00:30 - Barış Atay ve Ahmet Şık Hatay'dan seslendi: Karşılaştığımız manzara herhangi bir insanın dayanabileceği gibi değil. Bant daraltma cinayet işlemekle eş değer!

00: 15 - Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdi. Twitter yöneticileri görüşmede, dezenformasyonla mücadele konusunda Türkiye ile daha fazla işbirliği içerisinde olma taahhüdü verdi. Gerçek dışı ihbar ve yalan haberleri önleme ile sahte hesaplar hakkında hızlı işlem yapma noktasında tam bir işbirliği içerisinde olmayı kabul etti.

23:50 - Türkiye Ermeni Cemaati, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgelerle dayanışma amacıyla AFAD'a 2,5 milyon lira bağışta bulundu. Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı ve Surp Pırgiç Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Surp Pırgiç Hastanesi hesabından 2,5 milyon liralık bağışın Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) hesabına yatırıldığını söyledi.

23:00 - Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter yetkilileriyle görüştü AA, toplantıda "Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların" ele alındığını kaydetti. Bu arada Twitter'ın yeni partorunu Elon Musk, Türkiye’de Twitter'ın kısıtlanma sebebini anlamak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

22:30 - Ekrem İmamoğlu: "Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde iken gelecek olumsuz tepkiler kamuoyuna yansımasın diye sosyal medya ve internet iletişimini kısıtlamak sadece gerçeklerden korkmak ve zayıflıktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenler özgüveni yüksek kişilerden oluşmalıdır."

21:00 - Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Güleş, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, depremde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarını takip ederken gözaltına alındı. Saat 17. 30 sıralarında gözaltına alınan Güleş’ten gözaltına alındığını bildiren mesaj atmasının ardından haber alınamıyor. Deprem bölgelerinde habercilik yapmak için akreditasyon şartı getirildi. Akredite olmayan gazetecilerin mesleklerini yapmalarına izin verilmeyecek. Uluslararası basına çalışan gazetecilerin de pasaport, kurum kartı ve bir fotoğraf ibraz etmeleri talep ediliyor.

20:55 - Muharrem İnce: 'Erdoğan ağzın da bozuk, zihniyetin de bozuk. Ben ilk gün gece yarısı Kahramanmaraş Trabzon Caddesi'ndeydim. Kurtarma ekibi, asker, polis görmedim. İnsanlar içecek su, çorba bulamadılar, kurtarma ekibi göremediler. İsyan ettiler. O şerefsiz sözü söyleyene yakışır.'

20:45 - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryder: ''ABD Avrupa Komutanlığı, USAID Afet Yardım Müdahale Ekibine yardımcı olmak üzere İncirlik Hava Üssü'ne bir ekip konuşlandırıyor ve bu ekibin yarın 9 Şubat'ta varmasını bekliyoruz.''

20:35 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklama yaptı. Fuat Oktay, depremin ardından devletin eksiklerini eleştiren Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı "Devletin yapamayacağını bir belediye mi gelecek yapacak? Havalimanı yapacak? Siz kimsiniz?"

19:00 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ile Medya ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, sosyal medya kısıtlamalarına karşı BTK'ya gitti Kılıçdaroğlu: Bundan sonra hep geleceğiz, hep geleceğiz. Yok öyle yağma düzeni!

18:30 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, "Bazı haysiyetsizler, namussuzlar 'Hatay’da jandarma, asker göremedik' diye iftiralar atıyorlar. Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir. Ama onları bu şerefsizler ağzına meze yaptırmayız"

18:10 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Böylesine büyük bir felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir."

17:30 - Borsa İstanbul'da bugün yapılan işlemler iptal edildi. Borsa İstanbul: "Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatılmasına ve bugünkü işlemlerin iptaline karar verildi."

17:20 - Adıyaman'daki Zümrüt Apartmanı enkazında çalışma sürüyor. 50 yaşındaki kadın enkazdan çıkarıldı.

16.52 -  Diyarbakır'da Diyar Galeria İş Merkezi önüne 10 dakikalığına uğrayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tepkisini dile getirenlere, “Çalışmaların yavaş olması tamamıyla vatandaşlarımızın enkaz altından sağ çıkarılması için kullanılan teknik” cevabını verdi.

16.43 - Türkiye’ye gelen 21 kişilik Yunan arama kurtarma ekibinin lideri Lekkas, Hatay’daki arama kurtarma çalışmalarını Yunan medyasına değerlendirerek “Şehirde kaos var, yabancı yardım için koordinasyon yok. Şartlar çok kötü, şehirde resmi bir koordinasyon merkezi yok" dedi.

