Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, hayvan yemi olarak kullanılan yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır gibi yem bitkileri üretiminin artırılması için çalıştıklarını belirterek, "Biz biliyoruz ki bütün bu hayvancılıkla ilgili sürdürülebilirlik ve ekonomik olması adına yem bitkileri ekilişi olmazsa olmaz. Bu bağlamda da son 2 yıldır yonca ve Macar fiğ olarak yüzde 30 hibe destekli çiftçilerimize tohumluk dağıttık. Yem bitkisi ekilişinin arttırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Yozgat’ta hayvan yemi olarak ekimi yapılan silajlık mısır hasadı, hava sıcaklıklarının aniden düşmesi nedeniyle bazı bölgelerde erken başladı. Yozgat merkeze bağlı Musabeyli köyünden çiftçi Eyüp Çalışkan, bu yıl ilk defa anıza mısır ektiğini, havaların aniden soğuması nedeniyle erken hasat yapmak zorunda kaldığını söyledi. Hayvanları için bu yıl ilk kez silajlık mısır ektiğini anlatan çiftçi Çalışkan, şöyle konuştu:

"Verim olarak ilk ekimden daha güzel verim aldık, yüzde 10 civarı fazla bir artış vardı verimde. Bu sene böyle oldu. Havaların erken soğumasıyla erken hasat yapıyoruz. Daha 10 günü vardı bunun. Bölgede hayvancılık güzel, yaylamız olmadığı için yem bitkilerini kendimiz yetiştiriyoruz. Evde bakıyoruz hayvanlara. Burası buğday yeriydi, buğday biçtik. Tritikale buğday yerine hemen tarlayı bozmadan sapın üzerine mısır ektik, mısır hasadını yapıyoruz. Mısır'dan sonra tekrar tarlayı hazırlayıp, buraya arpa ekeceğiz. Yukarıdaki tarlamız vardı, oradan dönümden 3 tonu zor aldım. Orasını Mayıs’ın 20’sinde ekmiştim."

"YOZGAT ÖNEMLİ BİR HAYVANCILIK ŞEHRİ"

"Yozgat, 237 bin büyükbaşıyla, 440 bin küçükbaşıyla önemli bir hayvancılık şehri" diyen Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, bu potansiyeli harekete geçirme adına çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Özkaya, "Gerek canlı materyalin artması veya geriye düşmemesi adına gerekse de buna bağlı olarak sütçülük anlamında projeler uyguluyoruz, sütçülüğün gelişmesiyle ilgili. Ayrıca besiciliğin gelişmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Ama biz biliyoruz ki bütün bu hayvancılıkla ilgili sürdürülebilirlik ve ekonomik olması adına yem bitkileri ekilişi olmazsa olmaz. Bu bağlamda da son 2 yıldır yonca ve Macar fiğ olarak yüzde 30 hibe destekli çiftçilerimize tohumluk dağıttık. Yem bitkisi ekilişinin arttırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"TOPRAĞIN YAPISI BOZULMADAN SU TUTMA KAPASİTESİ ARTARAK DEVAM ETMEKTE"

Çiftçinin daha bol ve kaliteli ürünler elde edebilmesi için anıza doğrudan ekim yapmasını istediklerini, bu yönde de çalışmalar yapıldığını kaydeden Özkaya, şöyle konuştu:

"Bir de bununla entegre olarak düşündüğümüz üreticimiz tritikaleyi kaldırdıktan sonra arpasını kaldırdıktan sonra anıza direk ekim ile ilgili de çalışmalarımız var. Direk anıza ekimle beraber ekimini yaparak da o süreci devam ettirebilir. Anıza ekimin faydaları; maliyetlerin aşağı çekilmesiyle ilgili, emek ve işgücü anlamında da kazançlı olacak insanlarımız. Biz il ve ilçe müdürlükleri olarak anıza ekim mibzerlerimiz var, bunları çiftçilerimize, üreticilerimize verebiliriz. Bu anlamda da onların yanındayız. Direkt ekimle beraber toprağın yapısı bozulmadan su tutma kapasitesi artarak devam etmekte. Bu anlamda da biz bunu üreticilerimize tavsiye ediyoruz."