Kadın Meclisleri, Taliban'ın yönetimini ele geçirdiği Afganistan'daki kadınlarla dayanışmak için İstanbul Levent'te bulunan Afganistan Başkonsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

"TOPLUM BİR KIYIM GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

Basın açıklamasında konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim, şu ifadeleri kullandı:

"Kendisini yalnız hisseden, görünmediklerini düşünen Afganistan’da yaşayan kadınlar ve LGBTİQ+'lara asla yalnız olmadıklarını söyleyerek başlamak istiyorum. Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından yaşananları hep beraber gördük. Taliban bir anda ortaya çıkmadı, IŞİD de bir anda ortaya çıkmadı. Dünyanın birçok ülkesinde sağcılar yükselişe geçti. Dinci yönetimler yükselişe geçti. Bununla birlikte orada yaşayan halklara, kız çocuklarına, LGBTİQ+'ara toplu bir kıyım gerçekleştirildiğini görüyoruz. 

foto1-7

"AFGAN KADINLAR MÜCADELE EDEREK ÖNEMLİ HAKLAR KAZANDILAR"

Taliban bir anda ortaya çıkmadı Afganistan topraklarında. Taliban’ı yaratan emperyalizmdir, bunun heveslisi ülkelerdir. Emperyalist ülkeler 'kadınları kurtarıyoruz' bahanesiyle o toprakları işgal ettiler. Taliban 20 yıl önce de vardı o topraklarda. Kadınlar 20 yıl içerisinde bütün haklarını kazanamamış olabilirler, buna rağmen önemli haklarını mücadele ederek kazandılar. Sokaklarda yalnız yürüme, eğitim, çalışma haklarını kazandılar, ama şimdi 200 yıl geriye gidecekler.

Taliban açıklama yapıyor; 'Kadınlara haklarını vereceğiz, ılımlı yaklaşacağız.' Bunu kendini tanıtma pazarlığı olarak yapıyor. Şeriat kuralları çerçevesinde kadınlara haklarını vereceğini söylüyor. Bütün bir topluma kendi inancını dayatması kabul edilemez, bunun kadınlar için ne kadar hayati olduğunu hepimiz biliyoruz. Yakın zamanda İstanbul Sözleşmesi’nden çıktılar, yasayı uygulamadılar. Adalet Bakanlığı dini referanslarla savunma verdi. Yapılan açıklamalarda Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesiyle Cumhurbaşkanı’nın da heveslendiği görüyoruz. Bilsinler ki bizler laiklikten asla vazgeçmeyeceğiz. Bu topraklarda kurmayı hayal ettikleri yönetimi onlara kurdurmayacağız."

Ataselim'in konuşmasının ardından Afganistan Başkonsolosluğu önüne Kadın Meclisleri tarafından çelenk bırakıldı. "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganıyla eylem sonlandırıldı.

foto2-3