Kamu işçileri, insan onuruna uygun bir ücret talep ederek 700 bin kişi için ek protokol istedi. Yaklaşık 750 bin kamu işçisini etkileyen yüzde 32 oranındaki maaş zammına karşı büyük bir tepki var. Geçen yıl mayıs ayında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi ile kamu işçilerine ilk yarıda yüzde 45, ikinci yarıda ise yüzde 15 oranında zam yapılmıştı.

İlk yarıda en düşük işçi ücreti brüt 21 bin 750 TL olarak belirlenmişti. Ancak, yılın ikinci yarısında kamu işçilerinin ücret zammı enflasyonun altında kaldı. İşçiler, gelir dağılımında adaletin sağlanmasını talep ederken, 700 bin kişi için ek protokol yapılmasını istediler.

İŞÇİLER EYLEME HAZIRLANIYOR

Emekçiler, başta geçim şartları olmak üzere iş barışını bozan gelişmeler, ücret ve vergideki adaletsizlik, ek protokol talepleri, kamudaki taşeron uygulamaları gibi birçok soruna karşı eyleme hazırlanıyor. 1 milyondan fazla üyesi bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Yönetim Kurulu, 29 Ocak pazartesi günü saat 11.00’de konfederasyon genel merkezinde tüm sendika genel başkan ve genel merkez yöneticileri, bölge ve il temsilcileri ile toplantı düzenlenmesine karar verdi. Toplantıda durum değerlendirmesi yapılarak yol haritası belirlenecek ve “Türk-İş Eylem Planı” açıklanacak. 

Kamu işçilerin başlıca talepleri şunlar:

- Refah Payı
- Seyyanen Zam
- Vergide Adalet
- Ek Protokol
- Tayin Hakkı
- Meslek Kodu
- Taşerona Kadro