Alkol ve müzik yasağı ne kadar sürecek?

Alkollü ürünlere peş peşe zamlar

Alkole bu kadar yüksek zamlarla ne amaçlanıyor?

Alkole yönelik zamlara tepkiler artıyor

DÜNYADA ALKOL YASAĞI GÜNDEMİ VARDI

Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu sözcüsü İsrafil Özkan Sibel Hürtaş'ın bu sorularına yanıt verdi.  Özkan, bu yasaklarla birlikte yaşam tarzına çok ciddi bir müdahalenin olduğunu söyledi.

Bu yasakların aynı zamanda kaçak içkiye de yönlendirildiğini belirten Özkan şunları söyledi:

 Türkiye'deki alkol yasağının dünyada da uygulanma planları vardı. Biz DSÖ'ye anlattık bizi ciddiye aldılar. Şimdi Türkiye için de bu çalışmaları daha yoğunlaştırdık. 

TÜRKİYE EN AZ ALKOL KULLANAN ÜLKEYİZ

Avrupa'nın en ez alkol kullanan ülkesiyiz. Bunun için en son alkol yasağı uygulanması gereken ülkeyiz. En son alınması gereken önlem ilk olarak alınıyorsa burada niyet farklıdır. Burada da aklımıza gelen hayat tarzı müdahalesidir. 

Bir 70'lik rakı olduğunda en fazla kendinize bir duble alıyorsunuz diğerinin hepsini devlete vergi olarak veriyorsunuz. Türkiye'de alınan ÖTV oranları yüzde 300'e ulaşıyor. Türkiye'de alkol yüzünden suç oranları çok yüksek değil. Hükümet az alkol tüketen de az alkol tüketen de alkolik olarak değerlendiriliyor ve yüzde 300 vergi alınıyor. 

ZAMLAR MERDİVEN ALTINA YÖNLENDİRİYOR

Türkiye'de zamlar nedeniyle merdiven altı alkol yapanların oranları çok yükseldi. Alkol fiyatları çok yüksek olduğu için insanlar bu yönteme başvurun. 

İran'da yasak olmasına rağmen her yıl sahte içkiden ölenlerin sayısı 250. Türkiye'de yasal olmasına rağmen sahte içkiden ölenlerin sayısı 100. Türkiye'de zamlar insanları kaçak içkiye yönlendiriyor. Türkiye'de bu ölümlerin göze alındığı anlamına geliyor. 

EĞLENCE SEKTÖRÜ DE KAÇAK İÇKİYE YÖNELİYOR

Eğlence sektörü de zamlar nedeniyle kaçak içkiye yöneliyor. Bu da toplu ölümlere sebebiyet verebilir. Türkiye'de her hangi bir yere gittiğinizde aldığınız içki kaçak çıkabilir ve ölebilirsiniz. 

Alkolü içkilerle ilgili yasada değişiklik yapılması lazım. Yasadaki tek bir maddenin değiştirilmesi ile bu iş çözülebilir. Alkolü içeceklerle ilgili yasaklarla birlikte ciddi bir hoşgörüsüzlük de başladı. Diyarbakır'da bir büfe 3 bira sattığı için 76 bin lira ceza kesildi.  Biz pandemiden önce bu yasakların pandemi ile alakası olmadığını ve hayatı kısıtlama olduğunu söylemiştik.