Haftanın öne çıkan siyasi, ekonomik ve kültürel gelişmelerini Bekir Güneş ile Mustafa Kara'nın değerlendirdiği Haftaya Bakış programında bu hafta ilk konu 10 Ekim Ankara Garı Katliamı'nın 7. yıldönümü oldu.

 "Biz ödürüleceğiz, başkaları ile mi helalleşilecek?"
 

Türkiye'nin genelinde anmalar gerçekleşirken konuya ilişkin Mustafa Kara "Dünya'nın farklı ülkelerinde terör saldırıları oldu, oluyor. Ama biz Dünya'nın hiçbir yerinde terör saldırısını protesto edenlere polisin saldırdığını görmüyoruz. Bir saldırısının ortasına tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırıyorsa polis buradan ne sonuç çıkarmamız lazım? Dava sürecinde bin türlü engel çıkarıyorsa bir devletin yargısı buradan ne sonuç çıkarmamız lazım. Dönemin başbakanı döneme ışık tutamıyorsa, buradan ne sonuç çıkarmamız lazım? "

"AKP 'yeni anayasa' çıkışı ile LGBTİ+'ya yönelik ağır yasaklar ve kadın haklarına saldırıları içeren bir paket ile seçime hazırlanıyor."

Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz hafta yaptığı "başörtüsüne yasal güvence" açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mustafa Kara " Kılıçdaroğlu'nun bunu seçim sürecinde elini rahatlatmak ve tüm kesimlere hitap edebilmek için yaptığını düşünüyorum. AKP ise yeni anayasa çıkışı ile türban, lgbti+'ye yönelik ağır yasaklar ve kadın haklarına saldırıları içeren bir paket ile seçime hazırlanıyor. Çelik bir yumruğa kadife eldiven geçirerek, toplumu daha da kutuplaştırmayı hedefleyecek. Bu çok net görünüyor." 

"Yıllarca mücadele ile var edilen cemevlerine tepeden inme bir zihniyet ile el konulamaz."

Kılıçdaroğlu açıklamasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen Alevi açılımı (!) açıklamasına yönelik soruya ise " Bu sünniler için bile uygulanamayan ve kesinlikle başarısız olacak bir proje. Üstelik alevilikte hiyerarşik ve farklı bir yapısı var. Bu kadar farklı bir inanç sistemini alıp bir bakanlığa bağlayıp, "cemevlerini yönetecek" bir proje halkın gerçeğini yansıtmıyor. Devletle uyumlu, devlete tabii kılınmaya çalışılan alevilik inancı, geçmişten bugüne bu zihniyete direndi ve bu yaklaşımlara da direnmeye devam edecek. Yıllarca mücadele ile var edilen cemevlerine tepeden inme bir zihniyet ile el konulamaz."

Hakkiri'de ciddi polis şiddeti ile karşı karşıya kalan HDP Milletvekili Habip Eksik ve bugün HDP'ye yönelik operasyonlara dikkat çeken Bekir Güneş, seçim sürecine giderken böyle bir tabloyu Mustafa Kara'ya sordu. "AKP seçime giderken öteki yaratmayı ve kutuplaştırmayı derinleştirmeye, 6'lı masa ile toplumun ilişkilerini manüpile etmeye yönelik bir tavır sergiliyor. Buna devam etmesi de şaşırtıcı görünmüyor."

"Türkiye Cumhuriyeti halkının yaşadığı 20 yıllık baskıya ve zora rağmen kaybetmediği mevziisinden biri de kültür."

Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini bulurken; Cumartesi Anneleri, Gezi Tutsakları ve Çiğdem Mater unutulmadı. Gezi tutuklusu film yapımcısı Çiğdem Mater Cahide Sonku Ödülü'nü aldı ve cezaevinden ilettiği mektup ile herkesi selamladı. Yönetmen Emin Alper'in ise konuşması ile geceye damgasını vurdu. Boğaziçim direnişi ve gezi direnişlerine değinen Emin Alper "İnsanlığın özgürlük talebini susturamayacaksınız. Ve kazanamayacaksınız." dedi. Değerlendirmelerde bulunan Mustafa Kara "AKP iktidarı 20 yıllık iktidarında bunca kaynak aktarımına rağmen 'kültürel hegemonyasını" kuramadı. Bu ülkenin büyük çoğunluğu özgür, demokratik ve huzurlu yaşamak istiyor. Türkiye Cumhuriyeti halkının yaşadığı 20 yıllık baskıya ve zora rağmen kaybetmediği mevziisinden biri de kültür.