Bekir Güneş'in sunduğu Gündem Diyarbakır programına bu hafta konuk olan Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler ile Van'da sona eren baro seçimleri ve devam eden sanayi ticaret odası seçimleri ile HDP'ye yönelik operasyonları ele aldılar.

Baro seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler " Van'da bu sene seçimler çok heyecanlı ve gündem olarak geçti. Baro seçiminden önce ticaret borsasının seçimleri vardı. Naif Süer fark ile seçimi kazandı. Baro seçimlerinde ise Sinan Özaras, Hamza Çifçi ve Turan Ece yarıştı. Sinan Özaaras fark ile kazandı seçimleri. Çünkü deneyimli, uzun yıllardır Van'da avukatlık yapanlar ile gençlerin desteğini almayı başarmıştı." ifadelerinde bulundu. 

Van'da hukukçu kadınların Mahsa Amini'nin katledilişine ilişkin gerçekleştirdiği eylemi Van Hakimiyet Haber isimli site "islam karşıtı" diyerek hedef göstermişti. Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu bu konu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı. Yeni baro başkanı Sinan Özaras ise kadınların eylemini desteklemişti. Konuya ilişkin Sıddık Güler "Barodaki birçok farklı düşünceden kadınların bir araya gelerek İran'daki baskıcı zihniyete karşı eylem yapmaları, demokratik bir tepkiydi. Van'da da gayet güzel bir karşılık buldu. Hedef gösteren yayın organının ise Van'da bir karşılığı yok. "

HDP'ye yönelik operasyonu ve Hakkari'de HDP milletvekili Habip Eksik'e yönelik polis şiddetini nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Güler "Öncelikle bu operasyonda Van'da gözaltına alınan herkes serbest bırakıldı. Zaten o gün herhangi bir gerginlik ya da olay yoktu. Polis HDP binasına gelmek isteyen grubun etrafını çevirdi. Hakkari'de ise şiddetin dozu çok yüksekti. Üstelik Hakkari Valisi'nin açıklaması daha da şaşırtıcı oldu. Dokunulmazlığı olan milletvekilinin ayağı kırılmışken Vali milletvekilinin durduk yere bilinçli bir şekilde yere attığını söylemesi şaşırttı.Dezenformasyon Yasası gündemdeyken HDP milletvekili Habip Eksik'in uğradığı şiddet ve ardından Hakkari Vali'sinin açıklamarı 'resmi kaynaklar her zaman gerçeği yansıtır mı?' diye düşündürüyor." şeklinde yanıt verdi. 

HDP'ye yönelik operasyonları da değerlendiren Güler "Seçime her yakın bir dönem kala HDP ve HDP'nin seçim çalışması yürüten üyelerine operasyon düzenlenerek gözaltına alınıyorlar ya da tutuklanıyorlar. Böylece de seçim çalışmaları sekteye uğratılmak isteniyor. Van da hassas bir bölge. Tüm belediyelerine kayyum atanmış. Halkın iradesi ile seçilmiş tüm belediye başkanları görevden alınmış. Böyle bir sistemle gidilen seçimde baskı da artıyor. Tüm muhalefete iktidar dışında eylem ve etlinlik yasakları sürüyor. Van'da 6 yıldır iktidar dışında eylem etkinlik yapılmasına izin verilmiyor. Basın açıklaması ve yürüyüş yapılmasına engel olunuyor. " açıklamalarında bulundu.

Van'da Sanayi ve Ticaret Odası seçimleri sürerken Güler " Çok ciddi bir seçim çalışması var adeta genel seçimler havasında geçiyor.  5 aday vardı 1'i geri çekildi, aktif 2-3 grup var.