Haber: Belgizar Abiri Şimşek

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen illerden dördüncü sırada yer alan Malatya, 14 Mayıs'ta yüzde 69,3 ile Cumhur İttifakı'na oy verdi. Deprem sonrasında 4 kez Malatya'ya gelen Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP 4 milletvekili çıkardı. Toplamda Meclise 6 milletvekili gönderen Malatya'da, CHP ve MHP ise birer vekil çıkardı. 2018 yılı seçimlerinde iktidar partisi AKP'ye yüzde 70 ile destek veren Malatya'da bu seçimde kayda değer bir düşüş olmadı. Seçmen yine sandıkta oyunu iktidardan yana kullandı. Malatya'da sandık güvenliği avukatlardan sorulacak.

Malatya pazar günü Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için yeniden sandık başına gidecek. 14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı'na yüzde 69,3 ile destek veren Malatya'da sandık güvenliğini bu sefer avukatlar sağlayacak.

13. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için Ana Muhalefet Partisi CHP'de avukatlar sandık güvenliği için sahaya inecek. Pazar günü yapılacak seçimler için Malatya'da 73 avukat sahada hazır olacak.

Sahada gezecek olan avukatlar, sorumlu olarak gezecekler. 45 avukat ilçe seçim kurullarında da görev alacak.  Avukatlar ayrıca, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu adına sandık ve seçim kurullarında itirazda da yetkili olacaklar.

malatya-9

Türkiye'nin kader seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni olan Yeşil Sol Parti Malatya Milletvekili Adayı Yusuf Bozkuş 14 Mayıs sonrasında Malatya'nın siyasal tablosunu değerlendirdi. Bozkuş, 14 Mayıs seçim tablosunun gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Bozkuş açıklamasında "14 Mayıs seçim tablosunu “doğru” olduğunu değerlendirirsek Malatya’da siyasal tabloda değişen bir şey yok, diyebiliriz." ifadelerine yer verdi.

HDP'nin kapatma tehlikesine karşı seçime girmemesinin çok önemli kayıpları olduğuna dikkat çeken Bozkuş, Yeşil Sol'un sahada tanınması için yeterli zamanın kalmadığını söyledi. Bozkuş, şöyle devam etti:

"Yeşil Sol partiyi bir ay içerisinde sahada tanıtmanın zorluğu ve seçim kurullarında temsiliyetimizin sonlanmış olması partiyi yeterince sahaya yansıtmadı. Bununla beraber daha birçok neden var. Yaklaşık 10 bin geçersiz oyun da Yeşil Sol oylar olduğunu söylemiş olalım. Seçim kampanyasını hiç bir parti Yeşil Sol parti kadar canlı geçirmedi.Bizler 7 Şubattan, seçim gününe kadar sahayı karış karış gezenler olarak seçim sonuçlarının mutlaka çok detaylı değerlendirmeye tabi olduğunu düşünüyoruz. Adı sanı duyulmamış partilerin bizden çok oy almış olması eşyanın tabiatına aykırıdır."

"Taraflar milliyetçilik yarışına girmişlerdir"

Ülkenin içinde olduğu güncel siyasal durumu yanıltıcı tablo olarak değerlendiren Bozkuş, tarafların milliyetçilik yarışına girdiğini kaydetti. Bozkuş, milliyetçilik söylemlerinin dozunu arttığını belirterek, "Taraflar milliyetçilik yarışına girmişlerdir. Bunun ülkeye de geçim derdi çeken, büyük bir ekonomik ve sosyal yıkım yaşamış halkımıza da bir faydası yoktur. Aslolan demokratik duruştur. Maalesef küçük faşist partilerin temsilcilerini “ tavlamak” için milliyetçi söylemlerin dozu artmıştır. Ülke bu tabloyla 2. Tura gidiyor" açıklamasında bulundu.

"İkinci turda değiştireceğiz"

" Yeşil Sol Parti olarak tek adam rejimini birinci turda durdurduk" diyerek devam eden Bozkuş, " İkinci turda değiştireceğiz, tüm muhalefetin 2. tur için daha konsolide olduğunu da söyleyebiliriz. En azından sandıklar daha iyi korunacaktır. Son olarak çağrımız şudur: Her duyarlı yurttaş çevresinde oy kullanmamış bir kişi ikna ederek sandığa getirmelidir. Umuyor ve diliyoruz ki; ülke tek adam rejiminde kurtulacak, demokrasinin yolu açılacaktır" diye konuştu.