dokuz8 TV'deki Hataya Bakış programında Gazeteci Bekir Güneş ile Gazeteci Mustafa Kara geçtiğimiz haftanın siyasi gelişmelerini değerlendirdi.

İlk değerlendirme konusu Kemal Kılıçdaroğlu'nın "Benimle misiniz?" konuşması oldu. Kılıçdaroğlu'nun 2023 seçimlerine giderken güçlenen adaylık ihtimali ile birlikte millet ittifakının geleceği noktasında "Benimle misiniz? Sırtımı size yaslamak istiyorum." konuşması siyaset gündeminde önemli yankı buldu. 

KILIÇDAROĞLU TEMEL RAKİPLERİNİN TÜMÜNÜ ELEDİ

Konu ile ilgili Mustafa Kara'nın değerlendirmesi "Artık Nisan sonu Mayıs ortası gerçekleşecek seçimin adayının netleşmesi lazım... Tartışmalar artık olgunlaşıyor... Ama sağdan ve soldan çekiştiren de çok fazla...  Akşener'in biraz daha sakin ve doğru kavramlarla ilerleyen yatıştırıcı etkisi olduğu görülüyor. Ama mevzuyu kilitlemek ve yolu belirtmek üzere Kılıçdaroğlu'nun böyle bir çıkış yapması gerekiyordu... Aslında beş tane aday vardı. Gül suskunluğu ile neredeyse bir nefret objesine dönüştürülmüş durumda, Babacan bir ihtimaldi her zaman ama hem genç ve daha aktif siyasette kalmak istemesi hem de DEVA'nın bir türlü ondan beklenen performansı -kitlelere ulaşma bakımından- belki %10-20'leri görebilseydi bir ihtimal olarak konuşuyor olurduk. Haliyle o ekip öyle kaybetti. İmamoğlu Karadeniz gezisinde baştan beri çok istekli görünen ama sürekli hata yapan haliyle kaybetti. Akşener bence doğru bir hamleyle ben zaten aday değilim, başbakanlığa adayım, güçlendirilmiş parlamenter sistemin  başbakanı ben olmak istiyorum diyerek düşüncelerini net ifade etti. Kendisi bakımından doğru da bir strateji. Mansur'u da sağolsun Ümit Özdağ ve Ağıralioğlu gibi isimler, kendisinden hiç duymadığımız şeyleri sürekli Türk milliyetçileri tarafından öne sürülen isim oldu. Mansur Yavaş uzun süredir CHP'li, başka bir parti tarafından aday gösterilmesi zaten abestti. Aslında temel rakiplerinin tümünü Kılıçdaroğlu eledi gibi."  şeklinde oldu.

AKŞENER'DEN 'ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE' MESAJI

Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Benimle misiniz?" sorusuna verdiği yanıt ise "Vefa" olmuştu. Akşener "Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım... Ben sülaleme Sayın Kılıçdaroğlu'nu çocukları ile birlikte vasiyet ettim." demişti. Duruma ilişkin Mustafa Kara "Kılıçdaroğlu bir karar verdi ve İYİ Parti'yi seçime taşıyacak, belki Türkiye demokrasi tarihinde örneği de görülmemiş bir hamle yaptı. Bu bir kıyak değil. Kritik bir anda doğru kararı verme basireti. Akşener'in övdüğü şey de o. Türk milliyetçisi bir parti İYİ Parti ve Türk töresindeki o vasiyet etme kavramı büyük laflar. Doğrudan İYİ Parti'nin tüm taraftarlarına, 'Önemli olan Türkiye.' mesajı verdi. Ve doğrudan Kılıçdaroğlu'na kefil oluyor Akşener. Bunu alevilik eleştirileri geldiğinde de yapmıştı. Ben bu çıkışın artık bu hafta itibariyle tartışmayı bitirdiğini düşünüyorum." şeklinde değerlendirmede bulundu.  

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI "YOL HARİTASINI" AÇIKLADI

Yol haritasının açıklandığı toplantıda açıklaması önemli mesajlar içeren EMEP Başkanı Ercüment Akdeniz'in TKP'ye yönelik eleştiri ve çağrısı üzerine Musta Kara "Keşke TKP ve SOL Parti'de ittifakta yer alsaydı, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. CHP'nin sağa kaymasında bence bir sıkıntı yok, CHP'nin merkeze yürümesi iyidir bile... CHP sağ merkezi tuttuğunda, merkezi bir sağ partidense bir sosyal demokrat parti tutarsa  solda bir alan boşalır. Ve daha güçlü daha radikal, Türkiye halklarının ve işçi sınıfının lehine toplumsal mücadeleleri kışkırtacak alanalar açılır. CHP'nin son bir iki yıllık çizgisi doğru bir çizgi bu bakımdan. Bu CHP iktidara gelecek sorunları çözecek olarak algılanmasın. Ama CHP sağa yürürken solunda ne oluyor dediğimizde, doğudaki kararlılığı batıya da taşımak gerektiğini, bence Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bunu başarması gerektiğini düşünüyorum. Altılı masanın gösterdiği farklılıklarla bir arada durma maharetini Türkiye sosyalistleri gösteremiyor maalesef. Sıkışmış ve kamplaşmış bir siyaset var ve biz bunu çözecek kilit bloğuz iddiasıyla yola çıkan üçüncü ittifak ancak bu meseleleri başarabilirse bu iddiasını karşılayabilir."  şeklinde düşüncelerini aktardı. 

MAHSA AMİNİ ARDINDAN KADIN DİRENİŞİ YÜKSELİYOR

İran Rejimi tarafından katledilen Mahsa Amini tüm dünyada itiraz seslerini yükseltmeye devam ediyor. Son gelişmelere dair Mustafa Kara "Allah kimseye 40 yıl sonra hala kadınları başını açarak polislerin üzerine yürümek zorunda bırakmasın. Bugün kadınlar İran'da katledilmeye devam ediyor. Biz İran'ın yenilen devriminden de, Güney Azerbaycan'daki hem etnik hem eğitim baskısına dair dersler çıkarmalıyız. Sadece mesele başörtüsü dışında, mezhep ve etnik sorunlar var. İran devletinin bu dinci otoriter tutumuna karşı defalarca halklar direndi, bugün yine deneniyor. Dünya halkları tüm bu direnişlerden öğrenerek gelişiyor. Ülkemizde şangaycı zihtiyetin 'batı karıştırıyor burayı' söylemi özgürlük savunuculuğu değildir. Burada batının ve Avrupa ülkelerinin sessizliğini görüyoruz, bu iki yüzlülüğün dışına çıkılarak, demokrasi mücadelelerine destek verilmeli. Bu olmasa da İran'lı kadınlar kendi öz güçleri ile direnmeye devam edeceklerdir." ifadelerinde bulundu.

Her hafta Pazartesi günü saat 14:00'te Gazeteci Bekir Güneş ve Gazeteci Mustafa Kara ile Haftaya Bakış programı dokuz8HABER Youtube kanalında.