Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, asansörün bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın, UCM düzeneğini* iptal ederek, elektromekanik fren bakım ve ayarlarını yapmayarak, ilgili mevzuatlara uygun olarak bakım faaliyetleri gerçekleştirmeyerek asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu kanaatine varıldı.

Raporda ayrıca, asansörün tasarım, montaj ve piyasaya arzını gerçekleştiren firmanın, tasarım hesaplarını hatalı hesaplayarak, asansörün karşı ağırlık yarı yük dengesini hatalı yaparak makine frenine fazla yük binmesine sebep olduğu için asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında tali kusurlu olduğu değerlendirildi.

KAZADA NE OLMUŞTU?

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim'de yaşanan asansör kazasında, 16 yaşındaki Zeren Ertaş, asansör kabini ve asansör kuyusu arasında sıkışarak hayatını kaybetmişti. Kazayla ilgili soruşturma başlatılmış ve bilirkişi incelemesi yapılmıştı.

Bilirkişi raporunda, kazanın oluşmasına neden olan arızalara rağmen UCM tertibatı çalışıyor olsaydı asansör bir miktar hareket ettiğinde kabin raylarda sabitlenecek ve hareket etmesi engellenerek kabin ile kat kapısı veya duvar arasına bir kişinin sıkışamayacağı kadar genişlikte bir boşluk kalmış olacağı belirtilmişti.

BAKIM FORMU VE PARÇA DEĞİŞİM DEFTERİ DÜZENLİ TUTULMAMIŞ

Raporda ayrıca, asansörün bakım formları ve parça değişimi kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı da tespit edildi.

*UCM düzeneği, asansör kabinin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyen düzeneğe deniyor.