CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Zeynel Lüle’nin sunduğu Habere Doğru programında önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Gök, Düzce depremi sonrası cezaevine giren müteahhit Hamza Cebeci’nin yükselişini yazdı.

Gök skandalı şu ifadelerle anlattı: “Hamza Cebeci. Düzceliler yakından bilirler. Düzce depreminde üzüntü yaşatan müteahhit. Önce AKP’den meclis üyesi seçiliyor. Ardından büyükşehir imar komisyonu üyesi oluyor. Sonra bu arkadaş durmuyor. 2015’te Darülacazade’ye getiriliyor. Burada da bitmiyor. 2020 yılında çıkan kararname ile Cumhurbaşkanı danışmanı oluyor. . Biz bu kafayla İstanbul depremine hazırlanacaktık.”

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

1999’daki Düzce depreminde, 7 katlı Işık Apartmanı da yıkıldı. Binada 20 kişi yaşamını yitirdi. Apartmanın müteahhidi olan Hamza Cebeci ve ortağı Fahri Çakır, yargılandı ve hapis cezası aldı. 3 kat yapılması gereken yere 7 kat yapan Cebeci, kendisini “Ben müteahhitim. Kat karşılığı iş yaparım. Eğer ben 3 kat yapacağım deseydim iş yapamazdım” sözleriyle savundu. Ancak Cebeci, bu depremden kısa bir süre sonra 2004’te, AKP’den Üsküdar ilçe meclis üyesi seçildi. Kısa bir süre sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyeleri arasına girdi. AKP’nin kuruluşu sırasında Düzce il sorumlusu olarak görev yapan Cebeci, 2015’te Darülaceze başkanı oldu. 8 Mayıs 2020’de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından cumhurbaşkanı danışmanlığına atandı. Cebeci, Darülazece başkanlığını ise halihazırda sürdürüyor. Kurumun idare meclisinde ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşaktan torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, AKP’den milletvekilliği için aday adayı olan Fuat Kulaçoğlu yer alıyor.

DÖNEMİN SABAH GAZETESİ NE YAZMIŞTI?

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, 1999’da Ali Balcı ve Murat Kaya imzalı haberinde, Hamza Cebeci’nin “talancı müteahhit” olarak tanındığı söyleniyor.

Öte yandan Cebeci’nin o dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tayyip Erdoğan'ın yakın arkadaşı olduğu ve ailecek görüştüğü ifade ediliyor. Ayrıca Cebeci’nin, Üsküdar'daki Cebeci konaklarından trilyonlar kazanmasıyla ve Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde, Boğaz manzaralı 7 dönüm araziyi dönemin parasıyla 40 milyar liraya alması ile gündeme geldiği belirtiliyor.

Düzce'de kat karşılığı aldığı bir arsaya 5 katlı apartman yaptırdığı, Her katında 4 daire bulunan apartmanın kendisine düşen dairelerine annesini ve kardeşlerini yerleştirdiği belirtiliyor.

MAHMUT ÖVÜR NE DEMİŞTİ?

Şu anda iktidara yakınlığı dikkat çeken Mahmut Övür de Cebeci hakkında "Olmaz böyle şey" başlıkyı bir yazı yazdı.

Övür’ün yazısında, "Hamza Cebeci'nin o zamanki ortağı Fahri Çakır şimdi ne yapıyor? Sakın şaşırmayın, o da Meclis'te Düzce Milletvekili olarak görev yapıyor. Çakır da Cebeci gibi Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılandı. Davanın devam ettiği dönemde Fahri Çakır milletvekili seçildiği için 'dokunulmazlık zırhı' kazandı. Şimdi biri milletvekili, öteki İmar Komisyon Üyesi olarak hayatlarını sürdürüyor. Bize de 'sözün bittiği yer burası' demek kalıyor" dediği görüldü.