2022'de yerelde neler yaşandı. dokuz8 Yerel Gündem programında Bekir Güneş ile yerelde bulunan gazeteciler 2022'nin yerel gündemlerini değerlendirdi. Yerel Gündem'in ilk almanak programında İzmir, Van, Antalya, Gaziantep ve Artvin'den gazeteciler katıldı. 

dokuz8HABER İzmir Temsilcisi Alper Baran Esin: İzmir'de iki haftadır süren yağışlar devam ediyor. AFAD ve diğer STK'lardan gelen uyarılar oldu. Kiraz'da sel sularına kapılan 95 yaşındaki kadın yurttaşımız maalesef hayatını kaybetti. Yakınlarına baş sağlığı diliyorum. İzmir merkezinde bazı noktalarda taşkınlar meydana geldi. 

2022'de İzmir'de neler oldu?

İzmir Ticaret Odası seçimleri gerçekleşti. Mahmut Özgener oy birliği ile kazandı. 26 yıldan bu yana ilk defa İzmir Ticaret Odası'nda tek adayla seçime gidildi. 

İzmir Baro Başkanlığı seçimleri tartışmalı gerçekleşti. Avukat Aryen Turan'ın konuşması ve "jin jiyan azadi" sloganı gündem oldu. İzmir Baro seçimi "Çağdaş Avukatlar" grubu kazandı. Başkan da Sefa Yılmaz oldu.

Altay-Göztepe müsabakasında yaşanan gerginlik başka bir İzmir gündemi oldu. Olayla ilgili 28 gözaltı gerçekleşmişti. 19 kişi "kasten adam öldürmek" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. İzmir spor konusunda sürekli gündeme gelse de bu defa maalesef kötü bir olayla anıldı.

29 Ekim ve 9 Eylül'de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında megastar Tarkan'ın konseri İzmir için en önemli konusuydu. 

Artvin'den Gazeteci Uğur İstanbullu: 26 Şubat 2013'te Artvin Yusufeli ilçesinde yapılmaya çalışılan baraj sonucu Yusufeli ilçesi ve halkı 7. kez taşınmaya zorlanıyor. Bu karşın defalarca kepenk kapatma eylemleri, yürüyüşler düzenlendi. Şu anda Yusufeli merkezinde halk taşınıyor, iş yerleri yıkımına başlandı. Artvin turizmi ile meşhur. Ama bu şekilde 7. kez taşınmaya zorlanarak, sular altında bırakılarak haksızlık ediliyor.

Gürcistan'dan gelen turistler Artvin'in önemli yerel gündemlerinden biri. TL'nin lari karşısında kaybettiği değer sonucu Hopa'da Kemalpaşa'da ciddi yoğunluk var. Gürcistan'dan gelen turistler temel gıdadan giyime tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 

Gürcistan'daki Sarp sınır kapısının fiziki yetersizliği, Hopa'da bu kadar tıra yetecek park alanının olmaması km uzunlıkta tır kuyruklarına yol açtı. 

Artvin maalesef son yıllarda HES'lerle, taş ocakaları ve madenlerle doğa kıyımından geçirilmekte. Cerattepe'de gerçekleşen maden direnişine rağmen Mehmet Cengiz maden çıkarmaya devam ediyor. 

Antalya'dan Gazeteci Pelin Tunç: Kumluca'da gerçekleşen sel felaketi Antalya'nın en sıcak gündemi. Sel felaketi sonrası okullar tatil edilirken bir vatandaş kap krizi geçirerek hayatını kaybetti. 497 araç, 100 konut, 920 iş yerinde hasar tespit edildi. 12500 dönüm tarım arazisinde de ciddi hasarlar söz konusu. Hazine ve Maliye Bakanı selden etkilenen mükelleflerin vergi ödemelerinin 1 ay ertelendiğini duyurdu.

2022'de Antalya'da neler oldu?

ATSO seçimleri büyük tartışma ve mücadele ile geçti. Mavi listenin itirazı ile Ali Bahar başkan seçildi. Ardından kırmızı liste karara itiraz etti ve karar bozuldu. Mazbata bu defa Davut Çetin'e geçti. Yeniden itiraz edilen karar ile başkanlık dördüncü kez el değiştirerek Ali Bahar'a geçti. 

Turizm bu sene çok yoğun geçti. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sonucu ülkeye gelen turistler buraya yerleşti ve kiralar yükseldi. Yükselen kiralar yerelde halkın belini büktü. 

Gaziantep'ten Gazeteci Ali Vefa Yurdal (@VefaYurdal): Ne yazık ki 2022'de Antep'te olumlu bir şey göremiyoruz. Sınır hattımız sürekli sıcak. Hasatanelerde doktorlara saldırılar devam ediyor.

Meslektaşlarımız İHA muhabirleri Abdulkadir Esen ve Umut Tanrıöver'i trafik kazasında kaybettik. 

Van'dan Gazeteci Arif Karakaş: Van için çok olumlu 2022 yılı olmadı. Borsa, baro, esnaf odası, ticaret ve sanayi odası seçimleri oldu. En önemlisi Ticaret Odası seçimleri oldu.

Van'da devam eden eylem ve etkinlik yasakları yıla damgasını vuran konulardan oldu. 

Karkamış'ta yaşanan roket saldırısı Antep için önemli olaylardandı. Sınır ve sınırötesi politikalar bu şekilde devam ederse 2023'de de benzer tablolar yaşayacağız. Burada halk güvenlik endişesi yaşıyor. Ben 2023 için barış diliyorum. 

Özellikle mülteci meselesi başta Van olmak üzere uluslararası bir mesele haline geldi.  İHD Van Göz Araştırma Derneği'nin açıklamasına göre 2022 başı itibariyle 49'u donarak, 68'i Van Gölü'nde , 42'si trafik kazalarında 160 kişinin yaşamını yitirdiği söyleniyor. Bu yılın ilk yarısına ait tam sayıyı henüz bilmiyoruz.