ÖZEL HABER: EMİRCAN DÜZDEMİR

Yoğun iş hayatından dolayı kabir ziyareti yapamayan ve mezarlıktan uzak olan kişilerin sevdiklerinin mezarına ilgi gösteremediği ve bundan dolayı mezarlıkların harap hale geldiğini gören insanlar için kurulan mezarlık bakım platformlarına ilgi arttı.

Bakım platformları belirli bir ücret karşılığında düzenli olarak mezar bakımı yapıp düzenli olarak ziyaret gerçekleştiriliyor ve bu hizmeti sms atılarak, fotoğraf çekme yoluyla müşterilere aktarılıyor. Dokuz8Haber olarak, bu platformlarla iletişime geçerek verilen hizmetin neler olduğunu ve nasıl talepler alındığını konuştuk.

KİŞİDEN KİŞİYE VERDİĞİMİZ HİZMETLER DEĞİŞİYOR”

Antalya Kabir Bakım’ın sahibi olan Mehmet Çetin 2008’den beri bu işi yaptığını ve mezar bakımı, çiçeklendirme, parlatma ve düzenli sulama gibi işlemler uyguladığını belirtti. Yurt içinden ve yurt dışından müşteriler olduğunu ancak ağırlıklı olarak müşterilerin yurt içinden olduğunu söyledi. Yapılan işlemlerin kontrolü için müşterilere sistem üzerinden kullanıcı adı ve şifre verildiğini bu sisteme düzenli olarak yapılan işlemlerin fotoğrafları yüklenerek kontrolünün sağlandığını aktardı.

photo_5992507851244943734_y

Mehmet Çetin verdiği hizmeti şöyle anlattı:

“Bu işi 2008’den beri yapıyorum ve birçok şekilde hizmet veriyorum. Verdiğimiz hizmetler mezar bakımı, temizliği, çiçeklendirilmesi, parlatılması ve özel günlerde ek bakımlar. Ancak kişiden kişiye verdiğimiz hizmetler de değişiyor tabii ki çünkü özel günlerde bakım isteyenler ya da düzenli bakım isteyenler olabilmekte bu tamamen kişinin tercihi oluyor. Yurt içinden ve yurt dışından kişiler bizden bakımı istemekte ancak çoğunluk olarak yurt içinde yaşayıp yoğunluktan dolayı kabir ziyaretinde bulunamayan kişiler tercih ediyorlar. Yaptığımız işlemlerin kontrolü için sitemizde üyelik kısmı oluşturduk ve bizden bakım isteyen kişiler platformumuz üzerinden yüklediğimiz resimleri inceleyerek kontrol edebiliyorlar. Ek olarak SMS yoluyla da bilgilendiriyoruz ve her ay düzenli olarak bu şekilde devam ediyoruz. Bu hizmetlerin karşılığı olarak ortalama fiyat aralığımız 130 TL ve 230 TL arasında değişmekte.”

“MADDİ GELİRİ YÜKSEK KİŞİLER TERCİH EDİYOR”

Antalya'da hizmet veren Kabirden Hizmet şirketnin çalışanı Ayşenur Hanım, üyelik sistemi işleyişlerinin olduğunu her hizmetin farklı paketlere ayrılarak işlem yapıldığını ve bu paketlerin de mavi, yeşil, turuncu, sarı şeklinde ayırarak hizmet verildiğini aktardı:

photo_5992507851244943732_y-1

“Üyelik sözleşmemiz bir yıllık şeklinde olup mavi, yeşil, turuncu ve sarı paketlerden biri seçilerek işlem yapılıyor. Mermer bakımı, temizliği, çiçek ekimi, ilaçlaması, sulaması gibi hizmetleri kasım ayına kadar devam ettiriyoruz. Kasım ayında sulama işlemi bırakıyoruz ve kabir temizliğine daha fazla yoğunluk veriyoruz daha sonra aralık ayından mart ayının 15’inci gününe kadar işlemlerimiz durur ve sonra kaldığımız yerden yine devam ederiz. Üyelerimizin rahatlıkla takip edebilmesi adına internet sitemizde kullanıcı adı ve şifre oluşturarak giriş yapabilecekleri bir imkân sunuyoruz. Her kullanıcıya verdiğimiz hizmetleri her ay fotoğraf yükleyerek görmelerini sağlıyoruz. Henüz yeni fiyatlandırılma yapılmasa da geçen sene en pahalı paket olan sarı paket bin TL olarak belirlenmişti ancak şu an ne kadar olur bilemiyorum. Üyelerimiz ise aslında ABD dahil olmak üzere yurt dışından ve yurt içinden birçok kişi bulunuyor bu konuda ağırlık olarak nereden üyelik yapıldığını net bir şekilde söyleyemem ancak maddi geliri yüksek kişiler daha fazla tercih ediyor.”

“ÖLEN KİŞİNİN TUTTUĞU TAKIMIN LOGOSUNU YAPMAMIZI İSTEYEN VAR”

İstanbul'da kurulan Payidar Bakım Temizlik’ten Semra Bayraktar Bektaş ise, yaptığı mesleği ve verdikleri hizmeti şöyle anlatıyor:

photo_5992507851244943733_y

“Normalde benim temizlik şirketim var ve bu iş üstüne de devam ediyorum ancak pandemiyle beraber işerin durgunlaşmaya başlaması beni yeni iş aramaya itti ve kendi mesleğime yakın bir meslek yapmak istedim. İnternette ve kendi çevremde bu sektörü araştırmaya başladım insanlara başta tuhaf geldi ama muadil firmalara da ulaşarak onlardan da bilgi aldım ve bu işi klasik olarak yapanlar olsada bu şekil hizmet veren firmaların çok az olduğunu gözlemleyince başlamaya karar verdim. İnsanlar mezarlık ziyareti yapamıyorlar ve eskisi kadar da duyarlı davranamıyorlar ben de bu kişiler için mezarın mermeri, bakımı, temizliği ve peyzajı gibi işleriyle ilgileniyorum. Yeni başladığımız bir uygulama daha var yıllık Kur’an-ı Kerim okutuyoruz artık. İşlemleri 3 aylık, 6 aylık periyot bakımları halinde yapıyorum. Anneler günü, kandil günleri ve sevgililer günü gibi özel günlerde talepler daha fazla artıyor. Fiyat olarak 750 TL ve 5 bin TL arası değişiyor, bu tamamen kişinin isteği üzerine belirleniyor çünkü bazı kişiler mezar taşına ya da çiçeklerle ölen kişinin tuttuğu takımın logosunu yaptırmak istiyor durum böyle olunca değişkenlik de söz konusu oluyor. Yaptığımız işlemleri periyotlarla öncesi sonrası olarak video ve fotoğraf gönderiyorum. Bakım hizmeti verdiğimiz müşteriler bu konuda çok memnun kalıyorlar çünkü kendileri ziyaret edemese de bu işleri onlar için yapan birileri olduğunda huzurlu hissediyorum diyorlar.”