CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yaptığı açıklamada "İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ye paralel bir seçim takip sistemi kurduklarını" öne sürmüştü.

CHP'li Erkek, “Seçim takip modülü oluşturmuşlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde. Diyorlar ki nüfusu 20 bin olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin olan ilçelerde en az 5, 100 bin üzerinde olanlarda ise 10 personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek. Görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapılabilecek, bilgisayar kullanabilecek nitelikte olduğu özen gösterilecek. Bu yapı ile seçim sonuçları, sandık tutanakları takip edilecek” demişti.

"BAKANLIĞA BAĞLI SEÇİM TAKİP SİSTEMİ OLUŞTURMUŞLAR"

Erkek, seçim gündemine ilişkin olarak CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir seçim takip modülü oluşturmuşlar; tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar ve diyorlar ki; nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek, görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. Bir seçim takip sistemi oluşturmuşlar"

"GAMER TARAFINDAN ORGANİZE EDİLMİŞ"

Halk Tv'den Fırat Fıstık'ın haberine göre, Erkek’in bahsettiği bu seçim takip modülü, İçişleri Bakanlığı bünyesinde 2019 yılında kurulan ve açılımı "Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı" olan GAMER tarafından organize ediliyor. 

Buna göre, 14 Mayıs’ta tüm sandıklardan verilerin alınması ve tüm verilerin bu modül aracılığıyla bakanlığa aktarılması söz konusu.

Öte yandan Bakanlıktan henüz konuya dair resmi bir açıklama gelmezken söz konusu haberde 25 Nisan tarihli bir yazı bu iddiaları kanıtlar nitelikte.

“Seçim güvenliği” konulu yazıda 14 Mayıs’ta tüm yaşananların takibi, anlık paylaşımı, istihbar edilen olaylara ilişkin proaktif tedbirlerin geliştirilmesi amacıyla GAMER ve valilikler aracılığıyla il seçim koordinasyon merkezleri oluşturulduğu belirtiliyor.

"HIZLI VE DOĞRU GİRİŞ İÇİN PERSONEL İHTİYACI"

Bununla birlikte sandık teslim programı modülüne verilerin hızlı ve doğru girişi için personellere ihtiyaç duyulduğu aktarılıyor.

İlgili yazıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’i kanıtlar nitelik memurlar arasından hızlı veri girişi yapabilecek 3 personel isteniyor. Yazı, Fatih Kaymakamı Cafer Sarılı ismiyle yazılmış ve ilgili personelin ivedi olarak gönderilmesi talep ediliyor.

Yapılan faaliyet seçim güvenliğini sağlamaya dönük bir uygulama gibi gözükse de seçim sürecinde ve gününde verilerin alınması, aktarılması, denetlenmesi gibi konularda görevli olan kurum YSK.