Sinop’ta yaşayan 73 yaşındaki Sevim Ünaldı, 50 yıldır dernek başkanlığı yapıyor. Türkiye Yardımseverler Derneği Sinop Şube Başkanı Ünaldı, insanların seneler geçtikçe durumlarının daha da kötüye gittiğini belirterek, şunları söyledi:

"ESKİDEN 50 LİRAYA ÇOCUKLARA BURS VERİYORDUK"

"İlk başladığım zaman insanlara ne yaptığımızı anlatmak zordu. Ne iş yaptığımızı bilmeleri zordu. Yavaş yavaş biz bunu geliştirdikçe kendileri aramaya başladılar. 'Biz yardım etmek istiyoruz, para vermek istiyoruz' dediler. Bundan 5 sene öncesine kadar hep böyle devam etti. Biz de çalışmalarımızı ona göre yapıyorduk. Otelde yemek yapardık. 250 kişiden aşağı yemeğimiz olmazdı. Sanatçılar ve valiler geldi. Hem para kazanıyorduk hem de insanları eğlendiriyorduk ama o devirler bitti. Kazandığımız parayı da öğrencilere yolluyorduk. İnsanlara Ramazan ayında yiyecek yardımı yapıyorduk. Fakir insanları tespit etmiştik, onların evlerine yiyecek yardımları yapardık. Yoksul olanları zengin olanlara bildirirdik. Kendileri gidip yardım ederlerdi ama şimdi hiç birisi kalmadı. Bugünkü işlerimizde hiçbir şey yok, maddiyat çok yüksek. İnsanlar para kazanamıyor ya da kazandığını ancak kendine yetiriyor. Çoluk, çocuk fazlalaştı. Okuma oranları yükseldi. Eskiden 50 liraya çocuklara burs veriyorduk. Şimdi 500 lira bir şey değil. Tur ve kermes düzenliyoruz. Buradan gelen parayı da çocuklara yolluyoruz.

"KİMİ KİRASINI KİMİ FATURASINI ÖDEYEMİYOR"

Eskiden insanlar kıyafet isterlerdi. Şimdi kıyafet istemiyorlar. 'Yiyeceğe ihtiyacımız var, paraya ihtiyacımız var' diyorlar. Giyim eşyası isteyen çok oluyor, ev eşyası isteyen oluyor. Dışarıdan gelenler çok oldu bu ara. Yabancı uyruklu vatandaşlar gelip ev eşyası istediler. Kanepe, yatak, yorgan, battaniye ve yorgan isteyenler oldu. Biz de onları diğer derneklere yönlendiriyoruz. Gidip oradan alıyorlar. Ulaşamayanlar tekrar bize geliyorlar. Onlara da elimizden geldiği kadarıyla yardım ediyoruz. 70 tane üyemiz var. Biz kendi evimizden bile eşya yardımı yapıyoruz. Çocuk okutan insanların durumu daha ağır. Üniversitede okutanların daha da ağır. İlkokulda bile okutanların ağır. Çocuklar senin ne çektiğini bilmiyorlar ki. Anlatamıyorsun çocuklara. Çocuk istiyor, 'hayır' diyor, 'alacaksın' diyor. Ne yapacaksın? Önceki senelerde en fazla 50 insan civarı artış oluyordu. Bu sene daha çok arttı. Kimi ev kirasını veremiyor. Kimi su parasını veremiyor. Geçenlerde bir bayan geldi mesela, 'benim çocuklarım aç' dedi. Kimi ne arkadaşlar arasında para toplayıp verdiğimiz oldu."