NYU Langone Health'ten yapılan açıklamada, Aaron James adlı hastaya tek bir donörden sol gözün tamamının ve yüzün bir kısmının nakledildiği belirtildi. Bu, tıp tarihinde insana yapılan ilk tam göz nakli ve türünün tek başarılı kombine nakil vakası olarak kabul ediliyor.

21 SAAT SÜRDÜ

Ameliyat, 27 Mayıs 2023 tarihinde yapıldı ve yaklaşık 21 saat sürdü. Ameliyata, Yüz Nakli programı Direktörü Dr. Eduardo D. Rodriguez ve Prof Helen Kimmel liderliğindeki 140'tan fazla cerrah, hemşire ve diğer sağlık çalışanı katıldı.

GÖRME YETENEĞİNİN GERİ DÖNÜP DÖNMEYECEĞİ BİLİNMİYOR

Nakledilen sol gözde, gözün arka kısmında ışığı alan ve görüntüleri beyne gönderen retinaya, doğrudan kan akışı da dahil olmak üzere olağanüstü sağlık belirtileri görüldü. Ancak, nakledilen gözün görme yeteneğinin ne zaman veya tamamen geri döneceği henüz bilinmiyor.

Aaron James, Haziran 2021'de yüksek voltajlı hatlarda bakım işçisi olarak çalışırken yüzü yanlışlıkla elektrik taşıyan bir kabloya değişmiş ve 7 bin 200 voltluk ölümcül bir elektrik çarpmasından kurtulmuştu. James'in sol gözü, dirseğin üstünden sol kolu, tüm burnu ve dudakları, ön dişleri, sol yanak bölgesi ve kemiğe kadar çenesi olayda ciddi biçimde yaralanmıştı.

Ameliyatı gerçekleştiren ekip, bu naklin, yüz ve göz yaralanmaları yaşayan hastalar için yeni bir umut kaynağı olduğunu söyledi.