Haber: Fatoş Erdoğan

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) seçim çalışmalarını İstanbul'da aralıksız bir şekilde sürdürüyor. İstanbul milletvekili adayı Cemil Aksu ile Taksim Meydanı’nda kurulan Yeşil Sol Parti seçim standında konuştuk. Cemil Aksu 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye'nin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaptı. "Yıkımlardan ve felaketlerden sorumlu faşist iktidardan kurtulmak elimizde, hiçbir burjuva ittifak bizim için kurtarıcı değil demokrasiyi, barışı, özgürlüğü hep beraber getirebiliriz" dedi

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge 8 sıra milletvekili adayı Cemil Aksu kimdir?

Siyasi ve sosyal aktivist, gazeteci, ekolojist Cemil Aksu, 1996 yılında politik suçlamalarla tutuklandı. 2004 yılında serbest bırakıldıktan sonra Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans yaptı. 2008-2011 arasında Biryaşam-yerel tarih, folklor, biyografi ve coğrafya dergisinin editörlüğünü yaptı. Yerel tarih, kimlik, ekoloji ve sosyalist siyaset üzerine yazıları yayınlandı. “Karadeniz’in Sol Köşesi: Hopa” adlı, Hopa’nın sol tarihine dair yaptığı araştırma Karardı Karadeniz’de (ed. Uğur Biryol, İletişim Yayınları, 2012) yayınlandı. “Kimlikler, Çıkarlar, Siyasetler: Karadeniz Siyasetine Hopa’dan Bakmak” (Meryem Özçep’le birlikte) yazısı Değişen Karadeniz’i Anlamak (der: Deniz Yıldırım ve Evren Haspolat, Phoenix Yayınevi 2016) kitabında yer aldı. Gor-Hemşin Kültürü Dergisi’nde yayın kurulu üyesi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili adayı Cemil Aksu yıllardır ekolojist mücadele içinde aktif olarak bulunuyor. Aksu, Mecliste ve sokakta ekolojik yıkıma, yoksulluğa, kadın cinayetlerine karşı  mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

BU SEÇİM TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Türkiye 14 Mayıs’ta bir kez daha kendi kaderini oylayacak. 14 Mayıs seçimleri önümüzdeki dönemi belirleyecek önemli bir başlangıç noktası olacak.

Her alanda ekonomide, kültürde, siyasal yaşamda, ekoloji mücadelesi açısından da belirleyici bir seçim olacak vurgusunda bulunan Aksu şunları söyledi:

" Türkiye öncesi bir tarafa son 10 yılda neredeyse çekmediği felaket kalmadı. Yoksulluktan, evine ekmek götüremediği için intihar edenler oldu. Kadın cinayetleri her gün katlanarak büyüdü. Eğitim tam bir yapboz tahtası haline geldi ve gençler artık yurtdışına gitme planları yapıyor. Büyük bir beyin göçü var. KHK’larla üniversitelerin içi boşaltıldı. Pandemide doktorlar dahil birçok insanımız hayatını kaybetti. Pandemide işçiler hayatları hiçe sayılarak zorla çalıştırıldı.

Türkiye’nin her tarafı ekolojik yıkım sahası haline getirildi. Neredeyse deşilmeyen bir dağ, şantiyeye dönüştürülmeyen bir vadi kalmadı.

Bu yıkım politikalarının sonuçlarını en son olarak yaşadığımız depremlerde bir kez daha gördük.

Enkaz altından çıkarılan insanlara devlet güvenli barınma sağlamadı. Artçı depremlerin sürdüğü bölgede acele kamulaştırmalarla kendi yandaşlarına ihaleler dağıtıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları ayrı bir felakete dönüştürüldü.

Tarım alanlarına, su kaynaklarına molazlar yığılıyor ve bu duruma karşı hiçbir tedbir alınmıyor. İnsanlar asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli maddelere maruz bırakılıyor."

BU FAŞİST İKTİDARDAN KURTULMAK ELİMİZDE

"Bütün bu yaşanan felaketlere dur demek için, önümüzdeki dönemde bu faşist iktidardan kurtulmak için, yoksulluğa, kadın cinayetlerinine, ekolojik yıkıma dur demek için mücadeleyi büyütmek zorundayız. Hiçbir burjuva ittifak halkımız için iyi rüyalar görmüyor. Biz ancak kendi örgütlülüğümüzü büyüterek, kendi gücümüzü fark ederek bu sürece müdahale edebiliriz. Demokrasi, Barış ve Özgürlüğü tesis edebiliriz. Bunun için bu seçimde doğru tercihleri yapıp Yeşil Sol Parti'ye oylarımızı vererek hem parlamento da hem sokakta gücümüzü pekiştirebiliriz"