Haber: Ayça Onuralmış

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde “yasadışı örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla askerlerin evlerini ateşe verilmesi sonucu 7’si çocuk olmak üzere aynı aileden 9 kişi yakılarak katledilmişti.

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam eden duruşmaya, Av. Fuat Özgül SEGBİS ile bağlanırken, 78’liler Girişimi adına Şükriye Ercan da duruşmayı izledi.

Av. Fuat Özgül, davanın zaman aşımına uğraması tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anımsatarak, “Hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek. Bu da mahkemenin ihmalinden dolayı olacak” dedi.

Mahkeme Heyeti, sanık Bülent Karaoğlu hakkında çıkartılan kırmızı bülten sonucunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 6 Eylül saat 15.00’e erteledi.

“AİHM’E KADAR GİDECEĞİM”

Katliamda aileden sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt, dokuz8’e yaptığı değerlendirmede, her duruşma için Muş’tan Kırıkkale’ye geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz zaten baştan beri böyle olacağını biliyorduk. Elimizden bir şey gelmiyor. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Ben defalarca Ankara’ya gittim, sesimi duyurmaya çalıştım. Adalet Bakanlığı’na gittim, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gittim, içeri almadılar. Meclis’e de gittim, Adalet Bakanı’na mektup da yazdım, dilekçe verdim, hiçbir sonuç çıkmadı.

Artık benim beklentim yok, sadece üzülüyorum. Yıllardır davamın peşindeyim, elimden geleni yaptım. Benim ve ailemin hakkı bu adama kalmasın, ben hakkımı helal etmiyorum. Benim en çok istediğim şey, onun ceza aldığını görmek. Benim ailem feci şekilde, canice yakılarak öldürüldü. Kardeşlerimin en büyüğü 14 yaşındaydı. Hakkım kalmasın. 9 kişiyi yakarak öldürüyor ve yakalanmıyor. Yakalamak istediklerini yurt dışında dahi olsa bulup getiriyorlar ama bu adamı yakalamak istemiyorlar. Devlet isterse yakalıyor. Bu devlete hakkımı helal etmiyorum. Karaoğlu ceza almazsa AİHM’e kadar gideceğim.”

NE OLMUŞTU?

Olay tarihinde Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olan Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyade Kıdemli Üsteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan sanık olarak yargılandı ancak dava süresince tutuklanmadılar. “Kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermekten” yargılanan tüm sanıklar beraat etti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti. Yargıtay, mahkemenin Karaoğlu hakkında verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Karaoğlu’nun verdiği” gerekçesiyle bozdu. Bozma kararının ardından dava, Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı ve Karaoğlu hakkında önce yakalama kararı, sonra kırmızı bülten çıkarıldı ancak hala yakalanamadı.

Dava 3 Ekim 2023’te zaman aşımına uğrama tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.