Hatay’a giden Yunan ekibinin lideri: Şehirde kaos var, yabancı yardım için bir koordinasyon yok

16.41 - Depremin merkez bölgesi Kahramanmaraş'ta bulunan eski AKP'li vekil Nursel Reyhanlıoğlu, deprem bölgesinde yardım çalışmalarına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sözlü saldırıda bulundu. İmamoğlu’na “İngiliz uşağı” diyen kadın vekilin İmamoğlu'na hakaret ettiği anlar kameralara yansıdı.

15.58 - Fotoğrafçı Mustafa Seven, Maraş'tan paylaştı: Adını öğrenemedim. 4 saatlik bir çalışma sonrası enkaz altından sağsalim yaralı olarak kurtarıldı bu kızımız. Ambulansa götürülürken sürekli ağlayarak baba beni öp diye sesleniyordu. Çok şükür babası oradaydı ve onu bekliyordu.

14.55 - Sağlık Bakanı 10 ilde 77 sahra hastanesi kurulduğunu açıkladı.

14.52 - Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli yol ağında ana arterlerin hepsinin ulaşıma açıldığını, deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergah bulunmadığını bildirdi.

14.49 - Türk Hava Yolları (THY), bugün deprem bölgesine düzenlenecek uçak seferleriyle 30 bin kişiyi tahliye edeceklerini açıkladı.

14.31 - Kahramanmaraş'ta 13 yaşındaki Berat Sarı, depremden 55 saat sonra, Esençan Apartmanı'nın enkazından elinde tuttuğu muhabbet kuşuyla sağ çıkarıldı. Çocuk hastaneye sevk edilirken kuşu, çocuğun teyzesi teslim aldı.

13.55 - Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8574. Yaralı sayısı 49 bin 133" açıklaması yaptı.

13.26 - Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in "Felaketin boyutu çok büyük. 308 personel, 190 itfaiye ve iş makinası ile afet bölgelerinde ilk andan itibaren ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyor. Hep birlikte bunun da üstesinden geleceğiz." tweetini, "Biz bu enkazı kaldırırız" sözleriyle paylaştı.

kilicdaroglu-8

13.25 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Pazarcık'ta kurulan çadır kentte incelemelerde bulunuyor.

13.10 - CNN TÜRK canlı yayını sırasında Pazarcık'ta şiddetli bir artçı deprem olduğu ifade edildi. Ekiplerin ara kurtarma çalışmasına ara verdiği belirtildi.

13.02 - 5'inci Kolordu Ana Ast Birlik Komutanlıkları (54'üncü Mknz.P. Tug.K.lığı, 55'inci Mknz.P. Tug.K.lığı, 65'inci Mknz.P.Tug.K.lığı ve 3'üncü Zh.Tug.K.lığı) mutfak, fırın, jeneratörler, soğuk hava ünitelerinden oluşan seyyar sahra üniteleri ile deprem bölgesine intikale başladı.

Resim

13.00 - Belçika, deprem bölgesine sahra hastanesi kuruyor Hastane, 16 Şubat'ta faaliyete geçecek.

12.37 - Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP liderinin yaptığı, "Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. " açıklamasına destek verdi

12.35 - Deprem nedeniyle 10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. OHAL ilanı 9 şubat günü TBMM Genel Kurul onayına sunulacak.

12.32- Türk Eczacılar Birliğinin (TEB) seyyar eczanesi Kahramanmaraş Yörük Selim Devlet Hastanesi otoparkına kuruldu.

12.20- Kübra bebek hala enkaz altında, işte adresi

 Türkiye'yi yasa boğan büyük depremin ardından Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 9 aylık Kübra Gilgil isimli bebek depremin üçüncü gününde hâlâ enkaz altında. Enkaz altından çıkarılan anne Selma Gilgil, dün akşam yardım için gelindiğini ancak daha çok kişi enkaz altında kaldığı için başka eve geçildiğini belirtti. Enkazdan kurtarılmayı bekleyen bebeğin adresi şu şekilde paylaşıldı: "Şatırhüyük Mahallesi, Oğuzhan Caddesi, No/11 Gaziantep/Nurdağı"

11.55 - Yunan devlet televizyonu ERT, sabah haberlerini Türkiye'deki enkaz görüntüleri ve 'ben seni sevduğumi dünyalara bildurdum' şarkısıyla açtı.

11.53 - Konya ve Amasya Merzifon havalimanlarında görevli kurtarma ekipleri, Adıyaman'da bir bebeği enkazdan kurtardı.

