PKK'den ayrılmasının ardından itirafçı olup jandarma istihbaratında faaliyet yürüten,yurt dışına iltica ettikten sonra da bu kez jandarma görevlilerine yönelik itiraflarda bulunan Abdülkadir Aygan'ın Türkiye'ye iadesi için Adalet Bakanlığı, İsveç'e yeni talepte bulundu. Bakanlık, bu seferki başvurusunda  Aygan'ın yeni ismi Aziz Turan'ın iade edilmesi talebinde bulundu.

Aygan, 1990 yılında cezaevinden çıktıktan sonra İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla ismini değiştirmesine rağmen Adalet Bakanlığı İsveç'ten iade talebini eski ismiyle gerçekleştirmiş. Yeni başvurunun, İsveç'in “Ülkemizde Abdulkadir Aygan adında kimse yok, talep ettiğiniz kişinin kimlik bilgileri kayıtlarımıza göre Aziz Turan'dır" yanıtından sonra yapıldığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı'nın Aygan'ın iadesi için  2009 ve 2012 yıllarında yaptığı üç başvuru çeşitli gerekçelerle İsveç makamlarınca reddedildi.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre Diyarbakır Özel yetkili Başsavcılığınca düzenlenen iade talepnameleri Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderildi. Aygan'ın Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Türkiye'de sorgulanıp yargı önüne çıkarılması, hakkında gıyabi tutuklu olarak dava açıldığı için iade edilmesi istendi.

"İADE TALEBİNİZ ÇELİŞKİLERLE DOLU" YANITI

İsveç makamları üç ayrı iade talebini çeşitli gerekçelerle reddetti. İsveç, Aygan'la ilgili Türkiye'nin TCK'nın ilgili maddelerindeki çelişkilerine atıfta bulunmuştu. Diyarbakır Başsavcılığı, Abdulkadir Aygan'ın iadesini yeni TCK'nın 302/1 maddesini düzenleyen “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan istemişti. Buna karşı İsveç yüksek yargı makamları cevap olarak, “İade talebiniz çelişkilerle dolu.

302. madde ülkenizde PKK'lilerin yargılanmış olduğu sevk maddesidir. Abdulkadir Aygan'ı, Musa Anter'in katil zanlısı olmaktan iadesini istiyorsanız, neden 302. madde kapsamında talep ediyorsunuz. Bu kişiyi PKK'li olarak mı, yoksa JİTEM elemanı olarak mı istiyorsunuz” diye sormuştu.

"ABDÜLKADİR AYGAN İSMİNDE KİMSE YOK"

Başsavcılık bu kez Musa Anter'in öldürüldüğü 20 Eylül 1992 tarihinde eski TCK'nın yürürlükte olduğunu ve cinayet zanlısı Abdulkadir Aygan'ın bu olayı PKK adına gerçekleştirmediği için eski TCK'nın 450. Maddesini düzenleyen “Kasten adam öldürmek” suçundan yeniden iadesini talep etti.

İsveç bu kez de “Ülkemizde Abdulkadir Aygan adında kimse yok, talep ettiğiniz kişinin kimlik bilgileri kayıtlarımıza göre Aziz Turan'dır” denilerek talebi geri çevirmiş, hakkındaki kırmızı bülten formu da iptal edilmişti.

Adalet Bakanlığı bu kez de iki Cumhuriyet savcısını Aygan'ın ifadesini almak için İsveç'e göndermek istemiş, ancak “Bizim ülkemizde sorgu yapmanız doğru değil” denilerek “Sorularınızı gönderin, biz sorup size gönderelim” denildi. Faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıp iddialarıyla ilgili 70 soru hazırlanıp Aygan'ın cevaplaması için İsveç'e gönderildi. İsveç bu kez de, “Sorularınız Norveç dilinde değil.

Türkçe dilinde kabul edemeyiz. Konunun ciddiyetinin anlaşılması bakımından Norveç dilinde göndermenizi rica ederiz” diyerek soruları Adalet Bakanlığına iade etti. Son olarak da, “Musa Anter cinayetinin faili olduğuna dair yeterli kanıtınız yok” denilerek iade talebi geri çevrildi. Oysa Abdulkadir Aygan,  Anter cinayetini tüm ayrıntılarıyla itiraf etmiş ve onun itiraflarıyla soruşturma şekillendikten sonra olayın faili olmakla suçlanan Hamit Yıldırım tutuklanmıştı.

GÜNCELLENEN TALEPNAME İSVEÇ MAKAMLARINA İLETİLDİ

Abdulkadir Aygan'ın itirafçı olduktan sonra İçişleri Bakanlığı oluruyla tanık koruma kanunu kapsamında Vatandaşlık ve Nüfus Genel Müdürlüğünce kimlik bilgilerinin tümden değiştirildiği, Abdulkadir Aygan olan adının Aziz Turan olarak değiştirilmiş olması nedeniyle hakkında yeniden iade talepnamesi hazırlandı.

Başvuruda Aygan'ın nüfus kaydının Urfa Suruç'tan Malatya iline alındığı, ancak kimlik bilgilerinin değiştirilmesini basın ve yayın organlarında deşifre edip  PKK kontrolünde İsveç'e gidip burada iltica talebinde bulunduğu anlaşıldığından 5 Nisan 2006'da yine bakanlığın oluruyla hakkındaki koruma tedbirinin kaldırıldığı bilgisi yer aldı. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı kayıtlarına göre, adı geçenin Aziz Turan adıyla askeri personel olup, görevden çıkarıldığı yer alıyor. Gözler İsveç resmi makamlarının vereceği karara çevrildi.