Türkiye'nin yerellerinden gazetecilerin katıldığı Yerel Gündem programının bu haftaki konusu ekonomik kriz ile stk seçimleri oldu. 

Diyarbakır'dan yayınımıza katılan Nesrin Erdoğmuş "Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası seçimleri gerçekleşti ve zorlu bir seçim oldu. Baro seçimleri ve yönetim kurulu seçimleri de var. Baro seçimlerinin de sıkıntılı geçeceğine dair duyumlar alıyoruz. Sanayi ve ticaret odası için aceleye getirildi algısı baro seçimleri için de geçerli görünüyor. Ekonomik kriz gölgesinde yaşayan halk önümüzdeki aylarda manav, pazar alışverişlerinde her geçen gün sorun yaşayacağa benziyorlar. Diyarbakır'da sağlık çalışanlarına yönelik saldırıya yönelik bir basın açıklaması gerçekleşti. Bu basın açıklamasında hastane koşullarının yetersizliğine değinildi."

Antalya'dan Gazeteci Sabri Kırdar "Antalya'da iki önemli gündem var. Ülkemizde bulunan cezaevlerinde ciddi hak ihlalleri yaşanıyor. Antalya'daki cezaevlerinde de ciddi hak ihlalleri var. Geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında İnsan Hakları Derneği Antalya Şubesi Antalya'da bulunan 3 cezaevinde yaklaşık 24 mahkum ile yaptığı görüşmelerin sonucunda hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Bu rapor önemli çünkü ciddi hak ihlalleri var. Özellikle bazı mahpuslar tarafından fiziki ve psikolojik işkencenin ciddi oranda arttığından şikayet ediyorlar. Özellikle cezaevi müdür yardımcılarının bazı mahkumları 'bunlar sizin iyi günleriniz' şeklinde tehtid ettiği hatta fiziki şiddete varan uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını aktarıyorlar. Ayrıca mahkumlara yönelik ciddi bir yayın yasağı ve basın sansürü var. Ekonomik kriz de cezaevlerini vurmuş durumda. Kantin fiyatları oldukça yüksek. Elektirik faturaları ve diğer harcamalar her geçen gün artıyor. Bir diğer önemli gündemimiz ise Kumluca Belediyesi işçilerinin grevi. DİSK Genel-İş Sendikası burada toplu sözleşme yetkisini kazandı. Ancak belediye sendikayla toplu sözleşme masasına oturmak yerine Genel-İş sendikasına üye olan işçilere baskı ve mobing uygulayarak sendikadan istifaya zorladı..." 

Adana'dan Gazeteci Güven Boğa "Adana'da 'sansür yasası' ile ilgili Türkiye Gazeteciler Sendikası Cemalpaşa Postanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi."

Van'dan Gazeteci Arif Karakaş "Van'da sıcak bir gündem var. AKP milletvekili Abdullah Arvas'ın mecliste fezlekesi yani dokunulmazlığının kaldırılması için düzenlenen fezleke 2011'deki deprem döneminde yaptığı bir ticaret ile ilgili. Kendisi bu konunun kendisi ile ilgili olmadığını 2011 bir şirketinin olduğunu ama kendisinin ilgisi olmayan bir konuda fezlekesinin düzenlendiğini söylüyor. Tabii kendisinin iktidar milletvekili olması, bilinen bir aileden olması dikkatleri çeken hususlar. Dilekçe vererek dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Bir diğer gündem Vanspor ile ilgili teknik direktör Zeki Yılmaz ile yollar İskenderunspor maçından sonra ayrıldı."

İzmir'den Gazeteci Civan Değer "İzmir'de biraz kültür sanat var, Türkiye genelinde olduğu gibi hukuksal sorunlar devam ediyor, kışa hazırlık, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin çalışmaları sürüyor. Ama ondan önce katledilen gazeteci meslektaşımızın katledilmesine değinmek ve üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Ama direnmeye devam edeceğiz, mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz. Onun dışında Tunç Soyer'in Osmanlı ile ilgili yapmış olduğu açıklamalardan dolayı açılan davaya karşı halktan çok ciddi destek aldı. Halk Tunç Soyer'in haksızlığa uğradığını düşünüyor. Bornava Belediyesi yaklaşık 50 yayınevinin katıldığı kitap fuarı devam ediyor. 500'e yakın yazarın katıldığı fuarda şiir dinletileri de düzenleniyor"

Gaziantep'ten Gazeteci Ali Vefa Yurdal "Antep'in geçen haftadan bu yana en önemli gündemi vahşice işlenen çocuk cinayeti. 6 aydır buzdolabında saklanan ve gerçekten hunharca, işkence yapılarak öldürülmüş bir bebeğimiz. Antep'te bebek ölümleri 3-4 yıldır değişik konularla karşı karşıya kaldığımız önemli meselelerden. Bu durumun son zamanlarda çoğalmaya başladığına dikkat çekmek istiyorum. Hem taciz hem tecavüz hem öldürme vakaları artış gösteriyor. Bu durum tüm Türkiye'nin vicdanlarını sızlatıyor."

Artvin'den Uğur İstanbullu "Geçen hafta Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan yeniden Artvin'deydi. Partisinin kongresine katıldı. İlginç açıklamalarda bulundu ' masa başında oturanlarla kasa başında oturanlardan bu ülkeye hayır gelmez' dedi. Özellikle İstanbul Sözleşmesi'ne yapmış olduğu vurgu muhafazakar siyasi partinin bakış açısını özellikle Kurtuluş Savaşı'ndan ve 1974 harekatından başladı. Ama Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ten hiç bahsetmedi. 1974 Harekatı'nda da Bülent Ecevit'in ismi hiç geçmedi. Dürüst bir siyaset yaptığını iddia eden Fatih Erbakan'ın açıklamaları böyleydi.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye'nin ilk 20'sinde yer alan bir Ticaret Odası. Ve beyaz liste kazandı."

Manisa'dan Gazeteci Çetin Yılmaz "Manisa'nın gündemi ülke gündeminden farklı değil. Başta ekonomik krizin yansımaları yaşanıyor. Kısaca özetlemek gerekirse Manisa son 30 yıl içerisinde ciddi bir kentleşme ve onun paralelinde de tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması ile sonuçlandı bu kentleşme. Tarım alanlarının yok olmasıyla birlikte merkeze göç başladı. Burası fabrika ve işçi kenti. Vestel gibi büyük fabrikalar var burada. Dolayısıyla işçi sorunları da oldukça fazla. İşçilerin örgütsüzlük sorunu da var .

Geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa'ya gelmişti. Kuru üzüm alım fiyatı açıklanmıştı. Çifçiler duruma epey tepkiliydiler. Maliyetler arttığından dolayı bu işi sürdüremeyeceklerini ve zarar edeceklerini söylüyorlar. "

Iğdır'dan Gazeteci Murat Akkuş "Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri yapıldı ve 20 yıldır görevde olan kişi yeniden seçildi. Iğdır'da işsizlik ve yoksulluğun pençesinde. "

Eskişehir'den Ozan Devrim Yay "Zaman aşımı ile karşı karşıya kalan Vartinis Davası'nın Kırıkkale'de dünkü duruşmasında fail hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına dair sinyaller verdi"