11.50 - Deprem bölgesine malzeme götürecek gemiler İstanbul ve İzmir'den yola çıktı: Gemilerde 74 çekici-dorse, 15 roll trailer, 34 vinç, 21 kepçe, 35 kamyon, 41 ekskavatör, 11 dorse ve insani yardımlar bulunuyor.

11.38  - Gaziantep Nurdağı polis lojmanları bir bloğun çöktüğü ve 26 polisin aileleri ile birlikte göçük altında olduğu öğrenildi.

11.35- SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 7 bin 108 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 40 bin 910 vatandaşımız yaralanmıştı

11.20  - Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, depremin üzerinden 47 saat sonra doğan Güneş ve Ayaz isimli çocuk ekiplerce göçük altından sağ olarak kurtarıldı Ayaz'ın kurtarılışı arama kurtarma ekiplerinde ve alandaki vatandaşlarda sevince neden oldu.  Yine Birecik'in Meydan Mahallesinde bulunan Kaya Apartmanı depremle yerle bir olmuştu. Arama kurtarma ekiplerinin enkazdaki çalışmasında 28 yaşındaki Serhat Kaya, 52 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

Şanlıurfa’da 2 kişi  daha  enkazdan kurtarıldı

11.15 - Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, dün DSÖ´nün Türkiye ve Suriye´nin kuzeybatı bölgelerinde etkili olan iki büyük deprem sonrasında en yüksek seviye olan `3. Seviye Acil Durum´ ilan ettiklerini duyurdu.

10.55 - 12 Şubat Stadyumu çadır kente dönüştürüldü. Kahramanmaraş kent merkezinde bulunan 12 Şubat Stadyumu'nda depremzedeler için çadırlar kuruldu.

stadyum-3

10.52 - Merzifon Belediyesi itfaiye ekipleri, Trabzon Caddesi'nde çöken apartmanın enkazından yaşlı bir adamı sağ çıkardı. O sırada bir itfaiye eri, yalın ayak olduğunu gördüğü yaşlı adama kendi botlarını çıkararak giydirdi.

10.28 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Osmaniye'nin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve arama kurtarma çalışması süren bölgesinde incelemelerde bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ile Esenevler Mahallesi'nde çöken 10 katlı apartmanın bulunduğu alanda inceleme yaptı.

10.25 - Alman telekom şirketi Deutsche Telekom, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Almanya'dan Türkiye ve Suriye'ye yapılan aramaları 15 Şubat'a kadar ücretlendirmeyeceğini duyurdu.

10.23 - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye'de ölenlerin sayısı 2 bin 530'a çıktı.

10.18 - Depremde yakınlarından haber alamayanlar için web sitesi oluşturuldu. www.yakinimibul.net adlı adreste, pek çok kişinin bilgileri yer alıyor.

10.07 - İskenderun Limanı'nda çıkan yangın hala devam ediyor.  Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İskenderun Limanı'nda devrilen konteynerlerde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

10.05 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor.

09.59- Adalet Bakanı Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum sürelerin depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatıldığını duyurdu. 

09.55 - Dev Sağlık İş Sendikası, Maraş’taki üyelerinin Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi’nde sağlıkçılara verilecek bir dilim ekmek olmadığını aktardığını belirtti.

09.51- İnşaat İş Sendikası: İBB, Kartal ve Maltepe belediyeleri itfaiye ekipleriyle birlikte sabah erken saatlerde arama kurtarma çalışmalarına başladık. Bölgede iş makineleri olmadığı için çalışmak hayli güç. Ekiplerle sabaha kadar yedi kişi canlı olarak çıkarıldı. Buraya halen "devlet" uğramadı.

09.48 -  İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, izin belgesi olmaksızın mültecilerin kayıtlı oldukları illerden çıkışlarına izin verildi.

09.45 - Osmaniye’de Raufbey Mahallesi’nde çöken Metin Tamer Sitesi’ndeki 10 katlı apartmanın enkazında arama yapan ekipler, kedi sesi duydu. Sesin geldiği alanda yapılan çalışmada enkazdaki kedi sağ olarak kurtarıldı. Mama ve su verilen kedi, sağlık kontrolü için belediye barınağına götürüldü.

09.43 - AFAD, saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

09.35 - Meksika, ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını, enkaz altında kalanların çıkartılmasına yardımcı olmaları için Türkiye'ye gönderiyor. 16 eğitimli köpeğin bulunduğu uçak başkent Mexico City'den yola çıktı. Sık sık depremlerin yaşandığı Meksika, uzman sivil ve askeri arama kurtarma ekiplerine sahip. Köpekler, 2017'de ülkede yaşanan depremde yaşam kurtarılmasında oynadığı rolle büyük övgü almıştı.

