İngiltere'de reklamları ve satışı yasadışı bir şekilde sosyal medyada yapılan Hidroflorokarbon (HFC) gazların otobüslerle İngiltere'ye sokulduğu ve satışa sunulduğu ortaya çıktı. Bu gazlar ağırlıkla buzdolapları, klimalar ve sprey kutularında kullanılıyor. BBC'nin haberine göre, A vrupa Birliği (AB) ve İngiltere'de kullanımını kısıtlanan bu gazlar için büyük bir bir yasa dışı pazar oluştu. Mevcut yasalara göre sadece kayıtlı şirketler HFC'leri ithal edebiliyor. Alıcıların da bu gazları kullanabilmesi için F gazı (Florlanmış gaz) sertifikasına sahip olmaları gerekiyor.

ÇİN'DEN İNGİLTERE'YE UZANAN YOL

Çin yapımı gazlar araçların bagajlarında ya da kamyonlarla kaçırılıyor. Bu ticaretin ilk durağı Romanya-Ukrayna sınırı. BBC'nin haberinde şu bilgilere yer veriliyor: "Onlarca internet reklamı gördük ve büyük miktarlarda HFC bulabileceğini söyleyen George adlı bir satıcıyla buluştuk. George bizi sınır geçiş noktasının yakınlarındaki sessiz bir kırsal yola yönlendirdikten sonra, arabasının bagajını açtı ve bize HFC dolu iki tüp gösterdi. Yaklaşık 100 sterline satabileceğini söyledi. İngiltere'deki yasa dışı pazarlarda aynı miktardaki gaz 240 sterline satılabiliyor. George ayrıca tüpleri İngiltere'ye sokabilmek için bize yakındaki otobüs garajından kalkan yolcu otobüslerinin bagaj bölümlerini kullanmamızı önerdi. Bu yöntemle daha önce Almanya'ya bir seferde 70-80 tüp gönderdiğini, önemli olanın doğru şoförü bulmak ve parasını vermek olduğunu belirtti."

PAZARIN YÜZDE 30'A YAKINI KAÇAK TİCARET

BBC ekibi, zararlı gazların reklamının ülke geneline Facebook üzerinden yapıldığını da tespit etti ve Kuzey Londra'daki bir satıcıyla temasa geçti. Bu satıcı lisansı olmamasına rağmen satışı 2006'da yasaklanan tek kullanımlık tüpleri satmayı önerdi. EIA'nın Temmuz ayında yayımladığı rapora göre yasadışı HFC ticareti, Avrupa pazarındaki tüm ticaretin yüzde 20 ila 30'unu oluşturuyor. Lisanslı HFC tedarikçilerinden A-Gas'ın Avrupa Faaliyetleri Direktörü Rob Parker, yasadışı HFC ticaretinin "hiç kimse zarar görmüyor gibi göründüğünden kurbanı olmayan bir suç olarak algılandığını" dile getirdi ve "Burada elde edilen kâr, çok daha karanlık suç faaliyetleri için kullanılacak organize suç örgütlerine gidecek. En nihayetinde de kurallara uyulmadığı için küresel ısınma daha da kötüleşecek" dedi.

HFC GAZLAR NEDİR?

Hidroflorokarbonlar, 1987'de Montreal Protokolü ile yasaklanan, ozon tabakasını delen kimyasallara alternatif olarak geliştirildi. Klorofolorokarbonların (CFC) kullanımını yasaklandı ve HFC'lerin kullanımına ağırlık verildi. Renksiz ve kokusuz olan HFC'ler klimalarda, sanayi tipi soğutucularda ve buzdolaplarında yaygın olarak kullanılmaya başlandı. HFC'ler güçlü sera gazları ve bazı HFC karışımları karbondioksitten binlerce kat daha kirletici olduğu için, bu gazların da küresel ısınmaya olumsuz etkide bulunduğu belirlendi. İngiltere bu gazların kullanımını 2024 itibarıyla yüzde 69 oranında azaltmayı amaçlıyor.