Yozgat Merkez, Yerköy, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezleri bünyesinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulunca yapılan eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucuna göre alınan karar doğrultusunda öğrencilere evde eğitim hizmeti veriliyor. Hizmetten, en az üç ay süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanamayacak durumda olduğunu sağlık raporu ile belgelendiren ya da örgün eğitimden yararlanması durumunda sağlığı açısından risk oluşturacağını içeren Sağlık Raporu verilen öğrenciler yararlanıyor. Öğrencilerin velisinin yazılı talebi ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun planlaması doğrultusunda ders yılı içinde evde eğitim hizmetinin verildiği kaydedildi.

"KAS RAHATSIZLIĞI NEDENİYLE OKULA TAŞIMAK GÜÇ OLUYOR"

Yılmaz ve Nuran Baran’ın kas rahatsızlığı ve down sendromu bulunan 12 yaşındaki çocukları Ahmet Efe Baran da evde eğitim alan öğrencilerinden birisi. Ahmet Efe’ye evinde eğitim veren Özel Eğitim Öğretmeni Ümmügülsüm Kılıçaslan, ücretli öğretmenlik yaptığını hatırlatarak, "Ahmet Efe bizim evde eğitim öğrencimiz. Kas rahatsızlığı var aynı zamanda down sendromu. Bu şekilde en azından evde eğitimin yararını görmüş oluyoruz. Kas rahatsızlığı nedeniyle okula taşımak biraz güç oluyor. Evde eğitim alarak eğitime devam edebiliyor. Şu anda parmak kasları geliştiriyor, hem kolları açısından bazen de yürüyüş egzersizleri yapıyoruz. Derslerimize devam ediyoruz, kavramları öğreniyoruz bu şekilde ilerliyoruz" dedi.

"4 YAŞINA KADAR YÜRÜYORDU"

Doğumdan itibaren down sendromu rahatsızlığı bulunan çocuğunun 4 yaşına kadar yürüyebildiğini belirten baba Yılmaz Baran da, "Down sendromu olarak dünyaya geldi. 4 yaşında yürüme problemi yaşadı. Araştırdık, netice itibariyle ALD teşhisi koydular. Bu çocuğumun yürümesini durdurdu. Fizik tedaviyle hayatımıza devam ediyoruz. Daha önce işte 4 yaşına kadar yürüyordu" diye konuştu.

Yürüyememesinden dolayı da son 2-3 yıldır da evde eğitim talep ettiklerini aktaran baba Baran, "Sağ olsun hocalarımız da Milli Eğitim müdürlüğümüzde talebimizi karşılıyor ve evde eğitim alıyoruz. Çocuğumda yürüme problemi olduğundan dolayı okulda, engelliler okulunda hayatı biraz daha zor oluyordu. Kontrol edilemeyen çocuklar da vardı. Çarpmalar, devrilmeler oluyordu. Bu sebeple evde eğitim talep ettik. Sağ olsun hocalarımız da çocukla ilgileniyorlar" diye konuştu.

"21 TANE ÖĞRENCİMİZE BU ŞEKİLDE EĞİTİM VERİYORUZ"

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı ise, evde eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Yazıcı, şöyle konuştu:

"Herhangi bir engeli nedeniyle eğitime okullarda erişim sağlayamayan yavrularımıza gerek bizim tespitlerimiz gerekse onlara konmuş tanılar gereği evde eğitim veriyoruz. Burada eğitim vermek üzere öğretmenlerimiz görevlendiriyoruz. Aile ortamı içerisinde çocuklarımız kendi yaş grubu kendi müfredat programımız çerçevesinde öğretmenlerimizin gözetiminde eğitimlerini alıyorlar. Yozgat’ın genelinde 21 tane öğrencimize bu şekilde eğitim veriyoruz. Tabii ki bu eğitimin verilmesi hem velilerimiz açısından hem de çocuklarımızın gelişimi açısından çok çok önemsediğimiz bir husus. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Yozgat'ta da engelli çocuklarımıza yönelik her türlü imkânı sağlıyoruz.’"