbakan

Ordu Kadın Platformu bileşeni üyesi kadınlar Altınordu 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanarak ve sloganlarla Süleyman Felek ve Sırrıpaşa caddelerinin kesiştiği yere kadar yürüdüler. Burada basın açıklaması yaptılar.

Platform adına basın açıklamasını Remziye Türkatalay okudu. Türkatalay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihi süreci hakkında bilgi verdikten sonra “Ataerkil sistemin yarattığı toplumsal cinsiyet eşitliklerini devralıp onları derinleştiren kapitalizmle kadın bedeni, emeği ve cinselliği üzerindeki denetimin mekanizmaları da farklılaşmıştır. Bundandır ki bu sömürü ve tahakküme, eşitsizliklere karşı tarihimiz direnmenin ve mücadelenin tarihidir” dedi.

Türkatalay şu ifadeleri kullandı:

“Neoliberalizmin en sadık uygulayıcısı olan AKP iktidarı, 22 yıldır kadınların mücadeleyle elde ettiği kazanımlarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı politikalarla bir rejim inşa ediyor. 8 Mart’ı hayatlarımız ve özgürlüklerimiz üzerinden pazarlıklar yaparak bir araya gelen ülkenin en gerici ittifakına karşı örgütlüyoruz bu kez de. 22 yıldır her gün mücadelemizle kazandıklarımıza saldırının yaşandığı karanlık gerici bir dönemden geçiyoruz. Şimdi asıl hedef laiklik ve Cumhuriyet fikrinin kendisidir; yapılmak istenen anayasal düzeni ortadan kaldırıp şeriat özlemlerini hayata geçirmektir.

Eşit yurttaşlık ve medeni haklarımıza, laik eğitim düzenine saldırının, yaşamın her alanının İslamcılaştırılmasının, tarikatların güç gösterilerinin artmasının “laik hukuk rejimine saldırı” olduğunu bilerek, mücadele barikatlarını toplumsal muhalefetin tüm güçleriyle birlikte kuracağız. Bu karanlığa karşı kadınların mücadelesi, direnci ve dayanışması var. Buradayız, yan yanayız karanlığa karşı biz varız.”

“BİZ KADINLAR BİRBİRİMİZİN ÇARESİYİZ”

Türkatalay kadınlar olarak dayanışma içinde olacaklarını söyleyerek, “Mücadelemiz şiddetten arınmış, eşit, özgür ve laik bir yaşam için, emeğimiz, bedenimiz ve hayatımız için. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yan yanayız, bir aradayız. Karanlığa karşı biz varız. Önümüzde dayanışmamızı büyütüp güçlendirmemiz gereken bir dönem var. Biz kadınlar yüzyıllardır biriktirdiğimiz mücadele ve dayanışma gücümüzle yeni bir dünyayı kuracağız. Onlarca yıllık birikimimiz, mücadele ve dayanışma deneyimimizle yeniden kuracağız eşit, özgür, laik, aydınlık bir ülkeyi. Yaşamın her alanında; sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa, patriyarkaya, erkek şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz” dedi.