Yozgat Şehir Hastanesi’nde kurulan ve çevre illerdeki birçok hastanede bulunmayan ‘Çocuk Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Ünitesi’ ile halk arasında beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi hastası çocukların tedavilerinin yapılacağı kaydedildi. Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mustafa Kozan, hastanenin kuruluşundan itibaren açılmasını düşündükleri servisi açtıklarını söyledi. Kozan, "Bu ünitedeki amacımız özellikli fizyoterapistler, özellikli fizik tedavi uzmanımız ile birlikte daha çok yatalak hastalarımıza, fizik tedavi ihtiyacı olan çocuk hastalarımıza hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu da kesinlikle hem hastalarımıza hem velilerine yönelik daha konforlu ve rahat bir işleyiş sağlayabilmektir" dedi.

"HAFTALIK 40 İLA 50 ÇOCUK HASTA ALABİLİRİZ"

Başhekim Kozan, servisin yeni uzay cihazları, özel yatakları, tırmanma kabinleri, özel çocuk robotları ile donatılarak, hizmete hazır hale getirip, hasta kabulüne başladıklarını bildirdi. Hastaların kesinlikle il dışına sevkinin olmayacağını hastaların tedavi süreçlerinin Yozgat’ta tamamlanmasını sağlayacaklarını aktaran Kozan, "Yozgat içinde verdiğimiz tedaviyle birlikte kaliteli bir hizmet vermek isteriz. Buradaki çocuk rehabilitasyonda günlük yaklaşık 8 ila 10 hasta alma kapasitesine sahibiz. Haftalık 40 ila 50 çocuk hasta alabiliriz. Randevu üzerinde çalışacağız. Özel eğitimini almış fizyoterapistlerimizin de görüşüyle birlikte biz planlamasını yapıp sürekli takiplerini yapabileceğimiz bir alan oluştu" diye konuştu.

"YOZGAT’TA YAKLAŞIK OLARAK 80 İLA 100 TANE HASTAMIZ VAR"

Yozgat il genelinde 80 ila 100 hastanın Ankara ve Kayseri gibi büyükşehirlerdeki üniversite hastanelerine sevk edilerek, tedavilerinin yapıldığını hatırlatan Başhekim Kozan, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Büyükşehirlere gidiyorlardı. Daha çok üçüncü basamak hastanelere gidiyorlardı, Üniversite hastanelerine Ankara ve Kayseri gibi. Biz bunların önüne geçmek istedik. Yozgat’ımızın çocuklarında özellikle Serebral Palsi (beyin felci) dediğimiz bir hastalık var. Yozgat’ta da yaklaşık olarak 80 ila 100 tane hastamız var, Yozgat genelinde. Biz bunlara yönelik bir tedavi vermek istiyoruz. Gerekiyorsa da çevre illerden, çünkü çevre illerde böyle bir hizmet yok, Çocuk Rehabilesi ünitesi.  Biz de çevre illerden de çocuk hastalarımıza tedavi vermek istiyoruz."

"GENELDE SEREBRAL PALSİ ÇOCUKLARDA 2 YAŞINA KADAR TANI KONULAMIYOR"

Servis doktorları da hastalığın erken yaşta, 2 aylık, 6 aylık, 8 aylık bir yaşında daha etkili olduğuna dikkat çektiler. Bu konuda ailelerin bilgilendirmek istediklerini aktaran servis doktorları, "Genelde Serebral Palsi çocuklarda 2 yaşına kadar tanı konulamıyor. Motor gelişim bozuklukları oluyor. Tabii 3-4 aylık civarında çocuk başını kaldıramıyorum. Yani başını kaldırması gerekirken 6 aylık oluyor çocuk ama kaldıramıyor ve aile bunu pek önemsemiyor. Biz bunu güzel bir çalışma ortamında, doktorlarımız, hemşirelerimiz, sosyal gelişim, çocuk gelişim uzmanlarıyla beraber ortak olarak çalışıp ailelere de bu konuda farkındalık gelmek istiyoruz" ifadelerini kullandılar.