ADEN (AA) - Suudi Arabistan ile Umman'dan heyetlerin, Yemen'deki Husi yetkililerle barışın tesis edilmesi konusunda yürüttüğü müzakerelerde somut ilerleme kaydedildiği belirtildi.

AA muhabirinin Yemenli üst düzey hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Suudi Arabistan ve Umman heyetlerinin başkent Sana'da yürüttüğü müzakerelerde, başta yaşanan sorunların ardından son saatlerde somut ilerleme kaydedildi.

Kaynak, hakkında detaylı bilgi verilmeyen sorunların "Umman'ın çabaları ve İran'ın baskısıyla giderildiğini" aktardı.

Aynı kaynak, özellikle savaşın sona erdirilmesine, barışın sağlanmasına, petrol ihracatı ve üretimi başta olmak üzere ticari ve ekonomik faaliyetlerin yeniden tesis edilmesine katkı sağlayacağı umulan son (Suudi Arabistan-İran) mutabakatlardan sonra Yemen dosyasında bir çözümden bahsetmenin mümkün hale geldiğine işaret etti.

Husilere ait el-Mesire televizyonu başta olmak üzere Husi medya kuruluşları ise, Husilerin "Suudi Arabistan'ın anlaşmayı arabulucu olarak değil taraf olarak imzalamasını" talep ettiğini belirtti. Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir tarafından bu durum reddedildi.

Suudi Arabistan ve Umman heyeti, 9 Nisan'da "Yemen'de ateşkes anlaşmasını yenileme ve kalıcı siyasi çözüme ulaşma" hazırlıkları kapsamında İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'ya gitmişti.

Uluslararası ve bölgesel çabaların yoğunlaştığı bu süreçte, 2 Ekim 2022'de son bulan ve 6 ay süren ateşkesin yenilenmesi için yoğun temaslar yürütülüyor.

- Yemen'deki kriz

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.