Seçim 2023'de son viraja girilirken, İz TV - Dokuz8 #Seçim2023 ortak yayını gerçekleşti. Yayında İzmir Barosu Önceki Dönem Başkanı  Av. Özkan Yücel,  Gazeteci Alper Baran Esin ve Gazeteci Pınar Teke'nin #Seçim2023 'e dair sorularını yanıtladı.

Yepyeni bir seçim yasasıyla karşı karşıyayız seçim yasasında neden değişikliğe gidildi?

Değişen seçim yasasına dair değerlendirmelerde bulunan Av. Özkan Yücel "Son dönemde seçim yasasının bu kadar değişiyor olmasının temelinde iktidarın, iktidarını koruma refleksi var. Seçim yasaları sonuçta iktidarları belirleyen, yönetenleri belirleyen, parlomentoyu belirleyen yasalar. Bunun kurallarını ortaya koyar. O nedenle mevcut iktidarlar, son dönem içinde AKP iktidarını ekleyelim tehlike gördükleri anda tehlikeyi bertaraf edebilmek için iktidarda kalabilmenin yolunu seçim yasalarını değiştirmekte bulurlar. Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik de tam da buna hizmet eden bir değişiklikti. Evet orada yaptıkları şey barajı %7'ye indirdiler ama burada bir oyun saklıydı. HDP'nin %10'luk barajı aşması için mecliste bir aritmatiğin, sosyalistlerin de dahil olduğu, demokratların da dahi olduğu bir aritmatiğin oluşabilmesi ve iktidarın tek başına anayasa değiştirecek çoğunluğu alamayacak bir yapıya bürünmesinin sağlanması için geçtiğimiz dönem HDP'ye oldukça yüksek oranda, asıl HDP seçmenleri dışında da destek geldi" dedi.

Oylarımız güvende mi ?

Seçim güvenliğine dair görüşlerini paylaşan Av. Özkan Yücel "Bir kaç parçaya ayırmamız gerekiyor sanırım bu işi. Birincisi burada siyasi partilere çok iş düşüyor. Her müşaitlerini sabahın altı buçuğunda o sandığın başına dikmeleri gerekiyor. Her sandık kurulu üyesinin nasıl olsa birileri gider düşüncesinden arınıp görevinin başında bulunması gerekiyor. O oyların o seçim alanın korunması gerekiyor. Biz İzmir Barosu olarak 2022'nin Haziran'ında seçim eğitimlerine başladık. Avukat arkadaşlarımızı okullara göndereceğiz. İzmir'de yaklaşık 1672 okulda kullanılacak. Ve biz her okula bir avukatı yönlendireceğiz" dedi