İSRAİL-FİLİSTİN ARASINDAKİ ÇATIŞMADA DÖRDÜNCÜ GÜN... 

HAMAS’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonunda çatışmalar dördüncü gününde de devam etti. Sabah saatlerinde İsrail donanmasına ait hücum botlarından Gazze'nin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail saldırılarında abluka altındaki Gazze’de ölenlerin sayısı 770'e yükseldi. İsrail basınına göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı ise 1000'i geçti. İsrail Ordu Sözcüsü, "Gazze'ye kara operasyonu fikri, olasılığı ve seçeneği kesinlikle mümkün ve ordu hazır" açıklamaasını yaptı.

KATAR'DAN AÇIKLAMA

Katar Dışişleri Bakanlığı olası bir mahkum takası da dahil olmak üzere Hamas ve İsrailli yetkililerle arabuluculuk görüşmelerinde yer aldığını doğruladı. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, "hedeflerine ulaşmış" olan grubun İsrail ile olası bir ateşkes konusunda görüşmelere açık olduğunu söyledi. Katar dışişleri bakanlığı da, olası bir mahkum takası da dahil olmak üzere Hamas ve İsrailli yetkililerle arabuluculuk görüşmelerinde yer aldığını doğruladı.

DÜNYA LİDERLERİNDEN İSRAİL-FİLİSTİN MESAJLARI 

İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali HamaneyHamas'ın öncülüğündeki Filistinli grupların cumartesi günü İsrail'de düzenlediği saldırının kendileriyle ilgisi olmadığını açıkladı. Konuyla ilgili bir televizyonun canlı yayınında konuşan Hamaney, operasyona destek verdiğini açıklayarak saldırının arkasında Tahran yönetiminin olduğu iddialarını yalanladı. Hamaney, “Bu felaketin sorumlusu Siyonist rejimin kendi eylemleridir. Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz. Biz elbette Filistin’i ve mücadelelerini destekliyoruz. Bu milleti hafife aldılar ve yanıldılar” diye konuştu. Bir başka açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Filistin devletinin kurulmasının bir ‘gereklilik’ olduğunu söyleyen Putin, “İsrail – Filistin çatışması, ABD’nin Ortadoğu politikasının başarısızlığının canlı örneği” sözleriyle ABD'yi eleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Filistin halkına doğrudan fayda sağlayan yardımların askıya alınmasından yana olmadıklarını söyledi. Macron ayrıca İran'ın Hamas'a destek verdiğine ilişkin iddialar hakkında da konuştu. İranlı yetkililerin açıklamalarını kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Macron, "Hamas'a yardım edilmiş olması mümkün ya da muhtemeldir ancak elimizdeki tüm bilgileri tam olarak sağlamlaştırmadan ve konsolide etmeden önce gerçekten yorum yapma konusunda dikkatli davranmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

HÜDAPAR İLE SAADET PARTİSİ ORTAK MİTİNG YAPACAK 

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan Karamollaoğlu, "Hafta sonunda nasip olursa İstanbul'da bir mitingimiz olacak. Aynı şekilde bugün HÜDAPAR da böyle bir talepte bulundu. Bu mitingleri birleştirerek topluma bir mesaj vermeyi ümit ediyoruz" dedi. Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalara karşı İstanbul’da düzenlenecek ortak mitinge daha sonra Gelecek Partisi’nin de dahil olduğu öğrenildi.

BUGÜN 8 YIL OLDU: ANKARA GARI KATLİAMI'NDA KAMU GÖREVLİLERİ HALA YARGILANMADI

10 Ekim 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük katliamlarından biri Ankara’da yaşandı. Emek, Barış, Demokrasi Mitingi için Ankara Tren Garı Meydanı’nda buluşan binlerce kişinin arasında giren iki IŞİD’li canlı bombanın düzenlediği terör saldırısı sonucunda 103 kişi hayatını kaybetti, 500’ün üzerinde kişi yaralandı. Aradan geçen zamanda katliamda ihmali olan tek bir kamu görevlisi dahi yargılanamadı. Katliamın 8. yıldönümünde siyasilerden anma paylaşımları yapıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Tüm karanlık noktaları açığa çıkarmak, yurttaşlarımıza olan borcumuzdur" dedi. DEVA lideri Ali Babacan ise "Terörün ve şiddetin her türlüsünü lanetliyoruz" diye konuştu. Bir mesaj da Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, “Terörle huzurumuza, birliğimize kastedenler asla amaçlarına ulaşamayacak" dedi. Yeşil Sol Parti tarafından yapılan açıklamada davanın karanlıkta bırakılmaya çalışıldığına vurgu yapılırken Türkiye Komünist Partisi ise “Başkentin göbeğini katliam alanına çevirenler yargılanacak” denildi.

