CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisine yönelik yaptığı "Benimle misiniz" çağrısı olumlu karşılık buldu. Birçok belediye başkanının anında paylaşım yapmasından sonra kamuoyunda "Kılıçdaroğlu'nun adaylığı artık kesinleşti" yorumları yapıldı.

6'lı ittifak içerisinde bulunan partilerin görüşleri ise henüz netleşmedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "noter görevi görmeyiz" açıklamasına DEVA'dan da destek geldi. 

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı noktasında 6'lı masada ne gibi endişelerin olduğunu dokuz8 TV'de dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara ve Ankara'dan Gazeteci Sibel Hürtaş tartıştı. 

MECLİS AÇILIYOR İLK GÜNDEM SANSÜR YASASI

Sibel Hürtaş, meclis açılışına ilişkin tartışmaları değerlendirerek başladı. Hürtaş, Cumartesi günü mecliste özel bir açılışın olacağını ve salı günü de meclisin açılacağını söyledi. Meclis'te ilk gündem ise sansür yasası. Hürtaş'ın aldığı kulis bilgilerine göre sansür yasasına ilişkin tepkiler yine artarak sürecek. AKP içerisinde de bazı rahatsılıkların olduğu belirtiliyor.  Sansür yasası geçerse yürürlüğe geçme tarihi ise yılbaşı olarak öngörülüyor. Sadece sansür yasası değil HDP'li Semra Güzel'in de dokunulmazlığının kaldırılmasının yasalaşması bekleniyor. 

İKTİDAR PARTİSİ PROPAGANDA PARASINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Konuya ilişkin Gazeteci Mustafa Kara ise bu sansür yasasının temel amacının muhalefeti bastırmak olduğunu söyledi. Kara'ya göre İktidar partisinin hedeflerinden biri de sansür yasası ile seçim propagandasının bütçesini çıkarmak. 

KILIÇDAROĞLU ADAYLIĞI YILBAŞINDA NETLEŞEBİLİR

Kılıçdaroğlu'nun son çıkışı ve Ankara'daki yasımaları da Sibel Hürtaş'ın gündemindeki bir diğer konuydu. Hürtaş, CHP açısında Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda bir tartışma olmadığını söyledi. Hürtaş, CHP'de takvimlerin 3 ay sonrasına yapıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için de yılbaşını beklemek gerektiğinin altını çizdi Hürtaş. 

AKŞENER'İN KONUŞMALARI ARASINDA ÇELİŞKİ YOK

Akşener'in Habertürk'te katıldığı programda Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin "biz noter değiliz" açıklamasını değerlendiren Gökhan  Biçici ise sosyal medya algısı ile Akşener'in konuşması arasında farklılık olduğunu söyledi. Biçici, Akşener'in konuşmaları arasında bir çelişki olmadığını ve son yaptığı 'vefa' konuşması ile parelel bir politika devamlılığı yürüttüğünü vurguladı. 

ADAY 6'LI MASA İÇİNDEN BİRİ OLMALI

6'lı masanın başından beri bir formül inşa etmeye çalıştığını belirten Mustafa Kara, 6'lı masada bir kavga olmadığını söyledi. 6'lı masada aday için 2 kriterin olduğunu belirten Kara, "İmamoğlu'nda devlet deneyimi yok. İmamoğlu bu tarife çok uygun değil. Mansur Yavaş, bu tarife biraz uygun çünkü hiç konuşmuyor. Ama kazanabilir mi emin değilim. Mansur Yavaş'ın kesin kazanacağına dair algı doğru değil. Ankara'da iki defa Melih Gökçek'e karşı yarıştı kaybetti. Son olarak ise ittifakın ve HDP'nin oyları ile kazandı. Kılıçdaroğlu'nun hem devlet deneyimi var, hem birçok kesim tarafından destekleniyor. Aday 6'lı masa içinden çıkmalıdır. Güvence bakımından da önemlidir. Tutarlılık konusunda örneğin kimse Kılıçdaroğlu'na laf edemiyor." dedi.

HDP'NİN KILIÇDAROĞLU KONUSUNDA BİR İTİRAZI YOK

HDP'nin bu tartışmalar konusundaki tavrını da değerlendiren Gökhan Biçici, HDP'nin Kılıçdaroğlu konusunda güçlü bir itirazının olmadığını söyledi. Mustafa Kara ise HDP ve Kılıçdaroğlu'nun Aleviliği konusunda alerjisi olanlara tepki gösterdi. Kara, toplumun en az yüzde 40'ını devre dışı bırakarak bir demokrasinin inşa edilemeyeceğini söyledi. 

EMEK VE DEMOKRASİ İTTİFAKI KURULDU

İstanbul'da ilan edilen Emek ve Demokrasi İttifakı'nın yol haritası da programda değerlendirildi. Sibel Hürtaş, ittifakın yankısının Ankara'da da duyulduğunu söyledi. Özellikle EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'in TKP'ye ilişkin sözleri Ankara'da çok tartışıldı. Sol ve sosyalistlerin kendi aralarındaki tartışmaları devam ediyor. Gökhan Biçici de Ercüment Akdeniz'in konuşmasını yadırgadığını söyledi. Biçici bu konuşmanın dönemin ruhuna çok uygun olmadığını belirtti. Biçici, "Kendini sosyalist olarak tanımlayan oluşumların bir araya gelmesinin önünde ne gibi engeller olabilir. " dedi.

SOSYALİSTLER DÖNEMİN RUHUNA UYGUN TARTIŞMALAR YAPMALIDIR

Mustafa Kara ise sosyalistlerin bu dönemin kritik ruhunu tam anlayamadıklarını söyledi. Dönemi tam anlayamama ve halktan biraz kopuk siyaset yapma endişesinin olduğunu ifade eden Kara, biraz daha döneme uygun tartışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. 

Sibel Hürtaş ise Biçici ve Kara'dan farklı olarak bu konuların tartışılmasının sağlıklı olduğunu söyledi. Sosyal medya üzerinden tartışmaları takip etmediğini belirten Hürtaş tartışma üslubunu sağlıklı bulduğunu söyledi. 

İran'da yaşanan gelişmeler de dokuz8TV'nin en önemli gündemleri arasında yer alıyor. Mustafa Kara ve Gökhan Biçici İran eksenli protestoların artarak sürebileceğini ifade etti.