Pandemi sonrasında paylaşım ekonomisinden döngüsel ekonomiye geçiş, ikinci el pazarların önünü açtı. İkinci el Pazar yeri artık internette, Akakçebanayeni” ile ikinci el Pazar yerini internete taşıdı.

Akakçe kurucusu Koray Karataş, ikinci el Pazar yerlerinin tüm dünyada rağbet gördüğünü belirterek, Türkiye’de de bu girişimi başlattıklarını belirtti. Karataş’a göre, ikinci el alışverişi sadece ekonomik bir ihtiyaçtan kaynaklanmıyor. Pandemi sonrasında ‘paylaşım ekonomisi’nden ‘döngüsel ekonomi’ye evrilen global konjonktürde, henüz kullanım ömrünü tamamlamamış ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmalarının giderek önemli hale geldiğini belirten Karataş, şunları söyledi:

“2. ELE ÖZEL PAZAR YERİ”

“Sadece ekonomik açıdan da değil, aynı zamanda malzeme kullanımı, enerji tüketimi ve atığı önlemek, azaltmak suretiyle, dünyanın ekolojik geleceğini korumak açısından da ikinci el kullanımı önemini arttırdı. Dünyanın pek çok ülkesinde rağbet gören ikinci el pazarları, Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Akakçe olarak, 2006 yılından beri tüketiciyi ‘doğru ürün, doğru satıcı ve doğru fiyatla buluşturma misyonumuzla birebir uyuşan bu süreçte, 2021 yılı sonunda Türkiye’nin ilk ‘2. Ele özel pazaryeri banayeni’yi kurmaya karar verdik ve kolları sıvadık.”

Banayeni, 2023 yılı ilk yarısında, mobil uygulamalarla yayına hizmet verecek. Karataş, “Herkesi hem ceplerini hem de dünyanın geleceğini korumak üzere, banayeni’den alışveriş yapmaya davet ediyoruz” dedi.

İnternetten alışveriş yapmanın zorluklarına da değinen Karataş, ikinci el piyasasında güven ilişkisini kurmanın daha zor olduğuna değindi. Bununla ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirten Karataş, şunları söyledi: 

“Tamamen ikinci el ürünlere özel ilk pazaryeri olma hedefiyle kurulan banayeni, basitçe ikinci el ürünlerin sunulduğu bir platform olmaktan öte arka planındaki akıllı ‘akakçe teknolojisi’ ile satıcıya ve alıcıya doğru fiyat konusunda bilgilenme fırsatı ve kolaylığı sunuyor. Yani satıcılara satmak istedikleri ikinci el ürünün tahmini güncel değerini önerip fiyatlandırmayı buna göre yapmasını sağlıyor, alıcılara da satışa sunulan ürünün güncel ‘sıfır’ fiyatı ve benzer ikinci el ürün fiyatlarını göstererek karşılaştırma yapabilme olanağı sağlıyor. Satıcı ile alıcı arasındaki satış işlemlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için de özel bir çaba sarf ediyor. Hızlı satış hem de hızlı tahsilat imkanı sunuyor.”

“KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ”

Karataş’a göre, alışverişlerde satıcı ve alıcının kafasını karıştıran öğelerden biri de kargo ücretleri ve komisyonlar. Karataş, “Anlaşmalı kargo firmaları ile tüm ürünler sadece 19,90 TL karşılığında, Türkiye’nin her yerinden her yerine gönderilebilecek. Diğer yandan, satıcılara sabit %6,90 + KDV komisyon dışında, başka hiçbir ad altında herhangi bir ücret, katkı bedeli vs yansıtılmıyor” dedi.

banayeni Genel Müdürü Cenk Angın da  “Tüketicilerin ceplerine ve dünyanın ekolojik geleceğine katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.