dokuz8 Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici ve Gazeteci Sibel Hürtaş'ın konuğu  Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu temsilcisi Gürhan Ertür yeni seçim döneminde yaşanacak sorunları değerlendirdi.

ANKARA'DA ÇOK SENARYO VAR

Gazeteci Sibel Hürtaş Ankara siyasetinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Hürtaş, Ankara'da yeni seçim yasasının konuşulduğunu belirterek, "Ankara'da partiler yeni seçim yasası konuşuluyor. Çok fazla senaryolar var." dedi.

Hürtaş ayırca  AKP-MHP'nin çıkardığı seçim yasasına ilişkin olarak ise "Erdoğan, bu seçim yasası ile Bahçeli'ye "Eğer sen erken seçim çağrısı yaparsan yüzde 10 ile girersin" mesajı verdi. Bu hamle MHP'ye yönelikti. Bu hamle ile Bahçeli esir alındı." dedi.

ADİL SEÇİM İÇİN SEÇİM GÜVENLİĞİ PLATFORMU NEDİR?

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu Sözcüsü Gürhan Ertür (@gurhaner) Platform ile ilgili bilgiler verdi.  Doğu'dan Batı'ya çok sayıda STK ile işbirliği yaptıklarını belirten Ertür, yeni dönemde daha da genişleyerek devam edeceklerini söyledi. 

Ertür yaptıkları basın açıklamasını şu ifadelerle anlattı:

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, Cumhur İttifakı’nın seçim kanununda değişiklikler öngören teklifinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, kanunun iptali için 'görevin birlikte Anayasa Mahkemesi’ne gitmek olduğunu' duyurdu.

Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platform, yeni düzenleme ile eski Seçim Kanunu’ndan “daha kötü, daha adaletsiz” bir seçim sistemine geçildiğini, seçim süreci güvenliği ve sandık güvenliğinin ciddi olarak darbe aldığını belirtti.

MUHALEFET BU SEÇİM KANUNA DAHA ÖNCE İTİRAZ ETMELİYDİ

Muhalif milletvekilleri bu seçim kanuna ilişkin reaksiyonu yasa geçtikten sonra gösterdi. Öncesinde harekete geçilmeliydi.

Hukukun yasaların olduğu bir ülkede bu kadar önemli bir teklif nasıl 32 saatte geçer?

BUNDAN SONRA NE YAPACAKLAR?

Geçmiş seçimlerdeki anormalliklere ilişkin hazırladığımız raporları siyasi partilere sunduk. Görüşlerini alıyoruz. Siyasi partilerde bulunan bilişim uzmanlarının biran önce toplanıp erken seçim ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerekiyor. Biz siyasi partilere bu gündem önerisi ile de gidiyoruz.

Bu seçim hazırlığı bizim tek başımıza yapacağımız bir şey değil. Biz her türlü hazırlığı yaparız yeterki siyasi partilerimiz bir araya gelebilsinler. Bu önümüzdeki dönemi artık tek tek detaylandırmak zorundayız. Bunu da yakında kamuoyu ile paylaşabiliriz. Bir bilişim ve ortak çalışma merkezi oluşturulmalı. Partilerin yetkili çalışanlarının burada bir araya gelmesi gerekiyor. 

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN BAĞIMSIZ MEDYA ÇOK ÖNEMLİ

Seçim güvenliği Platformu içerisinde dokuz8 gibi güvenilir kurumların da olması çok önemli. Bu nedenle teşekkür ediyoruz.