AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023'te uzaya çıkma hayali gerçekleşmedi. Türk Uzay Ajansı bu girişim için kurulsa da kurumun herhangi bir başarılı çalışması da olmadı.

Türkiye'de yeterli bilimsel ve teknik ortam olmamasına rağmen uzaya çıkacak ilk Türk ise belirlendi. Türk Hava Kuvvetleri Pilotu Albay Alper Gezeravcı, uzaya çıkması için seçildi. 17 Ocak 2024'te uzaya gideceği söylenen Gezeravcı'nın ABD'li bir şirket sayesinde bu uçuşu gerçekleştireceği öğrenildi.

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil’in araştırıp yazdığına göre, uçuş adam başına 55 milyon dolara uzay turizmi başlatan ABD’nin Texas eyaletinin Houston şehrindeki Axiom Space isimli bir şirket gerçekleştirecek.  55 milyon dolarlık bedeli de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından çıkacak. Bakanlık, projeyi yürüten Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çalışmalarını da koordine ediyor.

İTALYAN VE İSVEÇLİ PİLOTLAR EŞLİK EDECEK

Uzaya çıkacak ilk Türk vatandaşı olacak Albay Gezeravcı’nın katılacağı uçuş, şirketin bugüne kadarki üçüncü uçuşu olacak; o nedenle Ax-3 adını taşıyor.

Şirket uçuşları Elon Musk’a ait SpaceX şirketi imalatı Falcon9 roketiyle yapıp uzay istasyonuyla birleşliyor ama Axiom, Musk’ın şirketi değil. Gezeravcı uçuşu bir İtalyan ve bir İsveçli savaş uçağı pilotuyla paylaşacak; uçuş komutanı ise ilk iki uçuşa da komuta eden Axiom şirketinin kadrolu astronotu olacak.

Axiom Space şirketinin 55 milyon dolar veren herkesi 10 günlük uzay gezisi için sıraya aldığına ilişkin duyuruya bu bağlantıdan ulaşılabiliyor. Uzaya çıkaran Houston (Teksas) merkezli Axiom Space ise adam başına 55 milyon USD alıyor.

Sarp Nebil’in Türk-Internet.com sitesindeki yazısının tamamını okumak için tıklayın.