Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilip kayıt altına alınması için mikroçip takmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, "Bununla ilgili uygulamalar 31 Aralık’ta son. Bundan sonraki uygulamalarda 5199 sayılı kanuna göre cezai işlem uygulanabilecek" uyarısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilip, kayıt altına alınmasına ilişkin yönetmeliği kapsamında sahipli hayvanlara mikroçip takılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

"UYGULAMAYLA HAYVAN ARTIK BİR KİMLİĞE SAHİP OLACAK"

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Burada evcil hayvanlara, yani sahipli hayvanlara çip uygulaması yaptık. Uygulamayla hayvan artık bir kimliğe sahip olacak. Tarım Orman Bakanlığımızın Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) şeklinde bir sistemimiz var, o sisteme dahil olacak. Uygulamada gördüğümüz şekilde birer barkodlar ile beraber taktıktan sonra bir barkot okuyucusuyla beraber teyit ettik. Artık o hayvanla ilgili bütün bilgileri orada görüp takip edebileceğiz."

"BUNUNLA İLGİLİ UYGULAMALAR 31 ARALIKTA SON"

Yapılan kimliklendirme uygulaması ile ev hayvanlarına yapılan operasyonların, aşılamaların, diğer hayvanla ilgili bilgilerin ellerinde olacağını ve takip edilebileceğini aktaran Özkaya, şöyle konuştu:

"Bu işlemle evcil hayvanlar, yani sahipli hayvanların kimliklendirilmesi yapılmış olacak. Bununla ilgili uygulamalar 31 Aralık’ta son. Bundan sonraki uygulamalarda 5199 sayılı kanuna göre cezai işlem uygulanabilecek. Biz de bu yüzden en azından sahipli hayvanların kimliklendirilmesiyle ilgili çalışmalar İl Tarım Orman Müdürlüğümüzde şu an yapılıyor. Özel bir merkezimiz, özel odamız var, bununla ilgili. Kimliklendirme ile ilgili herkes gelebilirler. Bir de ayrıca hayvan bir şekilde değişik sebeplerle kaybolursa da artık bunun o barkod okuyucuyla beraber biraz önce göstermiştim, uygulamalı olarak sahibinin nerede, nasıl olduğuna bulunabildiği için böyle de bir faydası olacak."

"EV HAYVANI BESLEMEK DE DAHA GÜVENLİ OLDU"

Kedilerinin kimlik işlemlerini yaptırmak üzere Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan Furkan Okatan, uygulamayla artık evde hayvan beslemenin daha kolay hale getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Kedi sahibiyim kedilerim var. Onlara bugün çip uygulamasını yaptırdık. Yeni sistemle hayvanımızın pasaportunu ediniyoruz. Hayvanlarımıza deri altına işlenmek suretiyle çip takılıyor. Bu çiplerle herhangi bir veteriner kliniğinde veya devletin İl Tarım Orman Müdürlüğü kurumlarında çip okutarak hayvana daha önce herhangi bir operasyon yapılmış mı? Herhangi bir aşısı eksik mi? Uygulanan aşılar, bunların hepsini öğrenebiliyoruz. İsmi, doğum yeri, cinsi, cinsiyeti, hepsini öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte artık ev hayvanı beslemek de daha güvenli oldu. Hayvanımız kaçtığında -başımıza geliyor- camdan kaçma durumu, balkona atama durumu oluyor. Bu çip okutmak suretiyle bulabiliyoruz. Kime ait olduğu gibi daha detaylı bilgilerden çip okutulduğunu da görünebilir."