KILIÇDAROĞLU TEZKERE KARARINI AÇIKLADI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ve Suriye tezkeresine 'hayır' diyeceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Bana 'neden' hayır diyorsunuz diye soruyorlar, milliyetçiyim diyorsan 'hayır' diyeceksin" ifadelerini kullandı. MHP lideri Bahçeli’ye seslenen Kılıçdaroğlu, "Önümüze bir tezkere getiriyorlar. Elbette ki terörle mücadele konusunda tezkereye destek veririz ama anlamadığım bir konu var. Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’ye davet edilmesi ne demek? Bahçeli’ye bir sorum var, MHP’nin genel başkanı olarak.

Yabancı asker postallarının Türkiye topraklarını çiğnemesine evet diyor musun, demiyor musun? Milliyetçiyim diyorsun, bu kardeşiniz de milliyetçi; asla ve asla yabancı bir askerin Türkiye’ye gelmesini istemiyoruz” dedi.

İYİ PARTİ: EVET DİYECEĞİZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’dan da tezkereye ilişkin açıklama geldi. Usta, Suriye ve Irak da dahil olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan tezkerelere 'evet' diyeceklerini açıkladı. 

'AKP İÇİNDE HİZİP' İDDİALARININ ODAĞINDAKİ 3 İSİM KİM?

Gazeteci İsmail Saymaz, AKP’li Şamil Tayyar’ın “parti içindeki hizip” diyerek hedef aldığı isimlerin kimler olduğunu yazdı. Saymaz, AKP kongresinden izlenimlerini aktardığı köşe yazısında, profilinden AKP simgesini kaldırmasıyla da dikkat çeken Tayyar’ın bahsettiği “parti içindeki hizip” ile ilgili AKP’li bir kaynağıyla konuştuğunu, o kaynağın kendisine Şamil Tayyar’ın söz konusu açıklamasında hedef aldığı isimlerin “Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ ve AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin” olduğunu söylediğini köşesine taşıdı.

SİNAN ATEŞ CİNAYETİNDE GELİŞME 

MHP'li İzzet Ulvi Yönter'in, Ankara Başsavcı Vekili Ahmet Altun'a Sinan Ateş dosyasında bazı şüphelilerin serbest bırakılması karşılığında Yargıtay üyeliği teklif ettiği iddia edildi. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, soruşturmanın yeni koordinatör ismi Ankara Başsavcı Vekili Ahmet Altun ile Ankara’da gizli bir görüşme gerçekleştirdi. Tahliyelere karşı çıkan Ankara Başsavcısı Ahmet Akça ile tartışan Altun’un soruşturmadan ayrılarak izne çıktığı bildirildi.

SOYLU'YA YAKIN EMNİYET GÜÇLERİ AÇIĞA ALINDI

‘Suç örgütü kurmak’ iddiasıyla Ankara'da tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilintili olduğu iddialarını güçlendirecek yeni bir gelişme yaşandı. T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre, Ankara’da eski İçişleri Bakanı Soylu döneminde çok kritik görevlerde bulunan bazı müdürlerin de aralarında bulunduğu 9 kişi, yürütülen idari soruşturma kapsamında açığa alındı.

ŞİMDİLİK ZAM GELMİYOR AMA...

Motorlu Taşıtlar Vergisi başta olmak üzere ek MTV, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport harcı, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi gibi kalemlerde Ocak ayından itibaren uygulanacak vergi zammının öne çekildiği iddia edilmişti. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, iddiayı yalanladı. Halk TV’ye konuşan Bingöl, “Vergi teknik bir meseledir. Bu haber, gerçeği yansıtmıyor” dedi. Zam şimdilik henüz gelmemiş olsa da Ocak ayından itibaren yapılacak artışın yüzde 60 civarında olması bekleniyor.

ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASI YÜZDE 200 ZAMLANDI

Gıda enflasyonunda önlenemeyen artış, çocukların beslenme çantalarını boş bıraktı. Beslenme çantasının ailelere ağır maliyeti, “ucuz ürün” iddiası olan Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapılan değerlendirmeyle ortaya konuldu. Temel gıda ile dolan beslenme çantasının maliyeti bir yılda yüzde 200 arttı. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde 2022’de 25 TL’ye satılan 500 gram beyaz peynir yüzde 130 artışla 58 TL’ye ulaştı. Yumurtanın adet fiyatı da yüzde 80 artışla 1,6 TL’den 2,7 TL’ye fırladı. Benzer bir artış süt ve siyah zeytinde de yaşandı. Buna göre, 1 litre yarım yağlı sütün fiyatı yüzde 169’luk artışla 13 TL’den 35 TL’ye yükseldi. Siyah zeytinin 500 gramı ise 2022’ye oranla yüzde 238 artarak 44 TL oldu. 

TÜİK: GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ARTTI

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik yüzde 23'e çıktı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 17.2 oldu.

CHP'NİN KURULTAY MEKANI BELLİ OLDU

CHP'nin ağustos ayında başlayan il kongreleri takvimi devam ediyor. CHP'de 4-5 Kasım'da gerçekleştirilecek 38. Olağan Kurultay için parti genel müdürlüğü tarafından Ankara Spor Salonu kiralandı.

CHP'Lİ GÜNAYDIN: CANPOLAT, 'DEĞİŞİMCİLERİN' ADAYI OLMAK İSTEDİ

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, pazar günü yapılan İstanbul İl Kongresi'nde aday olarak yarışan ve genel merkez tarafından desteklendiği belirtilen Cemal Canpolat'ın, 'değişimcilerin' adayı olarak gösterilme talebinde bulunduğunu söyledi. KRT TV'ye konuşan Günaydın, kongre sürecinde Canpolat ile İmamoğlu'nun çok kez görüştüğünü ifade ederek, bunun bilinmeyen bir şey olmadığını söyledi.

BUĞRA KAVUNCU İDDİALARI DOĞRULAMIŞ OLDU

İYİ Parti'de yerel seçime tek başına girme kararının ardından rahatsızlıklarını dile getiren il başkanlarına "Ya istifa edin ya da genel merkez görevden alacak" şeklinde baskı yapıldığı, Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu tarafından doğrulandı. Sözcü Gazetesi’ne konuşan Kavuncu, şunları söyledi: “İl Başkanımız Faruk Köylüoğlu’nu aradım. Partimizin aldığı kararla alakalı farklı bir düşünceniz varsa bunu da eğer bu şekilde dile getirecekseniz, yani partinin almış olduğu kararı uygulayamayacaksanız o zaman genel başkanımızın da bilgisi dahilinde bu şartlar altında çalışmamızın mümkün olmayacağını söyledim. Partimizin seçimlere kendi adaylarımızla katılacağımız yönündeki netliğimizi, kararlılığımızı da göstermiş olduk. Partimizin kararı net.”

DBP EŞ GENEL BAŞKANI TUTUKLANDI

Diyarbakır’da Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü nedeniyle düzenlenen eylemde gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkan Yardımcısı Zekiye İlbasan tutuklandı.

İSMAİL SAYMAZ'IN YARGILANMASINA BAŞLANDI

"Gezi Davası'ndaki AKP'li hakimin eşi FETÖ itirafçısıymış" başlıklı yazısı nedeniyle 7 yıl 7 aya kadar hapis cezası istenen Gazeteci İsmail Saymaz'ın yargılanmasına başlandı. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaasını hazırlaması ve savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

MALATYA, VARGAS'I AĞIRLADI 

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Avrupa ve Milletler Ligi şampiyonluğunda başrol oynayan Küba asıllı oyuncu Melissa Vargas, Malatya'yı ziyaret etti. Kendisine 'onur belgesi' verilen Vargas, basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Vargas'ı Malatya'da ağırlamaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

KAMERUN'DA SEL: 23 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kamerun'un başkenti Yaounde’nin Mbankolo bölgesinde 3 gündür etkili olan yağışların ardından meydana gelen toprak kaymasında şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti. Birçok kişinin kaybolduğu belirtilen felaket bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.