09.30 - Antep’li Muhammed: Kaderimize terk edildik

MEHMET EMİN BİÇER / GAZİANTEP

Önceki gün sabah 04.17 sularında yaşanan ve Türkiye’yi sarsan depremden acı haberler gelmeye devam ediyor. Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan deprem, 10 kentte binlerce insanı etkilerken şimdiye kadar 5 bin 434 kişi yaşamını yitirdi. Binlerce insanın hala enkaz altında beklediği söz konusu kentlerde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yakınları enkaz altında olan yurttaşlar bir haber alma umuduyla bekliyorlar.

Şu ana kadar 504 kişinin yaşamını yitirdiği Antep’te de 4 bin kişi ise yaralı olarak hastanelerde tedavi görüyor. İslahiye, Nurdağı ve merkez ilçelerde birçok binanın çöktüğü kentte ateş başlarında bekleyen yurttaşlar AFAD ve devlet yetkililerine tepki gösterdi. Aç ve çadırsız bırakıldıklarını belirten yurttaşlardan Muhammed Yoldaş, depremin olduğu saatten bu yana gözlerine uyku girmediğini söyleyerek, “Devlet bizi kaderimize terk etti”  sözlerini kullandı.

09.27  - Kahramanmaraş' ta Azerbaycan Bulvarı'nda bulunan Arıkan Otel enkazından 58 yaşında bir kadın 52 saat sonra sağ çıkarıldı.

09.13- Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentteki son durumla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hatay’da son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok" dedi.

09.10- İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesine intikal eden İBB ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına ilişkin yaptığı paylaşımda, "Serap Ela da geldi. Hatay’daki arama kurtarma ekibimizden bir güzel haber daha. Destek ekipleri artıyor." ifadelerini kullandı.

09.02- Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da Veryansın TV'ye bağlanarak son durumu anlattı, “Doktor yok, ekipman yok. Koskoca devlet hastanesinde ameliyat yapılamıyor. Oturup dakikalarca ağlıyorum. Yapacağım bir şey yok. Elektrik ve su olmazsa sorunu çözemeyiz. Artık oturup dakikalarca ağlıyorum elimden bir şey gelmiyor. 

08.50- ADIYAMAN'DA ENKAZ ALTINDAKİ ÇOCUK 47 SAAT SONRA KURTARILDI

Adıyaman'ın Besni ilçesinde depremde yıkılan bir binanın enkazında kalan 6 yaşındaki çocuk, annesinden 3 saat sonra, Kastamonu'dan bölgeye giden Taşköprü Belediyesi itfaiye ekibince kurtarıldı.

Taşköprü Belediyesinden Adıyaman'ın Besni ilçesine giden 4 kişilik itfaiye ekibi de bölgede arama kurtarma çalışması yürütüyor.

İlçe merkezinde yıkılan bir binanın enkazında çalışma yapan itfaiye ekibi, yaklaşık 47 saat sonra 6 yaşındaki Hacer Kaçmaz'ı sağ olarak çıkardı.

Sağlık ekiplerine teslim edilen çocuk, tedavi için hastaneye sevk edildi.

Hacer Kaçmaz'dan 3 saat önce annesi Rukiye Kaçmaz da Taşköprü Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından aynı binadan kurtarılmıştı.

08.00 -  Venezuela'nın, merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği arama kurtarma ekibi başkent Karakas'a 37 km uzaklıktaki Maiquetia kentindeki havaalanından yola çıktı.

07.00- MADENCİLER ANKARA'DA BEKLETİLİYOR

Deprem bölgesine gitmek için madenciler saatlerdir Ankara’da bekletiliyor. Madenciler bir tane bile uçak gönderilmemesine tepkili: “Kimse kılını kıpırdatmıyor. Oradaki canların hakkına giriyorlar.”

05.30 - HATAY'DA 3 KİŞİ 48 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

Hatay Kışlasaray Mahallesi İnönü Caddesi'nde yıkılan Vilyam Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmalarında Mona Gazel (52) ve Necla Melek (74) enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Gazel ve Melek sağlık kontrollerinin ardından hastaneye kaldırıldı. Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından öğretmen Mesude Akar (24), 49 saat sonra sağ kurtarıldı.

04.00 - AFAD, İHTİYAÇ LİSTESİ AÇIKLADI

AFAD deprem bölgeleri için öncelikli ihtiyaç listesi paylaştı.

Resim