Hindistan Büyükelçiliği, Hindistanın öncü sanat ve eğlence şirketlerinden Teamwork Arts, T.C. Dışişleri Bakanlığı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde, iki ülke arasındaki yakın işbirliğinden güç alan Boğaziçindeki Hindistan- India by the Bosphorus Festivali ile Hindistan’ın kendine özgü sanatsal lezzetlerini ilk kez Türkiye’ye taşıyor. Mart ve Nisan aylarında İstanbul’un yanı sıra Ankara, Konya ve İzmirli sanatseverlerle buluşacak festival, zengin diyalog ve çok yönlü kültürel değişim için alan yaratarak, gösteri ve görsel sanatlardan, yemek ve popüler kültürün sergilendiği etkinlerle iki ülke arasındaki ahengi ortaya koyacak. Türkiyede ilk kez düzenlenen festival , izleyicilere Hindistan’ın renkli sanatsal ve kültürel kimliğinden keyifli bir kesit sunarken, iki ülke arasındaki işbirliklerini de teşvik etmeyi amaçlıyor. Türkiye’nin Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, Türkiye’de ilk ke Hint kültür ve sanatının çeşitliliğini gözler önüne seren böylesine kapsamlı bir festival düzenlemekten memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Festival kapsamında klasik ve çağdaş sanat formlarımızın en iyi sanatçılarını Türkiye’de ağırlayacagız. Performansların kalbinizi ve zihninizi büyüleyerek, sizi zengin mirasımız ve geleneklerimize bağlamasını ümit ediyoruz. Bu festivalin halklarımızı birbirine yaklaştırarak, yeni işbirliği köprüleri ve dostluk bağları inşa edeceğini umuyoruz'' dedi. Hindistanın geniş kültürel deneyiminin dinamizmini ve enerjisi dünyaya yaymak amacıyla yıllardır farklı ülkelerde festival düzenlediklerini aktaran Teamwork Arts Genel Müdürü Sanjoy K. Roy ise Hindistanı Türkiyeye getirmek ve böylece her ikisi de zengin bir kültürel mirasa sahip bu iki ülke önümüzdeki yıllarda güçlenerek büyüdüğünü görmek için sabırsızlanıyorum'' dedi. Açılış konseri 21 mart tarihinde Ankara gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte düzenlenen Türkiye-Hindistan Dostluk Konserinde ünlü kemancı Dr L. Subramania ve ünlü şarkıcı Kavita Krishnamurti yer aldı.

FESTİVAL NİSAN’DA DA DEVAM EDECEK

Festival Nisan ayında İstanbul, Ankara , Konya ve İzmirdeki etkinliklerle devam edecek. Boğaziçindeki Hindistan-India by the Bosphorus Festivalinin ikinci bölümü Nisan ayında İstanbul’da düzenlenecek defile ile baslayacak. Hindistanın en ünlü tasarımcılarından Tarun Tahiliani'nin ''Hint Modasının Geçmişi ve Rönesansı'' başlıklı defilesi 15 Nisan tarihinde Esme Sultan Yalısında düzenlenecek. Defile Hint modasının yıllar içindeki değişimini gözler önüne sürecek. Geleneksel müzikten blues ezgilerine kadar uzanan eklektik bir programa sahip olan festival kapsamında Blues & Soul Funk grubu Soulmate 17-19 Nisan’da ve iki bin yıllık geçmişi bulunan geleneksel Odissi dansı gösterisi ile Nrityagram - Smarana 24-28 Nisan’da sahne alacak. Çağdaş bir halk ozanı alan Harpreet ise 17-22 Nisan tarihlerinde Rumi ve Faiz gibi ünlü şairlerin şiirlerini Hint halk müziği ile birleştirecek. 20 Nisanda Konya Mevlana Kültür Merkezinde festivale özel bir kürasyonla sahneye cıkacak olan Hartpreet, Gilles Chuyen'in Sufi dansıyla birlikte Rumi'nin şiirine ses verecek.

