Canan Kaya'yla Güne Bakış'ın konuğu Aksoy Araştırma kurucusu ve SODEV Başkanı Ertan Aksoy oldu.

Ertan Aksoy araştırma verileriyle güncel siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINA CEVABI ARANAN SORULAR ŞU ŞEKİLDE

* Ümit Özdağ'ın Mansur Yavaş çıkışının toplumsal karşılığı var mı? 
* Ekonomik kriz seçmen davranışlarını nasıl etkiliyor? 
* Toplumdaki laiklik algısı ve diyanet etkisi ?
* Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı kim olursa toplumun desteğini alabilir? 
* Son anketler ve araştırmalar nelere işaret ediyor? 
* Farklı araştırma şirketlerinin ortak sonuçları nelerdir? 
* Macaristan seçimleri Türkiye'de muhalefet için hangi mesajları verdi?

Ertan Aksoy yayında şunları söyledi:

Toplum laiklik konusunda çok net bir tanıma sahip. Toplumun büyük bir bölümü laiklikten yana. Bu araştırmanın önemli yanıdır. Velilere kalsa veliler çocuklarını imam hatiplere göndermek istemiyor. Türkiye toplumu laikliğe sıkı sıkıya bağlı. Bunu görüyoruz.

İNSANLAR GEÇEN SENEKİ İFTAR SOFRALARINI KURAMIYOR

Geçen seneki iftar sofrasını rahatlıkla zorlanmadan kurabileceklerini söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 15. Bu sofralar da çok zengin değil. Yoksulluğun yaşamın her alanına yansıdığını çok net görüyoruz. Toplumun yüzde 81'lik kısmı ne kadar zorlandıklarını gösteriyor. 

ERDOĞAN'IN MANDA YOĞURDU AÇIKLAMASI

Erdoğan'ın manda yoğurdu açıklamasını sormadan önce videoyu izlettik. Toplumun sadece yüzde 31'i bu açıklamayı beğendiğini söyledi.

SON ANKETLERDE SİYASİ PARTİLERİN OY ORANLARI NASIL?

Son uzun zamandır oy oranları çok değişmiyor. AKP'nin 11 milyon gibi bir oyu var. Yüzde 50'ye kadar çıkmış oyu artık 30'larda. Ne yaparsa yapsın artık oyları çok fazla yükselmiyor. Ama üye sayısından kaynaklı olarak çok hızlı da düşmüyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU AÇIK ARA EKONOMİ

Türkiye'nin en büyük sorunu nedir? diye sorduğumuzda ekonomi sorunu tamamından farkla yüzde 70 çıktı. Son ankette ise yüzde 75.

ANKET ŞİRKETLERİNİN SONUÇLARI

AKP'nin oylarının arttığını söyleyen araştırma şirketlerinin yükümlülükleri çok ciddi. Neden arttığını söylemeleri gerekiyor.

MANSUR YAVAŞ EKREM İMAMOĞLU TARTIŞMALARI

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile ilgili yaptığı açıklama'da ittifakın iradesine saygı duyacağını gösterdi. Geçmişte halka sorularak belirlenen bazı adayların iyi sonuçlar almadıklarını gördük. 

MİKRO HEDEF KİTLELERE ULAŞMAYA ÇALIŞANLAR VAR

Mansur Yavaş'ın Ankara'da yaptığı ekonomi politikalara hiçkimse itiraz edemez. Ümit Özdağ bu açıklamaları ile gündem oldu ve gündemi belirledi. Bu her siyasi partinin istediği bir şeydir. Mikro hedef kitlelere ulaşmaya çalşanlar var. Önemli olan bu kitlelere hangi adayların ulaştığıdır. TikTok'taki kitle mikro hedef kitle. Oraya giren siyasetçiler onlara ulaşmaya çalışıyor.

SONBAHARDA BİR SEÇİM İHTİMALİ HALA VAR

Sonbaharda bir erken seçim güçlü ihtimal. Çünkü seçim uzadıkça ekonomik krizle partiden kopmalar da olabilir. Yaz ayı çok belirleyici olur.