8 seçim izleme deneyimine sahip olan dokuz8HABER'in çağrısıyla 2018’de kurulan ve Ekim 2021’den itibaren de #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu olarak çalışmalarını sürdüren inisiyatif 14 Mayıs’ta 81 il, 973 ilçe ve binlerce noktaya yayılacak olan büyük haber ağıyla Türkiye’yi habersiz bırakmayacak. Seçim Güvenliği Platformu ve Bağımsız Seçim İzleme Platformu’yla yakın işbirliği halinde seçimleri takip edecek olan dokuz8HABER, ülke çapından sağlayacağı bilgi, veri ve haberleri İstanbul başta olmak üzere çok sayıda merkezde kuracağı haber merkezleri üzerinden Türkiye ve dünyaya servis edecek. İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Artvin, Karadeniz Ereğlisi, Manisa, Denizli, Adana, Mersin, Diyarbakır, Van, Eskişehir gibi kentlerde düzenlenen “seçim haberciliği bölge eğitim programları" ve kent buluşmaları olmak üzere 29 farklı etkinlikle adım adım büyüyen seçim haber takip ağı 1 mayıs’ta 53 şehir ve 72 noktadan haber akışı sağlamayı başardı ve seçim öncesi başarılı bir prova yapmış oldu. Şimdi sıra 14 Mayıs’ta...

İstanbul’da kurulacak olan büyük haber merkezi ve çok sayıda bölge merkeziyle ülke çapında haber ve veri akışını koordine edecek olan dokuz8HABER, Bu toplantılara katılan yüzlerce gazeteci ve seçim haber takip ağına destek verecek olan binlerce yurttaş habercisiyle birlilkte seçim günü sahada olacak olan 2000 gazeteci, yurttaş habercisi ve hak savucusu Türkiye’yi habersiz bırakmayacak. 14 Mayıs’ta yapılacak çalışmanın önemini Diyarbakır’da yapılan son bölge eğitimine de ev sahipliği yapan Amed Radyo TV Genel yayın yönetmeni Ferat Mehmetoğlu "2023 seçimleri büyük bir önem taşıyor. Yerel Medya Koordinasyonu ile bütün bölgelerden gazeteciler, sivil toplum ile birlikte seçim günü ve akşamı bizler hep beraber olacağız. Böylesi önemli bir seçimde herhangi bir hile yapılmaması için güç birliği içerisindeyiz. Bu birliğin demokrasiye ve barışa da güç vereceğine inanıyorum" sözleriyle vurguladı.

Tüm eğitim süreçlerinde eğitmen olarak destek veren ve aynı zamanda dokuz8AKADEMİ Danışma Meclisi üyesi de olan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erkan "Öncekilere göre belki de çok daha önemli bir seçim sürecindeyiz, ‘Seçim güvenliği’ de bu sürecin en önemli ayaklarından biri.” sözleriyle başladığı konuşmasına “Bu konu için bir çok kuruluş çabalıyor. Ama hem seçim güvenliği hem de yerelden güvenilir haber akışı sağlamak için Yerel Medya Koordinasyonu kritik bir rol oynuyor. Bu Türkiye'de daha önce yapılmış bir şey değil. Umarım da başarıyla gerçekleşecek" sözleriyle yürütülen çalışmanın benzersizliğinin ve öneminin altını çizdi.

Koordinasyonun kurucu isimlerinden Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara ise bu koordinasyonun seçim güvenliği ötesinde de bir önem taşıdığını “farklı şehirlerden hem seslerini duyuramayan hem de yerel medya temsilcisi olan gazetecilere ulaşıyor olması çok önemli.” sözleriyle dile getirirken, “Bu sayede gazetecilikte arzu ettiğimiz tarafsızlık ilkesine de uyum sağlanabiliyor.” d edi ve “Yerel Medya Koordinasyonu'nun daha da büyümesini diliyorum" dedi Tarihin en büyük felaketlerinde birisi olarak kayıtlara geçen ve Türkiye’nin kader seçimlerini de önemli ölçüde etkileyen deprem bölgesinde seçimler ve seçim güvenliği en fazla merak edilen noktalardan birisi. Seçim güvenliğiyle ilgili kaygınların en çok olduğu bölgeler deprem bölgeleri. Depremden ağır hasarla çıkan illerden olan Hatay’da faaliyet gösteren İskenderun Ses Gazetesi yöneticisi Sadet Berkakyürek "İskenderun'da seçim ne yazık ki depremin gölgesinde yaşanacak.dokuz8 hem deprem süresince hem de Yerel Medya Koordinasyonu ile mesleki bir dayanışma grubu oldu benim için.” dedi ve bu ağın “yerelden genele böyle büyük bir ağı gelecekte çok ihtiyacını duyduğumuz bir ajans görevi görmesini de” temenni ettiğin vurguladı. Sonuçları en çok merak edilen deprem bölgesinin bir diğer önemli kenti olan Gaziantep’te faaliyet gösteren Güneyin Sesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Vefa Yurdal "Oldukça stresli ve çekişmeli bir seçime girdiğimizi söylemem gerekir. Bizler gazeteciler olarak sağduyulu kalmaya özen gösteriyoruz. Ben de Yerel Medya Koordinasyonu kapsamında güvenilir bir seçim süreci ve haber akışı için sahada, haber takibinde olacağım" dedi.

Depremin vurduğu kentlerden olan Adana’da Yerel Medya Koordinasyonu’nun kurucularında olan Birbuçuk TV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı da seçim güvenliğinin kendisiyle temas eden yabancı gazetecilerin de ilk sorusu olduğunu söyleyerek “dokuz8HABER YEREL MEDYA KOORDİNASYONU ile seçim için oluşturulan bu gazeteci ekibi bu sorulara panzehir oluşturacak nitelikte" dedi. Karedeniz bölgesi de hem seçim sonuçlarını belirleyecek, hem de son yıllarda yaşanan değişimin ilk elden görünür olmasının beklendiği bölgelerden birisi olarak önem taşıyor. dokuz8HABER’in yerel medya koordinasyonu çalışmaları kapsamında en çok bölge eğitimi yaptığı bölge olan Karadeniz’in en doğusunda, Artvin’de yıllardır aktif gazetecilik yapan Uğur İstanbullu Artvin’de muhalefetin seçim güvenliği açısından iyi organize olduğunu "Artvin özelinde konuşmam gerekirse partilerin yani millet ittifakının sandık güvenliği açısından iyi organize olduğunu söylemek mümkün.” sözleriyle ifade ederken,  “Sandık ve seçim güvenliği yanında dokuz8'in Yerel Medya Koordinasyonu'na biz de Artvin'den katkı sağlayacağız" dedi.

Artvin'de Haber Gazetesi Yazıişleri Müdürü Dilan Şahinbaş seçimlerin öneminin altını çizerek “Bu sebeple yurttaşların sandık başlarında, bizlerin yani gazetecilerin de haber başında olarak şaibeli durumları direkt haber yaparak Türkiye genelini haberdar etmeleri seçim güvenliğine büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi ve “dokuz8'in kurduğu Yerel Medya Koordinasyonu aracılığıyla bunu başarmayı umuyorum" dedi.