2023 DOĞU VE GÜNEYDOĞU İÇİN YENİ BİR KRİZ YILI MI OLACAK?

TÜİK VE ENAG VERİLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

YENİ EKONOMİK PAKETLER VE ZAMLAR İLAÇ OLUR MU?

İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN BEKLENTİLERİ NELERDİR?

2022'Yİ KRİZLE KAPATAN DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YU NASIL BİR 2023 BEKLİYOR?

BU ZAMLAR İLE BEKLENTİLERİN SEÇİMDE KARŞILIĞI NE OLUR?

TÜİK VE ENAG ARASINDA UÇURUM VAR YİNE

Milyonlarca emekli ve memurun çok yakından beklediği enflasyon verileri açıklandı. TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum var. 

kademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, enflasyon aralık ayında yüzde 5,18 arttı. Yıllık enflasyondaki artış ise yüzde 137,55 olarak açıklandı.

ENAG, aralık ayı enflasyon rakamlarını paylaştı.

Verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aralık ayında yüzde 5.18 arttı. Son 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 38.57 oldu. Yıllık enflasyondaki artış yüzde 137,55'e ulaştı.


TÜİK'E GÖRE YILLIK ENFLASYON

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık 2022'de yıllık yüzde 64,27, aylık yüzde 1,18 oldu. 6 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 15,39 olarak gerçekleşti.

2023 emekli ve memur zammı için milyonlar enflasyon verisine kilitlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 2022 yılında enflasyon yüzde 64.27 olarak açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,27, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.

OK: TÜİK'İN SEPETİ HALKIN SEPETİ DEĞİL

İstihdam Uzmanı Sinan Ok, açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK ile ENAG arasında makasın çok sert olduğunu belirten Ok, "İki veri arasındaki makas çok sert. Bu ikisi arasında birisinin sorunlu olduğunu gösteriyor. Bu farkın sepetlerden kaynaklandığını düşünüyorum. TÜİK'in sepeti halkın sepeti değil. Halkın taleplerini karşılayacak bir sepet değil. ENAG farklı bir sepet kullanıyor. Büro Emekçileri Sendikası ise farklı bir sepet kullanıyor. DİSK Ar da verileri açıkladı. O verilerde rakam çok yüksek. Yaşam maliyetleri her geçen gün artıyor. Bir diğer önemli veri ise üretici endeksleri. Orada da veri yüzde 150 olarak açıklanmıştı." dedi.

YÜZDE 20 BANDINDA BİR ZAM BEKLİYORUM

Türkiye'nin yönetememe politikasının bu büyük krize neden olduğunu ifade eden Ok şunları söyledi:

Bu ücretler meselesinin Türkiye'de çok gündem olması gerekiyor ama maalesef kimsenin gündemi olmuyor. Özellikle sendikaların çok fazla gündemi olmuyor. Çalışma bakanı kendisi bile bu asgari ücretin 2012 ile aynı olduğunu söyledi. Bugün açıklanan verilere baktığımızda aslında zamların enflasyonla verildiğini görüyoruz. 1 milyon üyesi olan sendikaların tırnak içinde sendika diyorum. Tamamen hükümet güdümündeki sendika diyebiliriz. Muhtemelen Saray'dan 1-2 puanlık artış ile yüzde 20 bandında bir zam olabilir. Bu zam olsa bile hayatın gerçekliği ile uyuşmayacak. Kamu emekçileri de bu zamlarla enflasyona ezdirilmiş olacak.

YOĞUN MÜJDE PAKETLERİNİN OLACAĞI SON 6 AYA GİRİYORUZ

Bu veriler cari bir artış olunca her kesim için çok zorlu oluyor. Görünürde bir artış var ama reel olarak baktığımızda buna denk düşen bir artışın olmadığını görüyoruz. Enflasyon en büyük gelir düşmanı iktisadi araçtır. AKP-MHP bile 2022'de 3 defa bütçeyi revize ettiler. Hep müjde olarak açıklıyorlar ama bir sonuç olmuyor.  Yoğun müjde paketlerinin açıklanacağı son 6 aya giriyoruz."