Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yüksek enflasyonun önüne ancak vatandaşın konut ve otomobil almamasıyla geçilebileceği” sözlerini eleştiren Dinçer, Türkiye’deki barınma sorununun, ivmesi artarak sürdüğüne dikkat çekti.

Son 13 yılda kiracı sayısının yüzde 25 oranında arttığının altını çizen Dinçer, özellikle orta ve alt gelir grubu için barınma sorurunun giderek kangrenleştiğini vurguladı. Dinçer, “Konut fazlasının olduğu bir ortamda biz hala barınma sorununu konuşuyorsak burada çok büyük bir ekonomik kriz var demektir. Ev sahipliği oranı ülkemizde her geçen yıl dramatik bir şekilde düşerken, kiracı oranı da her geçen yıl artmaktadır. İstanbul Değerleme Gayrimenkul’un (İGD) araştırmalarına göre Türkiye’de kiracı oranı son 13 yılda %25 oranında artmıştır. Yüksek enflasyona çözüm bulamayanlar zamanında vatandaşa IBAN gönderdikleri gibi şimdi yine çözümü vatandaştan bekliyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE EV SAHİPLİĞİ ORANLARI AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDE

Öte yandan Dinçer, Türkiye’de ev sahipliği oranının, Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını da belirtti. Dinçer’in atıfta bulunduğu söz konusu Eurostat verilerine göre bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye’de ev sahibi olma oranları şu şekilde…

Ev Sahipliği Oranı

İtalya

%73,7

Yunanistan

%73,3

Bulgaristan

%84,9

İspanya

%75,8

Romanya

%95,3

Polonya

%86,8

Macaristan

%91,7

İngiltere

%64,7

Türkiye

%57