GANDİ’NİN 150. YAŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

Mahatma Gandi'nin 150. yaş günü kutlamaları kapsamında Türkiye’ye gelecek olan ünlü kuklacı Dadi Pudumjee'nin Ishara Kukla Tiyatrosu 18-21Nisan tarihleri arasında Gandi'nin şiddetsizlik ve şiddet-dışı direniş (Satyagraha) mesajlarını sözsüz bir performans ile izleyicilere anlatacak. Ankara’daki Milli Kütüphane tanınmıs basın fotoğrafçısı Kulwant Roy'un Mahatma Gandi'nin nadir arşiv fotoğraflarından oluşan koleksiyonuna ev sahipliği yapacak. ''Gandi @ 150'' sergisi 24-28 Nisan tarihleri arasında gezilebilir. A.K. Chettiar tarafından Gandi hayattayken çekilen ilk belgesel olan hayatı ve hakkında mükemmel detaylara sahip görüntüler içeren '' Mahatma Gandi- 20. Yüzyıl Peygramberi'' filmi ise sergi boyunca yine Milli Kütüphanede izlenebilecek.

HİNT LEZZETLERİ ANKARA HİLTONSA’DA

17-22 Nisan tarihleri arasında Ankaralıları ünlü Hintli ünlü Picu'nun ev sahipliğini yaptığı yemek festivali bekliyor. Şef Picu Ankara HiltonSA'da konuklarını, ülkenin zengin mutfak repertuarında enfes bir gastronomik seyahate çıkartacak.

BOLLYWOOD DANSLARI, YOGA VE AYURVEDA WORKSHOPLARI

Bollywood filmlerinin ünlü koreografı Gilles Chuyen, İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek workshoplarda Bollywood danslarının püf noktalarını öğretecek. Festivalin destekleyicilerinden Hindistan Tamamlayıcı ve ALternatif Terapiler Bakanlıgı ile Hindistan Hükümeti festival boyunca yoga sanatı ve teknikleri ile Ayurveda antik bilim ve refahı üzerine atölye çalışmaları da yapacak.

HOLİ FESTİVALİ

Holi Hindistan’ın en eğlenceli festivalidir. Bu festivalde boyalar kullanılarak eğlenildiği için boya festivali olarakta bilinir.Bu festival Hindistan’da oldukça neşeyle kutlanan bir hindu festivalidir hatta Hindistan dışında da Hinduların nüfus olarak fazla olduğu yerlerde de kutlanmaktadır. Festival kış zamanından sonra gelen ilkbahar mevsiminde kutlanır. Bu festival Hinduların en mutlu dini festivalleridir, festival ayrıca Hindu olmayan insanlar tarafından da keyif almak için sevgi ve renklerin baharı olarak kutlanır. Bu mevsimde doğa gerçek güzelliğini gösterir ve her yer güzel bir çevre sayesinde göz kamaştırıcı görünür. İnsanlar bu festivali 2 gün şeklinde kutlar; 1.günü Holika Dahan ve 2.günü ise renk dolu Holi olarak. Holika Dahan da akşam veya gece sokakların ortalarında gübre üstüne çokça çubuk ve saman sererek yakarlar ve ertesi günün sabahında arkadaşlarca, komşularda ve aile üyelerince boyalarla oynanarak renk dolu Holiyi kutlarlar. Bu özellikler çocuklar için yeni elbiseler ve lezzetli yemeklere sahip olduklarından dolayı en eğlenceli festivalleridir. Herkesin suratı renkli pudralar sayesinde rengarenk olur , her yaş grubundan insan hiçbir sınır olmaksızın eğlenir. Bu festival herkesin rengarenk olduğunu ve hiçbir insanın diğerinden farklı olmadığı bir festivaldir. Bazı insanlar çamurla, suyla üzerinde zıplayarak , dans ederek veya şarkı söyleyerek keyifle eğlenir. Holide eğlendikten sonra yıkanırlar , yeni kıyafetlerini giyerek arkadaş veya komşularıyla görüşürler.