Neuralink, insan beynine çip yerleştirdi. Nörolojik hastalıklarda insanlık için umut olduğu söylenen deneyde olumlu sonuç elde edildi.

Space X ve Tesla’nın da sahibi olan Elon Musk, deney hakkında X üzerinden açıklama yaptı. Musk şunları dile getirdi:

"Süreç iyi ilerliyor. Hasta, bildiğimiz kadarıyla hiçbir olumsuz etki olmadan tamamen iyileşmiş görünüyor ve fareyi kontrol edebiliyor. Sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebiliyor" 

Amaçlarının daha iyi sonuçlar olduğunu belirten Musk, "Neuralink hastanın fare imlecini mümkün olduğu kadar çok oynatabildiğini görmek istiyor” ifadelerini kullandı.

BİLİM DÜNYASI NE DİYOR?

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz ve insanlığı heyecanlandıran deney, bilim dünyasında tartışmalara yol açtı. 

Etik konuların gündeme geldiği tartışmalarda öne çıkan ise insan beynini kontrol etmenin önünün açılacağı.

"ALGI YÖNETİMİ MÜMKÜN"

Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, implantların zaten yıllardır hastalar üzerinde kullanıldığını ifade etti. Haber Global'e konuşan Aydın çipler hakkında, "İnsanların beyinlerini resetlemek, bilgi almak, bilgi yüklemek, algı yönetimi mümkün." dedi.

Forbes'e konuşan Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Sinir Bilimci ve Sinir Mühendisi Bradley Greger, algı yönetimi gibi hedeflerin "çok spekülatif" olduğunu ve muhtemelen çok uzak olduğunu söyledi.

Yine Forbes'e konuşan Colorado Üniversitesi'nden Nörofizyolog Cristin Welle, insan beyninden veri elde etmenin ilerde gündemde olacağını belirterek, "Bu alanda tartışmaya ciddi bir ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

Welle ayrıca bu çalışmalardan büyük kâr elde etmeyi amaçlayan şirketler üzerinde durmanın da önemli olduğunu vurguladı.

Nöroloji Uzmanı Timur Yılmaz ise, Sözcü TV'de yaptığı konuşmada, gelişmeden heyecan duyduğunu belirterek, "Bu büyük bir adım, hangimiz olsak, kendi bedenimiz içinde hapis hayatı yaşarken bir teknolojinin ya da başka bir varlığın bizi kurtarmasını isterdik. Ve görünen o ki bilim ve teknoloji insanı karanlığından aydınlığa çıkarıyor” açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink, Elon Musk öncülüğünde 2016'da kurulmuş nöroteknoloji alanında önemli bir yer edinmişti.

Şirket, beyne yerleştirilen mikroçipler aracılığı ile motor hareketlerde iyileşme sağlamayı ve nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçladıklarını açıklamıştı.

Çiplerin ilk versiyonlarını maymunlar üzerinde deneyen şirket, maymunların beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığını kaydetmişti.

Olumlu sonuçların ardından 2023’te insan deneylerine başlanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvuran şirket, onay alındığı ilan etmişti. FDA’nın kaç hasta için onay verdiği ise öğrenilememişti.

Felçli hastalar üzerinde deneyler için çalışmalara başlayan şirket, sürecin altı yıl kadar olacağını belirtmişti.

İlk versiyon olan "Telepati" isimli çipin 30 Ocak’ta ilk kez bir insan beynine yerleştirildiği ve sonuçların ‘umut verici’ olduğu duyurulmuştu.