dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni  Gökhan Biçici ve Gazeteci Sibel Hürtaş  Türkiye gündemindeki önemli siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

AKP ile MHP'nin çıkardığı seçim yasasına ilişkin CHP'nin Anayasa Mahkemesin'e yaptığı başvurunun detayları belli oldu. Programda başvurunun detayları paylaşıldı. 

Gökhan Biçici, bir erken seçim ihtimaline dikkat çekerek, "Seçimin 2023'e kalmayacağına dair beklentiler artmaya başladı." dedi. Benim öngörüm sonbaharda bir seçim olacağı yönünde. Bahçeli ve Mansur Yavaş ile ilgili tartışmalar da bunu gösteriyor. 

CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI KİM?

Cumhur İttifakı'nın adayı kim belli değil. Her ne kadar Bahçeli, 'Erdoğan' dese de Erdoğan'dan bu yönde bir açıklama görmedik.

CHP Genel Başkanı'nın asla Demokrat Parti çatısı altında seçime gireceğini düşünmüyorum. 

HDP'DEN CHP'YE EMANET OYLAR GİDEBİLİR

HDP tabanından bir kesim nasıl olsa baraj sorunu yok diye CHP'ye emanet oy verebilir. CHP'ye yüzde 2-3 daha fazla oy gelebilir.

MANSUR YAVAŞ ADAY OLMAYACAĞINI SÖYLEDİ

Sibel Hürtaş ise Mansur Yavaş tartışmasına ilişkin şunları söyledi:

Ben Mansur Yavaş ile konuştum. Kendisi "Ben cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünmüyorum. Genel başkan bir dönem daha devam etmemizi istedi. Ben de o konuda düşünüyorum. Mansur Yavaş'ın duruşu ve düşüncesi çok net. 

Muhalefetin artık biraz daha aceleci davranmalı. Muhalefet kurmayları ile de konuştum. ittifak masasından sonra adımları atacaklarını söylediler.

Haşim Kılıç'ın adının bu şekilde öne sürülmesi Haşim Kılıç'ın da adaylığını bitirmeye yönelik bir hamledir.

AYM İPTAL KARARI VEREBİLİR

Ben Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine iptal kararı vereceğini düşünüyorum.

BU SİSTEMİN TEK KAZANANI HDP

Bu sistemin tek kazananı HDP. Ama HDP'yi de batıdan alıyor doğuya hapsediyor. HDP'nin bu sistemle batı illerinden vekil çıkarması zor olur.